LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 12 March 2020

Biology- Questions and Answers 13

Biology- Questions and Answers 13
396. The nearest ancestor of man is:
(a) Peking man                                 (b) Java Man
(c) Cro-Magnon man                       (d) Neanderthal man
Answer: (d)

397. H1N1 Virus is associated with:
(a) Chikungunya                                  (b) Swine Flu
(c) Avian Flu                                          (d) Dengue Fever
Answer: (b)

398. Birds can able to recognize their home through:
(a) Memory                             (b) Smell
(c) Eyesight                             (d) Orientation of Magnetic field
Answer: (d)

399. World Wild Life Week is observed on:
(a) First week of September                    (b)  First week of October
(c) First week of November                     (d)  First week of July
Answer: (b)

400. Red Data Book provides data on:
(a) Red flowered plants                                   (b) Red coloured fish
(c) Endangered plants and animals             (d) Red coloured insects
Answer: (c)

401. Ailurophobia is the unnecessary fear of:
(a) Rat                                                                   (b) Insects
(c) Cat                                                                   (d) Dog
Answer: (c)

402. Pasteurisation of milk is:
(a) Heating to 62⁰C                          (b) Heating to 100⁰C
(c) Cooling to -4⁰C                            (d) Cooling to 0⁰C
Answer: (a)

403. Which of the following is a biologically incompatible marriage?
(a) Rh+man and Rh- Woman
(b) Rh-man and Rh+ woman
(c) Rh+man and Rh+ woman
(d) Rh-man and Rh- Woman
Answer: (a)

404. Who is called as ‘the father of first aid’?
(a) Pravas                                                        (b) Hippocrates
(c) Lug Mongier                                             (d) Dr.Ismark
Answer: (d)

405. AIDS virus has:
(a) Single-stranded DNA                            (b) Double-stranded DNA
(c) Single-stranded RNA                             (d) Double-stranded RNA
Answer: (c)

406. Colour blindness can be removed by using:
(a) Convex lens                                              (b) Concave lens
(c) Cylindrical lens                                       (d) None of these
Answer: (d)

407. The vector that transmits Chikungunya:
(a) Anopheles                                               (b) Aedes aegypti
(c) Mansonoides                                           (d) None of these
Answer: (b)

408. The scientist who discovered the virus causing Chikun Guniya:
(a) Louis Pasteur                                         (b) William Kirk
(c) Christian Bernard                                  (d) W.H.R. Lumsden
Answer: (d)

409. World AIDS Day has been observed since:
(a) 1991                                                           (b) 1986
(c) 1982                                                           (d) 1988
Answer: (d) 

410. Energy to carry out any action of the life process is obtained from:
(a) Adenosine triphosphate                 (b) Adenosine diphosphate
(c) Guanosine diphosphate                   (d) Guanosine triphosphate
Answer: (a)

411. The vast portion of the body’s weight is made up of:
(a) Bones                                              (b) Water
(c) Organs                                             (d) Skins, Tissues
Answer: (b)

412. Who created the world’s first implantable artificial kidney?
(a) Arnold Lande                                 (b) Shuvo Roy
(c) Gothen Burg                                    (d) Plax Planck
Answer: (b)

413. While sleeping, a person’s blood pressure ____
(a) increases                                            (b) decreases
(c) no difference                                     (d) zero
Answer: (b)

414. The organ which is primarily concerned with immunity:
(a) Kidney                                                  (b) Liver
(c) Lymphatic tissue                               (d) Thyroid
Answer: (c)

415. Which disease causes the death of the largest number of children in the world?
(a) Malaria                                                   (b) Pneumonia
(c) Dengue fever                                         (d) Viral fever
Answer: (b)

416. The liquid that gives softness to skin and hair:
(a) Sebum                                                          (b) Ptyalin
(c) Melanin                                                        (d) Ribosome
Answer: (a)

417. The cell which is affected by Human Immuno Virus:
(a) Monocyte                                                 (b) Erythrocyte
(c) Lymphocyte                                              (d) None of these
Answer: (c)

418. Which bird is called ‘Stupid Bird’?
(a) Emu                                                           (b) Koel
(c) Duck                                                           (d) Ostrich
Answer: (c)

419. The important contractile proteins in a muscle are:
(a) Actin and Myosin
(b) Actin and Tropomyosin
(c) Myosin and Troponin
(d) Troponin and Tropomyosin
Answer: (a)

420. Which of the following organelles is called ‘atom bombs’?
(a) Microtubules                                           (b) Nucleolus
(c) Golgi bodies                                              (d) Lysosome
Answer: (d)

421. The insufficient blood supply in the human body is referred to as:
(a) Ischaemia                                                      (b) Hyperemia
(c) Hemostasis                                                  (d) Haemorrhage
Answer: (a)

422. Which part of the body vibrates when a mosquito makes noise?
(a) Vocal cord                                                      (b) Wing
(c) Leg                                                                    (d) Horn
Answer: (b)

423. The dance of bee is in the shape of which number?
(a) 6                                                                 (b) 9
(c) 8                                                                   (d) 3
Answer: (c)

424. DOT treatment is related to:
(a) Leprosy                                                          (b) Tuberculosis
(c) AIDS                                                                (d) Cancer
Answer: (b) 

425. Pouring kerosene oil on stagnant water reduces mosquito problem because of it:
(a) is highly toxic to the mosquitoes
(b) repels the mosquitoes
(c) interrupts the breathing of larvae
(d) interrupts the mating of adults
Answer: (c)

426. AA hereditary disease in which the blood does not clot and the affected
a person may bleed to death even from a small cut, is called:
(a) Leukaemia                                             (b) Haemophilia
(c) Chikun Guniya                                           (d) Anaemia
Answer: (b)

427. Pepsin, a digestive enzyme, is produced in the:
(a) Small intestine                                            (b) Liver
(c) Kidney                                                           (d) Stomach
Answer: (d)

428. Palak leaves rich in:
(a) Vitamin A                                                     (b) Iron
(c) Carotin                                                         (d) Cystine
Answer: (b)

429. Which one of the following was not proposed by Charles Darwin?
(a) Survival of the fittest
(b) Natural selection
(c) Inheritance of acquired characters
(d) Struggle for existence
Answer: (c)

430. Angiology is the study of:
(a) blood vessels                                             (b) Heart
(c) Ageing                                                          (d) Nervous system
Answer: (a)  

431. The heartbeat rate of elephant per minute:
(a) 120                                                       (b) 140
(c) 72                                                         (d) 25
Answer: (d)

432. Nitrogen base found in RNA:
(a) Thymine                                                  (b) Guanyin
(c) Uracil                                                      (d) Adinin
Answer: (c)

433. Hypoxia is a phenomenon that occurs in:
(a) Stratosphere                                       (b) Human body
(c) Aquatic environment                        (d) None of these
Answer: (c)

434. Fire fly gives us cold light by virtue of its:
(a) Fluorescence                              (b) Phosphorescence
(c) Effervescence                             (d) Chemiluminescence
Answer: (d) 

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment