LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 6 March 2020

Chemistry- Questions and Answers 02

Chemistry- Questions and Answers 02
31. The element used for radiographic imaging:
(a)Calcium        (b) Strontium       (c) Barium          (d) Beryllium
Answer: (c)

32. An anti-oxidant often added to fat-containing foods to prevent rancidity:
(a)Ethyl benzoate                                    (b) Methylated chlorobenzene
(c) Butyrate hydroxyanisole            (d) Propyl alcohol
Answer: (c)

33. Which of the following insoluble in water?
(a)Silver Chloride                         (b) Calcium Chloride
(c) Sodium Nitrate                        (d) Magnesium Sulphate
Answer: (a)

34. An example of mineral acid:
(a) Citric acid                            (b) Formic acid
(c) Tartaric acid                        (d) Hydrochloric acid
Answer: (d)

35. The most abundant type of coal:
(a)Bituminous          (b) Anthracite         (c) Lignite         (d) None of these
Answer: (a)

36. Pigments obtained from plants can be separated by:
(a)Magnet                                         (b) Crystallisation
(c) Chromatography                      (d) Separating Funnel
Answer: (c)

37. Potassium permanganate is used to purify water.  Which among the following properties of it helps in this action?
(a)Reducing        (b) Oxidising      (c) Sterilizing           (d) Leaching
Answer: (b)

38. What type of reaction is in the digestion of food in human body?
(a)Decomposition                      (b) Hydrogenation
(c) Calcination                              (d) Incubation
Answer: (a)

39. Which of the following is called the ‘Mother of Pearl’?
(a)Ammolite          (b) Nacre           (c) Tusk         (d) Seashell
Answer: (b)

40. Bleaching powder contains;
(a)Magnisium           (b) Sodium        (c) Calcium         (d) Potassium
Answer: (c)

41. It is easily noticed the smell of the LPG gas because of which among the following?
(a)Butane          (b) Propane        (c) Methane              (d)  Ethanethiol
Answer: (d)

42. Teflon, the tough and fire-resistant polymer, containing the halogen:
(a)Chlorine          (b) Flourine              (c) Iodine          (d) Bromine
Answer: (b)

43. Froth and foams are examples of the following:
(a)Gas suspended in liquid                         (b) Liquid suspended in gas
(c) Solid suspended in gas                           (d) None of these
Answer: (a)

44. The discomfort due to indigestion can be cured by taking:
(a)Baking soda            (b) Vinegar           (c) Naphthalene                (d)  Benzene
Answer: (a)

45. Chemical properties mostly resemble those of :
(a)Gold          (b) Platinum         (c) Barium           (d)  Germanium
Answer: (c) 

46. If rubbing vinegar on the stung area of the skin gives relief, then the person has been stung by:
(a)Ant             (b) Cockroach              (c)Bee                (d)  Wasp
Answer: (d)

47. The largest diamond:
(a) Kohinoor             (b) Cullinan
(c) Hope                     (d) Star
Answer: (b)

48. Which among the following qualities of iron is best based upon iron content?
(a) Magnetite             (b) Haematite          (c)Limonite             (d)  Siderite
Answer: (a)

49. Spoilage of potato chips is prevented by packing them in plastic bags in an
atmosphere of:
(a)Oxygen          (b) Nitrogen        (c) Argon            (d) Chlorine
Answer: (b)

50. Which among the following metal is used in railroad flares?
(a)Germanium          (b) Cadmium          (c) Strontium            (d) Tin
Answer: (c)

51. The process by which tea leaves are separated from prepared tea is called:
(a)Distillation          (b) Filtration       (c) Evaporation         (d) Solvent extraction
Answer: (b)

52.......... All alloy of -------- with any other metal is known as Amalgam.
(a) Mercury         (b) Iron
(c) Copper           (d) Silver
Answer: (a)

53. Which one of the following is used as a moderator in a nuclear reactor?
(a) Coal              (b) Paraffin
 (c) Lead            (d) Graphite
Answer: (d)

54. Chlorine was discovered by:
(a) Joseph Priestly                 (b) Paul Muller
(c) Joseph Black                      (d) Carl Scheele
Answer: (d)

55. Who categorised elements according to atomic number?
(a) Mosley              (b) Napier
(c) Mendeleev        (d) Priestly
Answer: (a)

56. Beryllium Aluminium Silicate is known as:
(a) Emerald              (b) Topaz
 (c) Diamond           (d) Quartz
Answer: (a)

57. Methanoicacid is another name of:
(a) Lactic acid            (b) Malic acid
(c) Formic acid          (d) Prussic acid
Answer: (c)

58. The first organic compound prepared in the laboratory:
(a) Ammonia (b) Urea
 (c) Methane (d) Benzene
Answer: (b)

59. The isotope used for the treatment of Cancer:
(a) Carbon-14                      (b) Uranium-238
(c) Cobalt-60                       (d) None of these
Answer: (c)

60. Kovar is an alloy of Iron and---------     
(a) Lead                    (b) Copper
(c) Tin                       (d) Cobalt
Answer: (d)

PSC Previous Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
New Jobs & Recruitment --> Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment