LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 6 March 2020

Chemistry- Questions and Answers 05

Chemistry- Questions and Answers 05
126. The gas usually filled in an electric bulb is —
Answer: Nitrogen

127. Sodium burns in air to give-
Answer: Sodium peroxide

128. Which of the following elements is non-radioactive?
Answer: Zirconium

129. Heavy water is —
Answer: Deuterium oxide

130. Argon gas was discovered by-
Answer: William Ramsay  

131. Most soluble in water is —
Answer: Sugar

132. One fathom is equal to–
Answer: 6 feet

133. According to Dalton’s atomic theory, the smallest particle which can exist independently is–
Answer: An atom

134. The gases used in different types of welding would include —
Answer: Oxygen & acetylene

135. Formaldehyde is the starting material for The manufacture of-
Answer: Bakelite

136. The recent atomic weight scale is based on–
Answer: 6C12

137. Which of the following alloys is used for making magnets?
Answer: Alnico

138. The phenomenon of “metamerism” is Shown by-
Answer: Methyl propyl ether and diethyl ether

139. The major ingredient of leather is–
Answer: Collagen

140. Chemically, vitamin C is __?
Answer: Ascorbic acid

141. If two liquids have widely different boiling Points, they may be separated by-
Answer: Fractional distillation

142. Glass is made from the mixture of–
Answer: Sand and silicates

143. Which of the following can be used as an anaesthetic?
Answer: Nitrous oxide

144. Which of the following is not an ore of Aluminium?
Answer: Azurite

145. Epoxy resins is used as–
Answer: Adhesives

146. Commercial acetic acid is used in the preparation of?
Answer: Vinegar

147. Most soluble in water is —
Answer: Sugar

148. One fathom is equal to–
Answer: 6 feet

149. An ice cube is floating on the surface of the water. How will the water level be affected by melting of this ice cube?
Answer: Water level will remain the same

150. Bromine is —
Answer: A red liquid. 

151. Who discovered positrons?
Answer: Carl David Anderson

152. What is the unit for measuring the pitch or frequency of sound?
Answer: Decibel

153. Who measured the charge of an electron at first?
Answer: Robert Andrews Millikan

154. The metal used in storage batteries —
Answer: Lead

155. The fastest acting enzyme in the biological kingdom is–
Answer: carbonic anhydrase

156. Water has maximum density at —
Answer: –4°C

157. Lightening cause rainfall because–
Answer:  It activates H2O molecule

158. Which one of the following is also called Stranger Gas?
Answer: Xenon

159. The chemical name of Uria is —
Answer: Carbamide

160. Nitrification means–
Answer: Convert the atmospheric nitrogen to effective nitrogen compound.

PSC Previous Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
New Jobs & Recruitment --> Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment