LATEST

Friday, 6 March 2020

Chemistry- Questions and Answers 08

Chemistry- Questions and Answers 08
226. Gunmetal is made from-
 tin and copper.

227. Cobalt is used in making-
 rust-resistant alloys.

228. Steel is a form of iron. To make steel from iron, The carbon content is reduced from-
 5% to 0.5 -1.5%)

229. The platinum metal occurs in its pure form in-
 earth's crust

230. The first known superconductor is –
mercury.

231. Silver is the best conductor of –
heat and electricity.

232. Iodine is a-
 solid non-metal

233. Iron is the-
 first metal used by man

234. Metallic cofactor present in chlorophyll is-
 magnesium.

235. Metallic cofactor present in haemoglobin is-
 iron.

236. Metal abundant in seawater is-
 Vanadium

237. The metal most abundant in the human body is-
calcium. 

238. The element which is seen in the rocks of the moon:
(a) Titanium                     (b) Platinum
(c) Uranium                      (d) Nickel
Answer: (a)

239. Which element has the highest electropositivity?
(a) Francium                     (b) Caesium
(c) Florin                          (d) Chlorine
Answer: (a)

240. Cobalt  ions give ...... colour to glass:
(a) Green                           (b) Red
(c) Blue                              (d) Purple
Answer: (c)

241. Which is not a constituent of Sugar?
(a) Nitrogen                       (b) Carbon
(c) Oxygen                          (d) Hydrogen
Answer: (a)

242. Which metal plays a key role in the synthesis of proteins?
(a) Sodium                              (b) Magnesium
(c) Calcium                             (d) Iron
Answer: (b)

243 Marsh Test determines the presence of:
(a) Sulphur                             (b) Arsenic
(c) Carbon                               (d) Sodium
Answer: (b)

244. Which of the following is a common constituent of Transistor?
(a) Beryllium                          (b) Iron
(c) Copper                                (d) Germanium
Answer: (d)

245. Frederic Wohler made urea from........
(a) Ammonium chloride             (b) Ammonium Carbonate
(c) Ammonium Oxide                  (d) Ammonium cyanate
Answer: (d)

246. The catalyst used for the manufacture of Ammonia:
(a) Silver                                  (b) Sodium Chloride
(c) Iron                                     (d) Gold
Answer: (c)

247. Which one of the following is the result of the Green House Effect?
(a) Acid rain                               (b) Ozone depletion
(c) Air pollution                          (d) Global warming
Answer: (d)

248. The whitest substance:
(a) Topaz                                      (b) Diamond
(c) Marble                                     (d) Titanium dioxide
Answer: (d)

249. Which element has the second-highest capacity for oxidation?
(a) Iron                                            (b) Oxygen
(c) Mercury                                    (d) Oxygen
Answer: (d)

250. Dow process is used for the extraction of:
(a) Iron                                             (b) Calcium
(c) Sodium                                        (d) Magnesium
Answer: (d)

251. The second most ductile element:
(a) Copper                                           (b) Iron
(c) Tungsten                                      (d) Silver
Answer: (c)

252. Which metal is contained in Insulin?
(a) Zinc                                               (b) Magnesium
(c) Lithium                                          (d) Barium
Answer: (a) 

253. The number of naturally occurring elements:
(a) 90                                                  (b) 91
(c) 92                                                     (d) 93
Answer: (c)

254. The number of periods in the periodic table:
(a) 5                                                       (b) 7
(c) 18                                                     (d) 9
Answer: (b)

255. The number of groups in the periodic table:
(a) 18                                                     (b) 19
(c) 16                                                     (d) 15
Answer: (a)

256. Number of blocks in the periodic table:
(a) 4                                                      (b) 5
(c) 6                                                        (d) 7
Answer: (a)

257. Alkaline earth metals belong to ......group.
(a) Fourth                                           (b) Third
(c) Second                                            (d) First
Answer: (c)

258. Alkali metals belong to ...... group.
(a) First                                                  (b) Third
(c) Fourth                                                (d) Fifth
Answer: (a)

259. 13th group is called ........ group or Boron group:
(a) Aluminium                                      (b) Nitrogen
(c) Oxygen                                              (d) Halogen
Answer: (a)

260. 14th group is called ....... group:
(a) Carbon                                           (b) Nitrogen
(c) Halogen                                         (d) Oxygen
Answer: (a)

PSC Previous Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
New Jobs & Recruitment --> Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment