LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         KAS EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 6 March 2020

Chemistry- Questions and Answers 01

Chemistry- Questions and Answers 01
1. The gas formed when Potassium permanganate is heated:
(a) Nitrogen (b) Oxygen
(c) Hydrogen (d) Ammonia
Answer: ( b)

2. The pungent smell emitted while scratching the matchbox:
(a) Oxygen (b) Hydrogen sulphide
(c) Methane (d) Sulphur dioxide
Answer: ( d)

3. The gas formed in Sun as the result of nuclear fusion:
(a) Oxygen (b) Hydrogen
(c) Methane (d) Helium
Answer: (d )

4. What is the colour of ozone:
(a) Yellow (b) Orange
(c) Blue (d) Red
Answer: (c )

5. Which metal is called ‘White Gold’?
(a) Mercury (b) Silver
(c) Iron Sulphide (d) Platinum
Answer: (d )

6. Which metal has the symbol ‘Hg’?
(a) Hydrogen (b) Iron
(c) Aluminium (d) Mercury
Answer: ( d)

7. The metal used to make the nib of fountain pens:
(a) Silver (b) Aluminium
(c) Lead (d) Iridium
Answer: (d )

8. The name ‘Aurum’ is related to the metal:
(a) Tungsten (b) Osmium
(c) Gold (d) Iridium
Answer: ( c)

9. The substances added to ore to remove impurities is called:
(a) Gang    (b) Flux
(c) Aqua regia (d) Alloy
Answer: ( b)

10. Which is known as ‘the metal of hope’?
(a) Titanium (b) Uranium
(c) Silver (d) Platinum
Answer: (b )

11. Which one of the following can be used to absorb neutrons to control the chain reaction during nuclear fission?
(a) Boron (b) Heavy water
(c) Uranium (d) Plutonium
Answer: (a )

12. The colour of pure diamond:
(a) Red   (b) Blue (c) Green (d) Colourless
Answer: ( d)

13. When water itself combines chemically with some element or mineral is called:
(a) Carbonation (b) Desilication
(c) Hydration (d) Oxidation
Answer: (c )

14. Who formulated the system of pH value?
(a) Lavoisier (b) Pasteur
(c) Dalton (d) Sorenson
Answer: (d )

15. Bronze is an alloy of Copper and ......
(a) Tin   (b) Zinc  (c) Lead   (d) Nickel
Answer: (a ) 

16. Chocolate contains Lead and.......
(a) Aluminium (b) Silver
(c) Cobalt (d) Nickel
Answer: (d )

17. Bauxite  is the ore of:
(a) Barium (b) Iron
(c) Aluminium (d) Copper
Answer: (c )

18. Vanaspati is prepared by passing .......through vegetable oil:
(a) Helium (b) Nitrogen
(c) Hydrogen (d) Carbon
Answer: (c )

19. Endosulfan is a :
(a) Insecticide (b) Hallucinogen
(c) Medicine (d) Beverage
Answer: (a)

20. The chemical name of Common Salt?
(a) Sodium Chloride (b) Calcium Chloride
(c) Potassium Chloride (d) Ferrous Sulphate
Answer: (a )

21. The first Trans Uranic element:
(a) Plutonium (b) Neptunium
(c) Einsteinium (d) Fermium
Answer: ( b)

22. Most chemically reactive element?
(a) Hydrogen (b) Oxygen
(c) Carbon (d) Fluorine
Answer: ( d)

23. Heavy water is used in:
(a) Nuclear reactors (b) Aqua lungs
(c) Quartz clocks (d) Jet engines
Answer: ( a)

24. Sodium imparts ..... colour to flames:
(a) Red  (b) Green (c) Yellow  (d) Blue
Answer: ( c)

25. If the pH value of a substance is below 7, it is:
(a) Acid (b) Base
(c) Neutral (d) Water
Answer: (a )

26. The process used in dairies to separate cream from milk is:
(a)Centrifugation               (b) Sedimentation
(c) Filtration                        (d)  Sublimation
Answer: (a)

27. Which of the following is not present in pure sugar?
(a)Carbon        (b) Hydrogen        (c) Oxygen        (d) Nitrogen
Answer: (d)

28. Phosphorus finds important use in _____ industry.
(a)Soap          (b) Fertilizer       (c) Paper           (d) Sugar
Answer: (b)

29. Radio Carbon dating was discovered by:
(a)Willard Franck Libby                    (b) Madam Curie
(c) Henri Becquerel                        (d) Pierre Curie
Answer: (a)

30. Development of unpleasant smell and taste in oil and fat-containing food items due to oxidation of atmospheric oxygen is called:
(a)Radioactivity        (b) Turbidity           (c) Acidity              (d)  Rancidity
Answer: (d)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment