LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 12 March 2020

Biology- Questions and Answers 12

Biology- Questions and Answers 12
366. Pasteurisation of milk is:
(a) Heating to 62⁰C                         (b) Heating to 100⁰C
(c) Cooling to -4⁰C                            (d) Cooling to 0⁰C
Answer: (a)

367. Which of the following is a biologically incompatible marriage?
(a) Rh+man and Rh- Woman
(b) Rh-man and Rh+ woman
(c) Rh+man and Rh+ woman
(d) Rh-man and Rh- Woman
Answer: (a)

368. Who is called as ‘the father of first aid’?
(a) Pravas                                                        (b) Hippocrates
(c) Luc Montagnier                                             (d) Dr.Ismark
Answer: (d)

369. AIDS virus has:
(a) Single-stranded DNA                            (b) Double-stranded DNA
(c) Single-stranded RNA                             (d) Double-stranded RNA
Answer: (c)

370. Colour blindness can be removed by using:
(a) Convex lens                                              (b) Concave lens
(c) Cylindrical lens                                       (d) None of these
Answer: (d)

371. The vector that transmits Chikungunya:
(a) Anopheles                                               (b) Aedes aegypti
(c) Mansonoides                                           (d) None of these
Answer: (b)

372. The scientist who discovered the virus causing Chikun Guniya:
(a) Louis Pasteur                                         (b) William Kirk
(c) Christian Bernard                                  (d) W.H.R. Lumsden
Answer: (d)

373. World AIDS Day has been observed since:
(a) 1991                                                           (b) 1986
(c) 1982                                                           (d) 1988
Answer: (d)

374. Which of the following is a degenerative disease?
(a) Arthritis                                                     (b) Heart attack
(c) Diabetes Mellitus                                      (d) All of these
Answer: (d)

375. The hormone insulin is a:
(a) Peptide                                                        (b) Fatty acid
(c) Glycolipid                                                    (d) Sterol
Answer: (a)

376. Which among the following cells lack the property of division?
(a) Neuron                                                        (b) Muscle cell
(c) Epithelial cell                                            (d) Nephron
Answer: (a)

377. Which converts milk into curd?
(a) Bacteria                                                    (b) Yeast
(c) Virus                                                             (d) Fungus
Answer: (a)

378. Which is a bone in the human leg?
(a) Radius                                                         (b) Tibia
(c) Ulna                                                              (d) Sternum
Answer: (b)

379. Which organism reproduces through budding?
(a) Earthworm                                                (b) Planaria
(c) Tapeworm                                                 (d) Hydra
Answer: (d)  

380. ‘Rajapalayam’ is related to:
(a) Banana                                                       (b) Horse
(c) Cow                                                              (d) Dog
Answer: (d)

381. The fear of bees:
(a) Alekrophobia                                               (b) Apiphobia
(c) Bathophobia                                                  (d) Ailurophobia
Answer: (b)

382. The branch of clinical study related to hearing, taste and smell are:
(a) Osteology                                                     (b) Otolaryngology
(c) Ophthalmology                                           (d) Dermatology
Answer: (b)

383. The disease not transmitted by house fly:
(a) Cholera                                                         (b) Enteric Fever
(c) Dengue Fever                                             (d) Dysentry
Answer: (c)

384. Which animal has the normal gestation period of 22-24 months?
(a) Tiger                                                            (b) Goat
(c) Rhinoceros                                                 (d) Elephant
Answer: (d)

385. The hormone insulin is a:
(a) Peptide                                                        (b) Fatty acid
(c) Glycolipid                                                    (d) Sterol
Answer: (a)

386. Which among the following cells lack the property of division?
(a) Neuron                                                        (b) Muscle cell
(c) Epithelial cell                                            (d) Nephron
Answer: (a)

387. Which converts milk into curd?
(a) Bacteria                                                    (b) Yeast
(c) Virus                                                             (d) Fungus
Answer: (a)

388. Which is a bone in the human leg?
(a) Radius                                                         (b) Tibia
(c) Ulna                                                              (d) Sternum
Answer: (b)

389. Which organism reproduces through budding?
(a) Earthworm                                                (b) Planaria
(c) Tapeworm                                                 (d) Hydra
Answer: (d)

390. ‘Rajapalayam’ is related to:
(a) Banana                                                       (b) Horse
(c) Cow                                                              (d) Dog
Answer: (d)

391. The fear of bees:
(a) Alekrophobia                                               (b) Apiphobia
(c) Bathophobia                                                  (d) Ailurophobia
Answer: (b)

392. The branch of clinical study related to hearing, taste and smell is:
(a) Osteology                                                     (b) Otolaryngology
(c) Ophthalmology                                           (d) Dermatology
Answer: (b)

393. The disease not transmitted by house fly:
(a) Cholera                                                         (b) Enteric Fever
(c) Dengue Fever                                             (d) Dysentry
Answer: (c)

394. Which animal has the normal gestation period of 22-24 months?
(a) Tiger                                                            (b) Goat
(c) Rhinoceros                                                 (d) Elephant
Answer: (d)

395. Which of the following is a degenerative disease?
(a) Arthritis                                                     (b) Heart attack
(c) Diabetes Mellitus                                      (d) All of these
Answer: (d)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment