LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 19 March 2020

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 15

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 15
651. 1% of 6% of a number is 0.036.
(a) 50                                    (b) 60
(c) 70                                   (d) 80
Answer: (b)

652. Which word cannot be formed using the letters of the word ‘TRANQUILITY’:
(a) TRIANGLE                               (b) TRAIN
(c)QUIT                                          (d) TRINITY
Answer: (a)

653. First-class train fare from Bangalore to Hyderabad is Rs.7415 and second class train fare for the same is Rs.5932.  What is the ratio of the second class to the first-class fare?
(a) 5:16                                               (b) 4:33
(c) 4:5                                                 (d) 5:41
Answer: (c)

654. Complete the series: 2,7,24,77,____
(a) 233                                                (b) 238
(c) 254                                                (d) 214
Answer: (b)

655. If A:B=3:5, B:C=4:7, then A:B:C=
(a) 6:9:14                                      (b) 3:5:7
(c) 12:20:21                                  (d) 12:20:35
Answer: (d)

656. Find the smallest organism among the following by rearranging the letters:
(a) NOBIS                                        (b) NETIKT
(c) IRGAFFE                                  (d) USEOM
Answer: (d)

657. Mr.Ahuja gave 30% of his money to his wife, half of the remaining to his daughter and rest was distributed among five sons equally.  If each son received Rs.14000 what was the total amount he had?
(a) Rs.200000                                       (b) Rs.10000
(c) Rs.175000                                      (d) None of these
Answer: (a)

658. Complete the series: NAZ, OBY, PCX,?
(a) QCX                                               (b) RDW
(c) QDW                                              (d) QBW
Answer: (c)

659. If the ratio of the perimeters of two squares is 1:2.  What is the ratio of their areas?
(a) 1:8                                                    (b) 1:4
(c) 1:2                                                   (d) None of these
Answer: (b)

660. Complete the series:  2,5,10,17,26,___
(a) 35                                                   (b) 36
(c) 37                                                     (d) 40
Answer: (c)

661. Krishna is two years older than Gopan. The age of Gopan is twice that of Mohan. The total age of the three is 27.  What is the age of Gopan?
(a) 7 years                                                (b) 9 years
(c) 10 years                                              (d) 5   years
Answer: (c)

662. What is the angle between the hour hand and the minute hand of a clock when the time is 1p.m.?
(a) 30degree                                                  (c) 29 degrees
(b) 31 degree                                                 (d) 30.5degree
Answer: (a)

663. What is the difference between compound interest at 10% and simple interest at 10% of Rs one lakh at the end of two years?
(a) 5000                                                  (b) 1100
(c) 10000                                              (d) 1000
Answer: (d)

664. If 12 is related to 72, in the same way, 24 is related to:
(a) 6                                                              (b) 288
(c) 48                                                            (d) 96
Answer: (b)

665. The average of 3 numbers is 77.  If the first number is twice the second number and the second number is twice the third number. Find the first number:
(a) 132                                                          (b) 66
(c) 154                                                          (d) 33
Answer: (a)

666. EARTH: RTHEA:: HEART:?
(a) ARTHE                                                  (b) RTHEA
(c) EHRTA                                                    (d) AERTH
Answer: (a)

667. The average of 7 papers is 30.  The average of the first four papers is 30. The average of the last four papers is 37.5.  What are the marks of the fourth paper?
(a) 50                                                            (b) 60
(c) 52                                                            (d) 40
Answer: (b)

668. The next term in the series: AJS,CLU,ENW,?
(a) FOX                                                         (b) GPY
(c) HQZ                                                        (d) FPZ
Answer: (b)

669. In a transaction, a broker earns Rs.8.  If the brokerage is 1/8%, then the stock purchased is worth Rupees:
(a) 2800                                                       (b) 3000
(c) 6400                                                       (d) 6600
Answer: (c)

670. Which is different from others?
(a) Mango tree                                           (b) Jack fruit tree
(c) Teak                                                          (d) Cashew nut tree
Answer: (c)

671. The present average age of a family of members is 36 years.  If the present age of the youngest member of the family be 12 years, the average age of the family at the birth of the youngest member was:
(a) 48                                                       (b) 40
(c) 32                                                          (d) 24
Answer: (d)

672. Complete the series: 2,5,11,23,------__,95,191
(a) 44                                                          (b) 46
(c) 47                                                           (d) 48
Answer: (c)

673. If the length of a rectangular field is 48 metres more than its breadth and the perimeter of the field is 800m, what is the area of the field in sq.m?
(a) 39424                                                 (b) 40000
(c) 31376                                                 (d) cannot be determined
Answer: (a)

674.  ‘SCRIPT’ is coded as ‘TCQIQT’. What is the code for ‘DIGEST’?
(a) TIHETT                                                 (b) EIFETT
(c) EIHETT                                                 (d) EIFERT
Answer: (b)

675. 40% of a tank is full. When 50 litres of water is taken out, the tank becomes empty.  What is the capacity of the tank?
(a) 250 litres                                         (b) 125 litres
(c) 100 litres                                         (d) 50 litres
Answer: (b)

676. The next term in the series: A2Z, C4X, E8V,___
(a) B16T                                                (b) G16V
(c) G16T                                                 (d) G32T
Answer: (c)

677. A sum of money is simple interest amounts to Rs.2800 in 2 years and 3250 in five years.  Find the sum and rate of interest:
(a) Rs.2500 @ 6%                           (b) Rs.3000 @ 5%
(c) Rs.1000 @15%                           (d) Rs.2000@5%
Answer: (a)

678. Ravi travelled 5 kms to the north direction and then travelled 12 kms in the east direction.  How far he will be from the starting point?
(a) 7km                                                        (b) 10km
(c) 13 km                                                     (d) 17 km
Answer: (c)

679. By selling an article for Rs.665 there is a loss of 5%.  In order to make a profit of 12%, the selling price of the article will be:
(a) Rs.812                                                      (b) Rs.800
(c) Rs.784                                                      (d) Rs. 724
Answer: (c)

680. 4x5=30, 7x3=32,6x4=35, then 8x0=?
(a) 0                                                                  (b) 39
(c) 8                                                                  (d) 9
Answer: (d)

681. A man spends 1/3th of his salary for rent and 3/5rd of the remaining salary for other expenses and deposits the balance amount in a savings account.  If his monthly savings is Rs.6400 his monthly salary is:
(a) Rs.24000                                        (b) Rs.18000
(c) Rs. 22000                                       (d) Rs.36000
Answer: (a)

682. What will be the angle between the hour hand and minute hand of a clock when the time is 6:30?
(a) 15 degree                                     (c) 6 degree
 (b) 12 degree                                     (d) 0 degree
Answer: (a)

683. A man’s salary was reduced by 10% and then reduced salary was increased by 10%.  The new salary in comparison with the original salary was:
(a) the same                                              (b) 1% more
(c) 1% less                                                (d) 5% less
Answer: (c)

684. HATE is written as ETAH. Then LOVE is written as :
(a) ELOV                                                    (b) EVOL
(c) KTZH                                                     (d) KZTH
Answer: (b)

685. The average of nine consecutive odd numbers is 53.  The least odd number is:
(a) 22                                                              (b) 27
(c) 35                                                              (d) 45
Answer: (d)

686. The time shown in the mirror image of a clock is 8.45.  What is the actual time?
(a) 9:30                                                         (b) 1:15
(c) 2:45                                                        (d) 3:15
Answer: (d)

687. In a class of 72 children, children are seated in rows and columns in such a way that the number of children in each row is 12.5% more than the number of children in each column.  How many children are there in each row?
(a) 8                                                                   (b) 9
(c) 12                                                                (d) 18
Answer: (b)

688. Ramu takes rest for 15 minutes after studying for one hour.  How much time will he spend on a study in four hours?
(a) 3 hours 15 minutes                                (b) 3 hours 45 minutes
(c) 3 hours                                                     (d) 3 hours 30 minutes
Answer: (a)

689. The average age of 20 girls is 15 years and that of another group of 25 boys it is 24 years.  The average age of the two groups mixed together is:
(a) 19.5                                                      (b) 20
(c) 21                                                                (d) 21.5
Answer: (b)

690. Next term in the series: ACE,PRT,BDF,___
(a) QRS                                                            (b) QSV
(c) QSU                                                          (d)  QRU
Answer: (c)

691. The number of seats in the cinema hall is increased by 25%. The cost of each ticket is increased by 10%.  The effect of these changes in the revenue collection will be an increase of:
(a) 37.5%                                                          (b) 45.5%
(c) 47.5%                                                            (d) 49.5%
Answer: (a)

692. Which is the missing number? 7(256)9, 5(169)8, 10(?)7
(a) 225                                                                  (b) 196
(c) 289                                                                 (d) 149
Answer: (c)

693. A dealer allows 4% discount on the marked price. If the cost price of the article is Rs.100 and he has to make a profit of 20%, then his marked price must be:
(a) Rs.96                                                         (b) Rs.130
(c) Rs.125                                                      (d) Rs.120
Answer: (d)

694. Next term in the series: 1,3,8,16,___
(a) 18                                                                (b) 32
(c) 26                                                                 (d) 24
Answer: (a)

695. What is 46 out of 368?
(a) 12%                                                             (b) 12.5%
(c) 15%                                                            (d) 16%
Answer: (b)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here


* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment