LATEST

Thursday, 12 March 2020

Biology- Questions and Answers 04

Biology- Questions and Answers 04
96. Bile is stored in?
Answer: Gallbladder

97. World coconut day is celebrated on
Answer: September 2

98. To which category does onion belong?
Answer: Bulb

99. What disease is caused by intake of saturated fats?
Answer: Cardiac problems

100. Our body gets the continues supply of energy through the process called
Answer: Respiration

101. If seeds are ploughed very deep in the soil they do not germinate because of
Answer: lack of oxygen

102. What is the function of vitamin B9
Answer: helps the formation of RBC

103. The deficiency disease due to 'VitaminE'
Answer: Sterility or infertility

104. Some animals have a unique method of bringing oxygen directly to the cells. These are
Answer: insects

105. A person will have brown eyes, blue eyes or black eyes depending upon the particular pigment present in the
Answer: iris

106. The transport of organic substances in plants is through
Answer: phloem

107. The poverty line for rural areas in India is determined on the basis of minimum average daily consumption of
Answer: 2400 calories

108.     The excess of glucose in the liver stored in the form of
Answer: glycogen

109. Which is known as 'Provitamin A'?
Answer: Beta-carotene

110. Which country is known as the 'Sugar Bowl of the world'?
Answer: Cuba

111. Who discovered blood circulations
Answer: Willian Harvey

112. The part of the brain which regulates the voluntary action
Answer: Cerebrum

113. Which type of lens is used to correct the defect of vision called Astigmatism
Answer: cylindrical lens

114. The movement of eggs from the ovaries to the uterus proceeds through the
Answer: fallopian tube

115. A true fruit develops from the
Answer: Ovary 

116. Genetic engineering belong to the science of
Answer:  Bio-technology

117. The outer layer of skin on the human body is called the
Answer: Epidermis

118. Study of ants is called
Answer: Myrmecology

119. A nonliving component of a living
Answer: vacuole

120. Ringworm is a disease caused by
Answer: Fungus

121. A person with blood group AB is sometimes called a universal recipient because of
Answer: lack of antibodies

122. The most important stimulant in tea
Answer: Caffeine

123. The functional unit in ecology is the –
Answer: Ecosystem

124. What is responsible for diphtheria and influenza?
Answer: Bacteria and virus respectively

125. Reserpine is used to
Answer: reduce high blood pressure

126. Father of modem taxonomy –
Answer: Carl Linnaeus

127. The plant hormone which helps to flower
Answer: Florigen

128. The only metal which presents in the leaf of a plant
Answer: Magnesium

129. The human cell contains –
Answer: 46 chromosomes

130. What is the condition known as tachycardia?
Answer: Faster heartbeat

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment