LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 12 March 2020

Biology- Questions and Answers 03

Biology- Questions and Answers 03
61. Human Heart is enclosed by a sac known as the
(a) Atria (b) Chordae tendineae
(c) Pericardium (d) Aorta
Answer: (c)

62. Acid Rain is produced by
(a) Excess NO₂and SO₂ from burning fossil fuels.
(b) Excess production of NH₃ by industries
(c) Excess release of CO by incomplete combustion
(d) Excess formation of CO₂ by combustion and animal respiration
Answer: (a)

63. A bone is connected to muscle with the help of
(a) Ligament (b) Cartilage
(c) Tendon (d) None of these
Answer: (c)

64. Which of the following blood groups enable a person to give to any person?
(a) A (b) B
(c) AB (d) O
Answer: (d)

65. Fluoride pollution mainly affects
(a) Brain (b) Heart
(c) Teeth  (d) Kidney
Answer: (c)

66. Chernobyl nuclear tragedy occurred in
(a) April 1986 (b) August 6, 1945
(c) August 9, 1945 (d) December3, 1984
Answer: (a)

67. About 70% of the total global carbon is found in
(a) Oceans (b) Forests
(c) Grasslands (d) agroecosystems
Answer: (a)

68. Which of the following is an egg-laying mammal?
(a) Kangaroo      (b) Duck-billed Platypus
(c) Penguin       (d) Whale
Answer: (b)

69. Diabetes Insipidus occurs due to the hyposecretion of
(a) Thymosin (b) Oxytocin
(C) Insulin (d) Vasopressin
Answer: (b)

70. “The Inheritance of Acquired Characters” was proposed by
(a) Lamarck (b) Darwin
(c) Wallace  (d) Miller
Answer: (a)

71. The deficiency of Vitamin A causes
(a) Night Blindness(b) Cataract
(c) Rickets (d) Pellagra
Answer: (a)

72. Myopia or Near-sightedness can be corrected by
(a) Biconvex Lens    (b)Cylindrical Lens
(c)Biconcave Lens (d)Surgical removal
Answer: (c)

73. Which is the smallest bone in the body?
(a) Malleus (b) Incus
(c) Stapes (d) Carpal
Answer: (c)

74. Which of the following is an Ozone-depleting chemical?
(a) CFC (b) SO₂
(c) CO  (d) CO₂
Answer: (a)

75. The 1992 Earth Summit was held in
(a) Paris (b) New York
(c) Rio de Janeiro (d) Kyoto
Answer: (c) 76. The main function of the white blood corpuscles in the body is:
Answer: To protect the body against disease

77. Platelet survive is stored blood for –
Answer: 24 hours

78. ELISA Test is used for screening –
Answer: AIDS

79. The main source of energy for human sperm is
Answer: Fructose

80. The largest internal organ in the human
Answer: Liver

81. Blood is formed in the human adult by the
Answer: Red bone marrow

82. The largest part of most diets is made
Answer: Carbohydrates

83. Total weight of kidney in human being –
Answer: 150 gm

84. Who is the father of vaccination?
Answer: Edward Jenner

85. The organ commonly injured in abdominal trauma
Answer: Spleen

86. Who is known as the father of tissue culture
Answer: HaberLand

87. Oceanography deals with the study of
Answer: Sea

88. The medulla oblongata is concerned with the control of
Answer: Heartbeat

89. Which disease is called 'Hungry
Answer: Marasmus

90. Muscle fatigue occurs due to the accumulation of
Answer: Lactic acid

91. Name the hormone which helps to ripen fruits
Answer: Ethylene

92. DNA fingerprinting was developed by
Answer: Alec Jeffreys

93. Which is the basic element of life?
Answer: Carbon

94. Where is the headquarter of National Institute of Nutrition?
 Answer: Hyderabad

95. Total number of bones in the neck?
Answer: 7 (seven)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment