LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 6 March 2020

Chemistry- Questions and Answers 14

Chemistry- Questions and Answers 14
411. Amyl acetate has the smell of:
(a) Grapes (b) Orange
(c) Pineapple (d) Banana
Answer: (d)

412. Which one of the following is not applicable to metals?
(a) High Melting point (b) High Boiling point
(c) High density (d) Low melting point
Answer: (d)

413. The volume of liquid is measured in:
(a) Litre (b) Gram
(c) Metre (d) Yard
Answer: (a)

414. The material used for the bomb dropped in Nagasaki:
(a) Plutonium (b) Thorium
(c) Uranium (d) None of these
Answer: (a)

415. Which human organ is first affected by nuclear radiation?
(a) Brain (b) Liver
(c) Heart (d) Kidney
Answer: (a)

416. Which metal contributes the largest portion of the mass of the earth?
(a) Aluminium (b) Magnesium
(c) Iron (d) Nickel
Answer: (c)

417. Which element has the smallest atom?
(a) Hydrogen (b) Helium
(c) Lithium (d) Boron
Answer: (a)

418. The mineral added to cement to adjust the duration of setting:
(a) Epsom (b) Sodium
(c) Lime (d) Gypsum
Answer: (d)

419. Which one of the following is not in crystalline form?
(a) Table salt (b) Blue vitriol
(c) Rubber (d) Sugar
Answer: (c)

420. The most abundant mineral in seawater:
(a) Sodium (b) Magnesium
(c) Calcium (d) Chlorine
Answer: (d)

421. Which metal is used to make the covering of nuclear reactors?
(a) Lead (b) Uranium
(c) Tin (d) Copper
Answer: (a)

422. Which is added to petrol to reduce knocking:
(a) Ethyl Mercaptan (b) Tetra Ethyl Lead
(c) Gas Oil (d) Benzene
Answer: (b)

423. The first organic compound prepared in the laboratory:
(a) Ammonia (b) Urea
(c) Methane (d) Benzene
Answer: (b)

424. Which is known as ‘Artificial Silk’?
(a) Dioxin (b) Nylon
(c) Cellulose (d) Rayon
Answer: (d)

425. Which one of the following is an isotope of Hydrogen?
(a) Protium (b) Deuterium
(c) Tritium (d) All of these
Answer: (d)

426. The isotope used for the treatment of Cancer:
(a) Carbon-14 (b) Uranium-238
(c) Cobalt-60 (d) None of these
Answer: (c)

427. The chemical property of a metal is determined by:
(a) Electrons (b) Protons
(c) Neutrons (d) All of these
Answer: (a)

428. The main constituent of Cellulose:
(a) Nitrogen (b) Hydrogen
(c) Carbon (d) Oxygen
Answer: (c)

429. Which gas is commercially produced through the Bosch Process?
(a) Oxygen (b) Nitrogen
(c) Helium (d) Hydrogen
Answer: (d)

430. Which is added to petrol in cold countries to avoid freezing?
(a) Ethylene Glycol (b) Tetra Ethyl Lead
(c) Ethyl Mercaptan (d) Benzene
Answer: (a)

431. Sodium Citrate is used as a ........:
(a) Fuel (b) Explosive
(c) Food preservative (d) Pigment
Answer: (c)

432. Plant ash contains:
(a) Calcium (b) Potassium
(c) Silver (d) Tin
Answer: (b)

433. Atomic number of nitrogen:
(a) 7 (b) 8
(c) 9 (d) 19
Answer: (a)

434. The path of an electron around the nucleus:
(a) Ring (b) Orbit
(c) Sphere (d) None of these
Answer: (b)

435. Which element has the largest atom?
(a) Carbon (b) Nitrogen
(c) Sodium (d) Caesium
Answer: (d)

PSC Previous Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
New Jobs & Recruitment --> Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here

* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment