LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 12 March 2020

Biology- Questions and Answers 01

Biology- Questions and Answers 01
1. Who is called Father of Genetics?
A. Salk B. Mendel
C. Linnaeus D. Hugo de vries
Answer:( b)

2. Mycology is the study of
 A. Virus                           B. Hydrilla
 C. Rhizobium                   D. Fungi
Answer:( d)

3. The largest number of Eucalyptus species is found in
A. Australia                          B. Pakistan
C. Burma                             D. New Zealand
Answer:( a)

4. Fixation of nitrogen in the soil
 A. virus                             B. fungi
C. bacteria                  D. protozoa
Answer:( c)

5. Who discovered the nucleus?
 A. Albert                              B. Newton
C. Robert Brown                 D. Robert Hooke
Answer:(c )

6. What is the name of the botanical name of paddy?
A. Solanum nigrum                 B. Eleusine coracana
C. Oryza sativa                           D. None of these
Answer:(c )

7. Polio is caused by
A. virus                       B. bacteria
C. insect                      D. fungus
Answer:(a )

8. Clove is obtained from
A. root                       B. stem
C. leaves                   D. flower buds
Answer:( d)

9. Which one of the following is responsible for converting milk into curd?
A. virus                       B. bacteria
C. fungi                       D. None of these
Answer:(b )

10. The richest source of vitamin D is
A. milk                          B. cheese
C. cod liver oil              D. spinach
Answer:(c )

11. Which one of the following is not a mosquito-borne disease?
A. Malaria B. Filariasis
C. Dengue fever D. sleeping sickness
Answer:(d )

12. The tallest living tree is
A. palm tree                       B. sequoia
 C. tree fern                        D. eucalyptus
Answer:( b)

13. Pollination of birds is known as
 A. embryophily                          B. entomophily
 C. hydrophily                       D. ornithophily
Answer:(d )

14. Pulses contain a large amount of
A. fat                           B. water
C. proteins                   D. carbohydrate
Answer:(c )

15. Which plant was used by Mendel in his early experiment?
 A. orange                       B. pea plant
C. banana                     D. brinjal
Answer:( b) 

16. More rate of photosynthesis occurs in
A. red light                    B. white light
C. blue light                       D. yellow light
Answer:(b )

17. Plants produce energy during
A. respiration                B. photosynthesis
C. absorption                  D. transpiration
Answer:( b)

18. Which one of the following diseases is inheritable?
A. hepatitis                        B. colour blindness
C. leukaemia                     D. malignancy
Answer:(b )

19. The compound used in the anti-malarial drug is
A. aspirin                        B. chloroquine
C. neoprene                   D. isoprene
Answer:( b)

20. Which acid is produced when milk gets sour?
A. Acetic acid                       B. Lactic acid
C. Tartaric acid                D. Butyric acid
Answer:(b )

21. In which one of the following animals is skin a respiratory organ?
 A. frog                          B. shark
C. whale                            D. cockroach
Answer:(a )

22. Food wrapped in newspaper is likely to get contaminated with
 A. iron                             B. lead
C. aluminium                     D. magnesium
Answer:( b)

23. Which soil is rich in organic debris?
A. loam soil                 B. humus soil
C. saprophyte             D. None of these
Answer:(b )

24. Azadiracta indica is the botanical name of
A. rice                       B. neem
C. sandal                    D. turmeric
Answer:(b )

25. The major part of solar radiation is harvested by the
A. plants                    B. animals
C. human beings      D. None of the above
Answer:(a )

26. The largest living animals belong to the group of
A. fishes B. birds
C. reptiles D. mammals
Answer:( d)

27. Yellow fever is spread by
A. air                    B. water
C. house fly       D. mosquito
Answer:( c)

28. Glucose is stored in our body in the form of
A. fat                         B. insulin
C. amino acids       D. glycogen
Answer:(d )

29. Rh factor is present in
A. blood B. urine
C. lymph D. sputum
Answer:( a)

30. Birds excrete nitrogenous waste in the form of
A. urea B. ammonia
C. fatty acids D. uric acid
Answer:( d)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment