LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 19 March 2020

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 16

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 16
696. Raman, Hassan, Jayan and George are going for a picnic to Coorg. The age of Hassan is 2/3 that of Raman.  The age of George is ¾ that of Hassan.  The age of Jayan is half that of George. If the age of Raman is 48, what is the age of Jayan?
(a) 8                                                                         (b) 12
(c) 16                                                                      (d) 24
Answer: (b)

697. The surface areas of the two spheres are in the ratio 4:9.  Their volumes will be in the ratio:
(a) 64:729                                                           (b) 2:3
(c) 4:9                                                                   (d) 8:27
Answer: (d)

698. PNDY: QMEX:: JRSF:?
(a) KORE                                                               (b) KSTE
(c) KSRE                                                             (d) KQTE
Answer: (d)

699. Successive discounts of 20% and 15% equal to a single discount of:
(a) 35%                                                              (b) 32%
(c) 68%                                                               (d) 65%
Answer: (b)

700. Find the odd one out:
(a) Copper                                                        (b) Alnico
(c) Aluminium                                                 (d)   Iron
Answer: (b) 

701. A water tank contains 5% salt by weight. ‘x’ litres of freshwater is added to 40 litres of tank water, so that the solution contains 2% salt. The value of ‘x’ is:
(a) 60                                             (b) 50
 (c) 40                                            (d) 80
Answer: (a)

702. Find the one which does not belong to the group:
(a) Elevator                                  (b) Typewriter
(c) Cooker                                    (d) Writer
Answer: (d)

703. Find the sum of first 50 natural numbers:
(a) 5050                                       (b) 5005 
(c) 9900                                        (d) 9050
Answer: (a)

704. CEBD: GIFH:: OQNP:?
(a) SRUT                                       (b) RUST
(c) SURT                                       (d) USRT
Answer: (c)

705. The sum of a two-digit number is 8.  The number obtained by interchanging two digits exceeds the given number by 18.  Find the number:
(a) 26                                               (b) 80
(c) 17                                               (d) 53
Answer: (d)

706. Which is the odd one?
(a) PRT                                                     (b) QOM
(c) CEG                                                    (d)  IKM
Answer: (b)

707. The number of boys in a class is three times the number of girls.  Which one of the following numbers cannot represent the total number of children in the class?
(a) 48                                                        (b) 44                        
(c) 42                                                        (d) 40
Answer: (c)

708. If ARID=32 then DEAR=?
(a) 22                                                        (b) 24                                           
(c) 26                                                        (d)  28
Answer: (d)

709. A certain number of students decided to conduct a picnic and planned to spend Rs 96 on eatables. Four of them, however, did not turn up.  As a consequence, the remaining had to contribute Rs.4 each extra.  The number of
students who attended the picnic:
(a) 12                                                      (b) 16
(c) 24                                                       (d) 8
Answer: (d)

710. Find out the odd one:
(a) Toxic                                                (b) Venomous
(c) Poisonous                                        (d) Harmless
Answer: (d)

711. The least number added to make 7399 a perfect square is:
(a) 170                                                      (b) 151
(c) 27                                                         (d) 0
Answer: (a)

712. Pride: Lion :: Pack: ?
(a) Elephant                                          (b) Wolves
(c) Sheep                                                (d) None of these
Answer: (b)

713. A metal block having sides 10 cm, 15cm,30 cm has cut into equal cubes.  If the block is exhausted completely what will be the least possible number of cubes?
(a) 12                                                        (b) 24
 (c) 30                                                     (d) 36
Answer: (d)

714. In certain code, CENTRAL is written as LARTNEC. How SEMINAR is written in that code?
 (a) RANIMES                                    (b) NARISEM
(c) MESIRAN                                     (d) None of these
Answer: (a)

715.One fourth percent of 180:
(a) 4.5                                                   (b) 0.045
 (c) 0.45                                                 (d) 45
Answer: (c)

716.Virtue: Vice :: Voluntary :?
(a) Vanity                                             (b) Valour
(c) Compulsory                                  (d) Flexible
Answer: (c)

717. A company hired salesman on a monthly salary of Rs.3000. In addition to it, the salesman was entitled to 20% commission on the monthly scale. How much sale the salesman should do if he wants his monthly income as Rs.10000?
(a) 35000                                                     (b) 50000
(c) 7000                                                        (d) 17500
Answer: (a)

718.Fill in the blanks with suitable number: 1,2,6,24,___,720,5040
(a) 120                                                         (b) 100
(c) 50                                                            (d) 168
Answer: (a)

719. A man spends 40% of his income for food and 50% for other expenses. If his monthly earnings are Rs.600, find the amount he spends for food:
(a) 3000                                                           (b) 2400
(c) 3500                                                          (d) 1800
Answer: (b)

720. Which of the following series obeys the rule ‘Number of letters skipped in between adjacent letters of two’?
(a) MPSVY                                                      (b) EHKMP
(c) DGJLO                                                        (d) XVRQOP
Answer: (a)

721. The total salary of headmaster and peon is Rs.14400.  The ratio between salaries is 5:3.  Then their salaries are:
(a) 8000,6400                                               (b) 8600,5800
(c) 9000,5400                                               (d)10000,4400
Answer: (c)

722. Chocolate : Confectionary :: Wine:?
(a) Distillery                                                     (b) Brewery
(c) Mint                                                             (d) Bakery
Answer: (b)

723. An amount of Rs.2500 is deposited at 12% interest rate. The amount received after one year is:
(a) Rs.2800                                                  (b) Rs.2600 
(c) Rs.3000                                                   (d) Rs.2900
Answer: (a)

724. Which is the odd one?
(a) Musculine                                            (b) Effeminate
(c) Womanish                                            (d) Unmanly
Answer: (a)

725. A mother is 5 times as old as her daughter. In 15 years she will be twice as old. How old the mother at present?
(a) 20                                                          (b) 25
(c) 30                                                          (d) 35
Answer: (b)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here


* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment