LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 12 March 2020

Biology- Questions and Answers 02

Biology- Questions and Answers 02
31. The length of the spinal cord is about
A. 60 cm B. 45 cm
C. 90 cm D. 10 cm
Answer:(b )

32. Rabies is transmitted by
A. bugs                          B. flies
C. infected mad dogs  D. mosquitoes
Answer:(c )

33. The excretory organ of the earthworm is
A. ureter  B. kidney
C. nephron D. nephridium
Answer:( d)

34. The upper heart chambers are called
A. atria B. aorta
 C. artery D. ventricles
Answer:( a)

35. Bees are particularly sensitive to
A. red colour  B. ultraviolet light
C. green colour D. no colour
Answer:(b )

36. AIDS is caused by
A. bacteria B. protozoa
C. virus D. helminth
Answer:( c)

37. The rearing of the silkworm is known as
A. apiculture B. sericulture
C. horticulture D. pisciculture
Answer:(b )

38. —— are the blood vessels which carry blood towards the heart.
A. veins B. arteries
C. capillaries D. None of these
Answer:(a )

39. Which vitamin is destroyed by cooking?
A. Vitamin A           B. Vitamin C
C. Vitamin D                 D. Vitamin E
Answer:(b )

40. To which group Dolphins belong?
A. mammals  B. fishes
C. turtles D. amphibians
Answer:(a )

41. Dengue fever is spread by
A. dogs                     B. rats
C. Aedes aegypti         D. Anopheles mosquito
Answer:( c)

42. The tusks of an elephant are modified?
A. molars B. premolars
C. incisors D. canines
Answer:(c )

43. The fungal derivative used in the treatment of tuberculosis is
A. anacin B. aspirin
C. streptomycin D. tetracycline
Answer:(c )

44. ——— pairs of spinal nerves are present in the human body
A. 28                     B. 31
C. 35                   D. 42
Answer:( b)

45. Which planet is known as the Earth’s Twin?
A. Mars                      B. Jupiter
C. Uranus                D. Venus
Answer:(d )  

46. The size of the earth was first measured by
A. Isaac Newton               B. Galileo
C. Eratosthenes             D. Copernicus
Answer:(c )

47. The nuclear fuel in the Sun is
A. Uranium                         B. Oxygen
C. Hydrogen                      D. Helium
Answer:( c)

48. X–rays travel with the velocity of
A. positive rays B. sound
C. light D. alpha rays
Answer:( c)

49. Bhabha Atomic Research Centre(BARC) is located at
A. Colaba              B. Trombay
C. Malabar            D. Juhu
Answer:(b )

50. The lens used to rectify long sight is
A. convex lens                       B. concave lens
C. Plano concave lens            D. plano-convex lens
Answer:(a )

51. A ribozyme is
(a) a proteinaceous enzyme
(b) a catalytic RNA
(c) an enzyme that helps in ribose synthesis
(d) an enzyme that joins ribose with adenine.
Answer: (b)

52. Genes involved in cancer are:
(a) cancer genes (b) oncogenes
(d) tumour genes (d) regulator genes
Answer: (b)

53. Which of the following disease is caused by Wuchereria bancrofti?
(a) Malaria (b) Filariasis
(c) Diabetes  (d) None of these
Answer: (b)

54. The last case of Small Pox was reported in
(a) 1977 (b)1972
(c) 1980 (d) 1970
Answer: (a)

55. Which of the following disease is now considered eradicated from India?
(a) Small Pox (b) Mumps
(c) Chicken Pox (d) Swine Flu
Answer: (a)

56. ——— is characterized by hydrophobia.
(a) Dengue (b) SARS
(c) Measles (d) Rabies
Answer: (d)

57. OPV (Oral Polio Vaccine) was prepared by
(a) Jonas Salk (b) Sabin et al
(c) Alexander Fleming (d) Louis Pasteur
Answer: (b)

58. Which of the following organs does not produce any digestive enzymes?
(a) Salivary Gland  (b) Pancreas
 ( c ) Liver (d) Stomach
Answer: (c)

59. Widal Test is done to confirm
(a) Malaria (b) Typhoid
(c) Pneumonia (d) Jaundice
Answer: (b)

60. Theory of inheritance was proposed by
(a) John Mendel (b) Charles Darwin
(c) Louis Pasteur (d) Francis Crick
Answer: (a)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment