LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 6 March 2020

Chemistry- Questions and Answers 03

Chemistry- Questions and Answers 03
61. Sir Humphry Davy discovered:
(a) Helium    (b) Hydrogen
(c) Sodium  (d) Oxygen
Answer: (c)

62. A natural fertilizer:
(a) Urea                  (b) Ammonium Nitrate
(c) Compost           (d) Ammonium Nitrate
Answer: (c)

63. Which metal is not used as electromagnet?
(a) Iron         (b) Copper
(c) Nickel     (d) Cobalt
Answer: (b)

64. Radium is chemically similar to:
(a) Calcium           (b) Hydrogen
(c) Helium             (d) Iron
Answer: (a)

65. Which is used as eyewash?
(a) Hydrocyanic acid            (b) Boric acid
(c) Tannic acid                       (d) Citric acid
Answer: (b)

66. Commercial Vaseline is derived from :
(a) Plant gums              (b) Coaltar
(c) Wool wax                (d) Petroleum
Answer: (d)

67. The process involving in making soap is:
(a) Saponification          (b) Hydrolysis
(c) Condensation            (d) Polymerisation
Answer: (a)

68. Neoprene, a synthetic rubber, is made from:
(a) Dichloroethane                               (b) 2-Chlorobutadiene
(c) Carboxy- Methyl Cellulose           (d) Methanol
Answer: (b)

69. The second most abundant gas in the atmosphere of the Earth:
(a) Oxygen        (b) Argon
(c) C02              (d) Hydrogen
Answer: (a)

70. Kerosene was discovered in 1853 by:
(a) Humphrey Dewey                 (b) Faraday
(c) Kekule                                       (d) Abraham Gesner
Answer: (d)

71. The poisonous gas emitted from the engines of two-wheelers:
(a) Phosgene                                       (b) Chlorine
(c) Carbon Monoxide                        (d) Methyl Iso Cyanate
Answer: (c)

72. The only substance in that exists in nature in three forms¬ solid, liquid and gas:
(a) Water                                     (b) Coal
(c) Dry ice                                      (d) Urea
Answer: (a)

73. The purest form of water
(a) River water                                (b) Seawater
(c) Pond water                                (d) Rainwater
Answer: (d)

74. Element present in DNA and RNA:
(a) Sulphur                            (b) Iron
(c) Calcium                             (d) Phosphorus
Answer: (d)

75. The chemical that causes acid rain:
(a) Sulphur dioxide                       (b) Silver iodide
(c) Silver bromide                          (d) Ozone
Answer: (a) 

76. Which is also known as ‘paraffin oil’?
(a) Petrol                                         (b) Diesel
(c) Kerosene                                     (d) Naphta
Answer: (c)

77. Gottlieb Daimler invented  
(a) Petrol engine                                (b) Diesel engine
(c) Carburettor                                   (d) Jet Engine
Answer: (c)

78.  The temperature at which it will continue to bum for at least five seconds after ignition by an open flame is called:
(a)  fire point                                            (b) flashpoint
(c) Autoignition point                               (d) Octane number
Answer: (a)

79. The Basel Convention is related to:
(a) Hazardous Wastes                               (b) War Prisoners
(c) Nuclear Weapons                                   (d) Drugs
Answer: (a)

80. What is known as ‘king of chemicals’?
(a) Hydrochloric acid                                       (b) Sulphuric acid
(c) Nitric acid                                                         (d) Acetic acid
Answer: (b)

81. The acid present in eye lotion:
(a) Citric acid                                                (b) Boric acid
(c) Nitric acid                                               (d) Carbolic acid
Answer: (b)

82. Which vitamin is also known as Ascorbic acid?
(a) Vitamin A                                        (b) Vitamin C
(c) Vitamin D                                           (d) Vitamin E
Answer: (b)

83. The gas used by plants to respire during day time:
(a) C02                                                  (b) Methane
(c) Nitrogen                                        (d) Oxygen
Answer: (d)

84. The gas used in factories to make Soda Water
(a) Carbon Dioxide                                     (b) Ozone
(c) Ammonia                                                (d) Helium
Answer: (a)

85. The second least dense metal:
(a) Potassium                                         (b) Sodium        
(c) Aluminium                                        (d) Lithium
Answer: (a)

86. The hardest metal:
(a)  iron                                               (b) Iridium
(c) Chromium                                       (d) Tungsten
Answer: (c)

87. Metal that is the best conductor of heat:
(a) Iron                                                           (b) Gold
(c) Silver                                                           (d) Copper
Answer: (c)

88. Stibnite is the ore of:
(a) Antimony                               (b) Lead
(c) Tin                                               (d) Zinc
Answer: (a)

89. Ore of chromium:
(a) Chromite                                            (b) Nichrome
(c) Wolfram                                             (d) Sphalerite
Answer: (a)

90. Magnesium silicate is:
(a) Soda ash                                           (b) Quartz
(c) Potash                                               (d) Talc
Answer: (d)

PSC Previous Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
New Jobs & Recruitment --> Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment