LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 12 March 2020

Biology- Questions and Answers 11

Biology- Questions and Answers 11
335. The father of Modern Medicine:
(a) Herodotus                                           (b) Hanneman
(c) Hippocrates                                        (d) Susruta
Answer: (c)

336. The father of Biology:
(a) Herodotus                                            (b) Aristotle
(c) Hippocrates                                          (d) Plato
Answer: (b)

337. The term ‘biology’ was coined by:
(a) Johanson                                               (b) Jean Lamarche
(c) Grigor Mendel                                      (d) Aristotle
Answer: (b)

338. Charles Darwin made his observations on........ island.
(a) Cook                                                        (b) Falkland
(c) Corsica                                                   (d) Galapagos
Answer: (d)

339. Who discovered Bacteria?
(a) Leuwanhock                                           (b) Louis Pasteur
(c) Edward Jenner                                      (d) Alexander Flemming
Answer: (a)

340. The word ‘Genetics’ was used for the first time by:
(a) Gregor Mendel                                         (b) Johanson
(c) William Bateson                                         (d) Lamarche
Answer: (c)

341. The scientist who is known as ‘Second Darwin’:
(a) Craig Venter                                             (b) Ernest Meyer
(c) W.O. Wilson                                              (d) A.R. Wallace
Answer: (b)

342. Who discovered Electro Cardiogram?
(a) William Kolf                                                      (b) William Harvey
(c) William Einthoven                                          (d) Christian Bernard
Answer: (c)

343. Who discovered Vaccination?
(a) Louis Pasteur                                                (b) Edward Jenner
(c) Ronald Ross                                                   (d) William Harvey
Answer: (b)

344. The first test-tube baby in India:
(a) Indira                                                              (b) Durga
(c) Aastha                                                             (d) Louis Brown
Answer: (b)

345. ‘Struggle for Existence’ is one of the main concepts of:
(a) Special Creation Theory                          (b) EvolutionTheory
(c) Mutation Theory                                         (d) Lamarckism
Answer: (b)

346. The artificial heart was discovered by:
(a) Christian Bernard                                      (b) William Harvey
(c) William Kolf                                                  (d) Robert Jarvic
Answer: (c)

347. Arsphenamine, also known as Salvarsan and 606, is a drug that uses against:
(a) Syphilis                                                       (b) Cancer
(c) AIDS                                                             (d) Tuberculosis
Answer: (a)

348. Trypanosomiasis is caused by:
(a) Fungus                                                              (b) Virus
(c) Protozoa                                                           (d) Bacteria
Answer: (c)

349.  Trypanosome parasites are carried by:
(a) Mosquito                                                         (b) Tsetse fly
(c) Rat flea                                                             (d) Tiger mosquito
Answer: (b) 

350. Which animal is called ‘Dog cat’?
(a) Lion                                                                   (b) Tiger
(c) Jaguar                                                               (d) Cheetah
Answer: (d)

351. C.S.F. (Cerebrospinal Fluid) Test is used to diagnose:
(a) Leprosy                                                        (b ) AIDS
(c) Meningitis                                                     (d) Malaria
Answer: (c)

352. The Pygmy Marmoset is the smallest ........ in the world
(a) Monkey                                                      (b) Cat
(c) Dog                                                              (d) Horse
Answer: (a)

353. ‘The History of Animals’ was written by:
(a) Aristotle                                                     (b) Jean Lamarche
(c) Charles Darwin                                        (d) Da Vinci
Answer: (a)

354. Which has three hearts—one for each set of gills, and one for the rest of the body?
(a) Tuna                                                         (b) Whale
(c) Cuttlefish                                                (d) Jellyfish
Answer: (c)

355. Which organism has its heart in its head?
(a) Cuttlefish                                                (b) Prawn
(c) Spider                                                       (d) Butterfly
Answer: (b)

356. The term dinosaur was first used by ......... in 1841 in his report on British fossil reptiles.
(a) Robert Owen                                            (b) Charles Darwin
(c) Richard Owen                                           (d) Jean Lamarche
Answer: (c)

357. Osteocytes are found in:
(a) Blood                                                                 (b) Lymph
(c) Bones                                                                 (d) Skin
Answer: (c)

357. The enzyme that coagulates milk into curd:
(a) Pepsin                                                                 (b) Citrate
(c) Resin                                                                   (d) Renin
Answer: (d)

359. The genetic material of a cell is:
(a) DNA                                                                 (b) Protoplasm
(c) Cytoplasm                                                       (d) Ribosome
Answer: (a)

360. The nearest ancestor of man is:
(a) Peking man                                 (b) Java Man
(c) Cro-Magnon man                       (d) Neanderthal man
Answer: (d)

361. H1N1 Virus is associated with:
(a) Chikungunya                                  (b) Swine Flu
(c) Avian Flu                                          (d) Dengue Fever
Answer: (b)

362. Birds can able to recognize their home through:
(a) Memory                             (b) Smell
(c) Eyesight                             (d) Orientation of Magnetic field
Answer: (d)

363. World Wild Life Week is observed on:
(a) The first week of September                    (b)  First week of October
(c) The first week of November                     (d)  First week of July
Answer: (b)

364. Red Data Book provides data on:
(a) Red flowered plants                                   (b) Red coloured fish
(c) Endangered plants and animals             (d) Red coloured insects
Answer: (c) 

365. Ailurophobia is the unnecessary fear of:
(a) Rat                                                                   (b) Insects
(c) Cat                                                                   (d) Dog
Answer: (c)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment