LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 6 March 2020

Chemistry- Questions and Answers 13

Chemistry- Questions and Answers 13
381. The acid in soft drinks:
(a) Acetic acid (b) Carbolic acid
(c) Citric acid (d) Carbonic acid
Answer: (d)

382. The acid present in eye lotion:
(a) Citric acid (b) Boric acid
(c) Nitric acid (d) Carbolic acid
Answer: (b)

383. The acid present in chocolate:
(a) Capric acid (b) Tannic acid
(c) Uric acid (d) Oxalic acid
Answer: (d)

384. The acid that does not contain Oxygen:
(a) Hydrochloric acid (b) Nitric acid
(c) Sulphuric acid (d) Carbonic acid
Answer: (a)

385. Phenol is also known as:
(a) Carbolic acid (b) Carbonic acid
(c) Ethanoic acid (d) Sulphuric acid
Answer: (a)  

386. Entomophily is the pollination through:
(a) Birds (b) Animals
(c) Insects (d) Wind
Answer: (c)

387. The tissues that provide support to growing shoots and leaves of plant body:
(a) Parenchyma (b) Schlerenchyma
(c) Collenchyma (d) Phloem
Answer: (c)

388. The tendency of plants to grow in response to the influence of chemicals:
(a) Geotropism (b) Phototropism
(c) Chemotropism (d) None of these
Answer: (c)

389. The pigment imparts purple/blue colour to flowers:
(a) Xanthophyll (b) Anthocyanin
(c) Betacyanin (d) Haemoglobin
Answer: (b)

390. Ornithophily is the pollination through:
(a) Birds (b) Animals
(c) Insects (d) Wind
Answer: (a)

391. Zoophily is the pollination through:
(a) Insects (b) Wind
(c) Animals (d) Birds
Answer: (c)

392. The hard parts of the plant body is made up of the tissues:
(a) Collenchyma (b) Parenchyma
(c) Sclerenchyma (d) Phloem
Answer: (c)

393. The Japanese art of flower arrangement:
(a) Origami (b) Ikebana
(c) Harakiri (d) Sudoku
Answer: (b)

394. The food materials from leaf are carried to various parts of the plant body by:
(a) Phloem (b) Xylem
(c) Meristem (d) None of these
Answer: (a)

395. The tissues mainly responsible for food storage and conduction of substances:
(a) Sclerenchyma (b) Parenchyma
(c) Collenchyma (d) None of these
Answer: (b)

396. The plant used in space vehicles to maintain the level of oxygen:
(a) Chlorella (b) Azolla
(c) Cactus (d) Perella
Answer: (a)

397. Which is regarded as the basis of life?
(a) Cytoplasm (b) Protoplasm
(c) Chromosome (d) Gene
Answer: (b)

398. Penicellin was discovered in:
(a) 1908 (b) 1910
(c) 1915 (d) 1928
Answer: (d)

399. Xylology is the study of:
(a) Fruits (b) Wood
(c) Seed (d) Flower
Answer: (b)

400. Xerophytes are plants in:
(a) Deserts (b) Oceans
(c) Ponds (d) Rivers
Answer: (a)

401. The study of trees:
(a) Dendrology (b) Pomology
(c) Xylology (d) Oenology
Answer: (a)

402. Who is the father of the Theory of the Inheritance of Acquired Characters?
(a) Lamarche (b) De Vries
(c) Darwin (d) Johanson
Answer: (a)

403. Who is the father of Mutation theory?
(a) Darwin (b) Lamarche
(c) De Vries (d) Mendel
Answer: (c)

404. Who coined the word ‘Gene’?
(a) Gregor Mendel (b) Lamarche
(c) Johanson (d) Bateson
Answer: (c)

405. Stratosphere Giant, the tallest tree in the world, is in:
(a) USA (b) Russia
(c) China (d) France
Answer: (a)

406. Annual rings are helpful to determine the .......of trees?
(a) height (b) Genus
(c) Yield (d) age
Answer: (d)

407. The study of fruits:
(a) Cytology (b) Dendrology
(c) Trichology (d) Pomology
Answer: (d)

408. Sericulture is the cultivation of:
(a) Silkworm (b) Honey bee
(c) Garden plants (d) Prawn
Answer: (a)

409. Yellow revolution is related to the increased production of:
(a) Oilseeds (b) Pharmaceuticals
(c) Wheat (d) Cement
Answer: (a)

410. Black soil is most suitable for the cultivation of:
(a) Jute (b) Wheat
(c) Rice (d) Cotton
Answer: (d)

PSC Previous Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
New Jobs & Recruitment --> Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment