LATEST

Friday, 6 March 2020

Chemistry- Questions and Answers 10

Chemistry- Questions and Answers 10
291. If the pH value of a substance is below 7, it is:
(a) Acid (b) Base
(c) Neutral (d) Water
Answer: (a)

292. The acid contained in curd:
(a) Prussic acid (b) Tartaric acid
(c) Citric acid (d) Lactic acid
Answer: (d)

293. Apple contains:
(a) Formic acid (b) Malic acid
(c) Sulphuric acid (d)Acetic acid
Answer: (b)

294. The acid in urine:
(a) Formic acid (b) Malic acid
(c) Uric acid (d) Nitric acid
Answer: (c)

295. Tamarind contains:
(a) Oxalic acid (b) Tartaric acid
(c) Prussic acid (d) Citric acid
Answer: (b)

296. Which acid is present in tomato?
(a) Tartaric acid (b) Oxalic acid
(c) Malic acid (d)  Lactic acid
Answer: (b)

297. Tapioca has ..... acid:
(a) Lactic acid (b) Oxalic acid
(c) Prussic acid (d) Sulphuric acid
Answer: (c)

298. Lemon fruits contain..... acid:
(a) Citric acid (b) Malic acid
(c) Tartaric acid (d) Oxalic acid
Answer: (a)

299. The acid present in coconut:
(a) Capric acid (b) Tannic acid
(c) Uric acid (d) Oxalic acid
Answer: (a)

300. Which acid is present in tea?
(a) Oxalic acid (b) Capric acid
(c) Tannic acid (d) Malic acid
Answer: (c)

301. Ant has .... acid:
(a) Formic acid (b) Lactic acid
(c) Citric acid (d) Nitric acid
Answer: (a)

302. The acid present in the seed coat of Cashew:
(a) Anacardic acid (b) Lactic acid
(c) Formic acid (d) Nitric acid
Answer: (a)

303. The acid present in milk:
(a) Lactic acid (b) Formic acid
(c) Nitric acid (d) Oxalic acid
Answer: (a)

304. The acid present in soda water:
(a) Acetic acid (b) Carbolic acid
(c) Citric acid (d) Carbonic acid
Answer: (d)

305. The acid used in Lead storage batteries:
(a) Hydrochloric acid (b) Sulphuric acid
(c) Formic acid (d) Tannic acid
Answer: (b)

306. The acid in soft drinks:
(a) Acetic acid (b) Carbolic acid
(c) Citric acid (d) Carbonic acid
Answer: (d)

307. The acid present in eye lotion:
(a) Citric acid (b) Boric acid
(c) Nitric acid (d) Carbolic acid
Answer: (b)

308. The acid present in chocolate:
(a) Capric acid (b) Tannic acid
(c) Uric acid (d) Oxalic acid
Answer: (d)

309. The acid that does not contain Oxygen:
(a) Hydrochloric acid (b) Nitric acid
(c) Sulphuric acid (d) Carbonic acid
Answer: (a)

310. Phenol is also known as:
(a) Carbolic acid (b) Carbonic acid
(c) Ethanoic acid (d) Sulphuric acid
Answer: (a) 

311. Oxygen family is ........ group.
(a) 16th (b) 15th
(c) 18th (d) 17th
Answer: (a)

312. Noble gases belong to ....... group:
(a) 18th (b) 17th
(c) 16th (d) 15th
Answer: (a)

313. Which among the following is a metalloid?
(a) Carbon (b) Silicon
(c) Germanium (d) All of these
Answer: (d)

314. The most abundant element in plants:
(a) Oxygen (b) Iron
(c) Carbon (d) Hydrogen
Answer: (c)

315. The constituent of all protein molecules:
(a) Hydrogen (b) Nitrogen
(c) Calcium (d) Iron
Answer: (b)

316. Colour of liquid oxygen:
(a) Yellow (b) Blue
(c) Red (d) Green
Answer: (b)

317. Example of a neutral solution:
(a) Chloroform (b) Vinegar
(c) Water (d) Urine
Answer: (c)

318. The chemical property of a substance is determined by:
(a) Protons (b) Neutrons
(c) Electrons (d) None of these
Answer: (c)

319. The raw material for the manufacture of glass:
(a) Sand (b) Clay
(c) Mica (d) Salt
Answer: (a)

320. Which is not a pure metal?
(a) Mercury (b) Gold
(c) Silver (d) Bronze
Answer: (d)

PSC Previous Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
New Jobs & Recruitment --> Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment