LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 6 March 2020

Chemistry- Questions and Answers 12

Chemistry- Questions and Answers 12
351. The isotope used for the treatment of Cancer:
(a) Carbon-14 (b) Uranium-238
(c) Cobalt-60 (d) None of these
Answer: (c)

352. The chemical property of a metal is determined by:
(a) Electrons (b) Protons
(c) Neutrons (d) All of these
Answer: (a)

353. The main constituent of Cellulose:
(a) Nitrogen (b) Hydrogen
(c) Carbon (d) Oxygen
Answer: (c)

354. Which gas is commercially produced through the Bosch Process?
(a) Oxygen (b) Nitrogen
(c) Helium (d) Hydrogen
Answer: (d)

355. Which is added to petrol in cold countries to avoid freezing?
(a) Ethylene Glycol (b) Tetra Ethyl Lead
(c) Ethyl Mercaptan (d) Benzene
Answer: (a)

356. Sodium Citrate is used as a ........:
(a) Fuel (b) Explosive
(c) Food preservative (d) Pigment
Answer: (c)

357. Plant ash contains:
(a) Calcium (b) Potassium
(c) Silver (d) Tin
Answer: (b)

358. Atomic number of nitrogen:
(a) 7 (b) 8
(c) 9 (d) 19
Answer: (a)

359. The path of an electron around the nucleus:
(a) Ring (b) Orbit
(c) Sphere (d) None of these
Answer: (b)

360. Which element has the largest atom?
(a) Carbon (b) Nitrogen
(c) Sodium (d) Caesium
Answer: (d)  

361.Vinegar contains:
(a) Acetic acid (b) Lactic acid
(c) Malic acid (d) Citric acid
Answer: (a)

362. The acid contained in gastric juice:
(a) Prussic acid (b) Ascorbic acid
(c) Hydrochloric acid (d) Tartaric acid
Answer: (c)

363. What is known as the king of chemicals?
(a) Hydrochloric acid (b) Sulphuric acid
(c) Nitric acid (d) Acetic acid
Answer: (b)

364. The acid used for quick solidification of rubber latex:
(a) Lactic acid (b) Acetic acid
(c) Formic acid (d) Sulphuric acid
Answer: (c)

365. The acid contained in Grapes:
(a) Tartaric acid (b) Lactic acid
(c) Citric acid (d) Urine-Uric acid
Answer: (a)

366. If the pH value of a substance is below 7, it is:
(a) Acid (b) Base
(c) Neutral (d) Water
Answer: (a)

367. The acid contained in curd:
(a) Prussic acid (b) Tartaric acid
(c) Citric acid (d) Lactic acid
Answer: (d)

368. Apple contains: 
(a) Formic acid (b) Malic acid
(c) Sulphuric acid (d)Acetic acid
Answer: (b)

369. The acid in urine:
(a) Formic acid (b) Malic acid
(c) Uric acid (d) Nitric acid
Answer: (c)

370. Tamarind contains:
(a) Oxalic acid (b) Tartaric acid
(c) Prussic acid (d) Citric acid
Answer: (b)

371. Which acid is present in tomato?
(a) Tartaric acid (b) Oxalic acid
(c) Malic acid (d)  Lactic acid
Answer: (b)

372. Tapioca has ..... acid:
(a) Lactic acid (b) Oxalic acid
(c) Prussic acid (d) Sulphuric acid
Answer: (c)

373. Lemon fruits contain..... acid:
(a) Citric acid (b) Malic acid
(c) Tartaric acid (d) Oxalic acid
Answer: (a)

374. The acid present in coconut:
(a) Capric acid (b) Tannic acid
(c) Uric acid (d) Oxalic acid
Answer: (a)

375. Which acid is present in tea?
(a) Oxalic acid (b) Capric acid
(c) Tannic acid (d) Malic acid
Answer: (c)

376. Ant has .... acid:
(a) Formic acid (b) Lactic acid
(c) Citric acid (d) Nitric acid
Answer: (a)

377. The acid present in the seed coat of Cashew:
(a) Anacardic acid (b) Lactic acid
(c) Formic acid (d) Nitric acid
Answer: (a)

378. The acid present in milk:
(a) Lactic acid (b) Formic acid
(c) Nitric acid (d) Oxalic acid
Answer: (a)

379. The acid present in soda water:
(a) Acetic acid (b) Carbolic acid
(c) Citric acid (d) Carbonic acid
Answer: (d)

380. The acid used in Lead storage batteries:
(a) Hydrochloric acid (b) Sulphuric acid
(c) Formic acid (d) Tannic acid
Answer: (b)

PSC Previous Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
New Jobs & Recruitment --> Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment