LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 6 March 2020

Chemistry- Questions and Answers 04

Chemistry- Questions and Answers 04
91. Which of the following is the lightest metal?
Answer: Lithium

92.  Carborundum is —
Answer: Silicon Carbide

93. Carbon, diamond and graphite are together called
Answer: allotropes

94.  The most important ore of Aluminium is–
Answer: Bauxite

95.  Which of the following is the best conductor of electricity?
Answer: Silver

96. From which mineral is radium obtained?
Answer: Pitchblende

97.  The element present in the largest amount in rocks and minerals is–
Answer: Silicon

98.  Washing soda is the common name of —
Answer: Sodium Carbonate

99. Tetraethyl lead is used as
Answer: Petrol additive

100. The chemical name of Uria is–
Answer: Carbamide

 101. The filament of an electric bulb is made of —
Answer: Tungsten

102. Permanent hardness of water, due to sulphates of the metal, can be destroyed by the use of
Answer:  zeolites

103. Permanent hardness of water can be removed by adding–
  Answer: Washing Soda

104. Bleaching powder is made from —
Answer: Lime and Chlorine

105. Which of the following metals remains in liquid form under normal conditions?
Answer: Mercury

106. The formula of Plaster of Paris is–
Answer:  2CaSO4, H2O

107. The two elements that are frequently used for making transistors are —
Answer: Silicon and Germanium

108. By fixation of nitrogen is meant-
Answer: Conversion of atmospheric nitrogen into Useful compounds

109. Liquefied Petroleum gas (LPG) consists of mainly–
Answer: Methane, Butane and Propane

110. Which of the following gas is not known as a greenhouse gas?
Answer: Nitrous oxide 

111. When water freezes its density-
Answer: Decreases

112. Atoms of the same element, i. e., having the same atomic number that differ in atomic weight, is called-
Answer: Isotopes

113. The metal that is present in Photo Films is–
Answer: Silver

114. Which of the following is not a neutral oxide?
Answer: Sulphur Dioxide

115. The manufacture of iron ore involves the process of-
Answer: Reduction

116. Which of the following is in liquid form at room temperature?
Answer: Francium

117. Which of the following is used in making smoke bombs?
Answer: Phosphorus

118. Which of the following has the strongest Bleaching property?
Answer: Chlorine

119. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called–
Answer:  Deliquescene

120. Caustic Soda is —
Answer: NaOH

121. Nitric acid does not react with-
Answer: Gold

122. Brass gets discoloured in the air due to the presence of which gas in the air–
Answer: Hydrogen Sulphide

123. Which of the following is not a bleaching agent?
Answer: Carbon dioxide

124. Oxygen is manufactured by the fractional Evaporation of-
Answer: Liquid air

125. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemical–
Answer: Silicon dioxide

PSC Previous Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
New Jobs & Recruitment --> Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment