LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 27 April 2020

2500 Model Questions and Answers for PSC Examination - 03

2500 Model Questions and Answers
(Chapter: 03)

1. MALADY means:
(a) illness                                                   (b) calamity
(c) music                                                   (d) misfortune
Answer: (a)

2.  Each of the students ……. done well.
(a) are                                                       (b) have
(c) were                                                    (d) has
Answer: (d)

3. I hurt ……..
(a)   himself                                            (b) myself
(c) yourself                                             (d) yourselves
Answer: (b)

4. A person who treats mental diseases is called:
(a) Physicist                                            (b) Cardiologist
(c) Psychologist                                     (d) Psychiatrist
Answer: (d)

5. When the father retired, the son …….. the business.
(a) took after                                            (b) took over
(c) taken to                                              (d) took in
Answer: (b)

6. He shouted …. her at the top of his voice but she did not hear and went on:
(a) to                                                           (b) at
(c) for                                                         (d) against
Answer: (b)

7. ‘Still water’ means:
(a) Deepwater                                         (b) Shallow water
(c) Water with waves                             (d) Undisturbed water
Answer: (d)

8. Children below the age of 12 can be tried only by the …… court.
(a) High                                                   (b) Supreme
(c) District                                             (d) Juvenile
Answer: (d)

9. You would look better if :
(a) you cut your hair
(b) you are cutting your hair
(c) you will cut your hair
(d)  you would have cut your hair
Answer: (a)

10. …….. December 2004 there were many natural calamities.
(a) On                                                       (b) At
(c) In                                                         (d) The
Answer: (c)

11. Mr Basu soon ……. himself as a great parliamentarian.
(a) relinquished                                        (b) distinguished
(c) expunged                                            (d) extinguished
Answer: (b)

12. The man is …… enough to help the needy.
(a) beneficent                                           (b) beneficial
(c) benefit                                                 (d) benefactor
Answer: (a)

13. The nation ……. every man to do his duty:
(a)  is expecting                                      (b) accepts
(c) excepts                                               (d) expects
Answer: (d)

14. The comparative of ‘Young’:
(a) Youthful                                            (b) Youngster
(c) Younger                                             (d) Youngest
Answer: (c)

15. The …….. action of the visitor made the dog to jump upon him.
(a) provoke                                           (b) provocation
(c) provocative                                     (d) provoking
Answer: (c)

16. There is ….. hourly bus from here to the capital:
(a) the                                                      (b) an
(c) every                                                  (d) a
Answer: (b)

17. You don’t love your wife, …….?
(a) Won’t you                                         (b) Don’t you
(c) Do you                                              (d) Will you
Answer: (c)

18. Every morning father …… the dog for a walk.
(a) takes                                               (b) took
(c) taken                                               (d) taking
Answer: (a)

19. The opposite of ‘Detrimental’ is:
(a) Cheat                                               (b) Cheap
(c) Delude                                              (d) Helpful
Answer: (d)

20. He …….., if you had called him:
(a) will come                                          (b) would come
(c) would have come                           (d) should come
Answer: (c)

21. Which country is not part of the Indian subcontinent?
(a) Myanmar                                             (b) Bangladesh
(c) Nepal                                                   (d) Bhutan
Answer: (a)

22. The oldest rocks in India:
(a) Himalayas                                          (b) Aravallis
(c) Karakoram                                          (d) Shiwalik
Answer: (b)

23. Ahmedabad is in the banks of:
(a) Ganga                                                  (b) Sabarmati
(c) Yamuna                                               (d) Indus
Answer: (b)

24. The Simhachalam Temple is dedicated to:
(a) Rama                                                     (b) Narasimha
(c) Krishna                                                  (d) Brahma
Answer: (b)

25. “ Unity and Discipline’ is the motto of:
(a) NCC                                                      (b) Indian Army
(c) Coastguard                                         (d) CRPF
Answer: (a)

26. Which is the largest state-owned bank in India?
(a) Punjab National Bank                        (b) Allahabad Bank
(c) State Bank of India                            (d) Canara Bank
Answer: (c)

27. Territorial Army was raised in:
(a) 1949                                                    (b) 1948
(c) 1962                                                    (d) 1965
Answer: (a)

28. Lalith Kala Academy was established in:
(a) 1954                                                   (b) 1955
(c) 1956                                                   (d) 1957
Answer: (a)

29. The largest agro-based industry in India:
(a) Cotton textiles                                 (b) Sugar
(c) Silk                                                     (d) Jute
Answer: (a)

30. Biju Patnaik airport is at:
(a) Cuttack                                             (b) Puri
(c) Bhuvaneswar                                   (d) Sambalpur
Answer: (c)

31. The most important type of soil in India:
(a) Alluvial                                                (b) Red soil
(c) Laterite soil                                        (d) Desert soil
Answer: (a)

32. The system of ombudsman was originated in:
(a) Switzerland                                       (b) Syria
(c) Sweden                                             (d) China
Answer: (c)

33.  Playground of Europe:
(a) Belgium                                            (b) Switzerland
(c) France                                              (d) Britain
Answer: (b)

34. Riksdag is the parliament of:
(a) Sweden                                             (b) Portugal
(c) Hungary                                           (d) Iceland
Answer: (a)

35. Which is not correctly matched?
(a) Israel- Senate                                (b) Denmark- Folketing
(c) Sri Lanka- Parliament                 (d) Norway- Storting
Answer: (a)

36. General Franco was the dictator of :
(a) Romania                                         (b) Spain
(c) Italy                                                 (d) Germany
Answer: (b)

37.  The only planet with the name of the female Roman mythological character:
(a) Earth                                               (b) Venus
(c) Jupiter                                            (d) Neptune
Answer: (b)

38. The excretory organ of Amoeba:
(a) Kidney                                                 (b) Malpigean tubes
(c) Contractive vacuole                          (d) Nephridia
Answer: (c)

39. Blood of Snail is ...... in colour:
(a) Red                                                         (b) Blue
(c) Green                                                     (d) Yellow
Answer: (b)

40. The tendency of plants to grow towards the direction of gravitational force:
(a) Geotropism                                          (b) Phototropism
(c) Chemotropism                                    (d) None of these
Answer: (a)

41. The rate of photosynthesis is highest in ..... light:
(a) Yellow                                                  (b) Blue
(c) Green                                                    (d) Red
Answer: (d)

42. Wax is soluble in:
(a) Benzene                                              (b) Water
(c) Alcohol                                                (d) Iodine
Answer: (a)

43. The acid contained in onion:
(a) Oxalic acid                                            (b) Citric acid
(c) Malic acid                                             (d) Prussic acid
Answer: (a)

44. Element obtained from seaweeds:
(a) Chlorine                                                (b) Calcium
(c) Iodine                                                    (d) Magnesium
Answer: (c)

45. ‘SIM Card’ related to:
(a) Bank                                                        (b) Mobile phone
(c) Artificial satellite                                   (d) Black box
Answer: (b)

46. In which country Three Mile Island nuclear disaster occurred in 1979?
(a) USA                                                         (b) UK
(c) Ukraine                                                   (d) China
Answer: (a)

47. China was officially declared a republic in:
(a) 1912                                                       (b) 1913
(c) 1914                                                       (d) 1915
Answer: (a)

48. The first country to win the world cup cricket thrice:
(a) West Indies                                          (b) Pakistan
(c) England                                                 (d) Australia
Answer: (d)

49. The first team to win Santosh trophy:
(a) Bengal                                                (b) Kerala
(c) Karnataka                                          (d) Tamil Nadu
Answer: (a)

50. Which is known as the sorrow of Bengal:
(a) Kosi                                                    (b) Damodar
(c) Mahanadi                                           (d) Brahmaputra
Answer: (b)

51. Which organisation was founded by Henri Dunant?
(a) Amnesty International                     (b) Boy Scouts
(c) Lions Club                                          (d) Red Cross
Answer: (d)

52.  The first to get two booker prizes:
(a) Salman Rushdie                                (b) Peter Carey
(c) Ben Okri                                              (d) JM Coetzee
Answer: (d)

53. “We have to now fight for peace with the same courage and determination as we fought against aggression”
(a) FD Roosevelt                                    (b) Jawaharlal Nehru
(c) Lal Bahadur Shastri                         (d) Indira Gandhi
Answer: (c)

54. Who wrote ‘Pritvirajaraso’?
(a) Chandbardai                                      (b) Faizi
(c) Tulsidas                                              (d) Surdas
Answer: (a)

55. Abdul Rahman Tunku was the first prime minister of:
(a) Malaysia                                            (b) Singapore
(c) Brunei                                                 (d) Indonesia
Answer: (a)

56. Name of which Indus valley site means ‘black bangles’?
(a) Harappa                                             (b) Dholavira
(c) Kalibangan                                         (d) Banawali
Answer: (c)

57. The founder of the Chola empire:
(a) Simhavishnu                                      (b) Vijayalaya
(c) Harihara                                              (d) Simuka
Answer: (b)

58.  Who was the Viceroy when Indian National Congress was formed in 1885?
(a) Dufferin                                              (b) Reading
(c) Mayo                                                   (d) Curzon
Answer: (a)

59. Whom Gandhiji called ‘the great sentinel’?
(a) Rajendraprasad                                (b) Subhas Chandra Bose
 (c) Rabindranath Tagore                      (d) Nehru
Answer: (c)

60. The year of the foundation of the Muslim League:
(a) 1903                                                  (b) 1904
(c) 1907                                                  (d) 1906
Answer: (d)

61. The Indian president who translated ‘The Republic’ of Plato:
(a) VV Giri                                              (b) Zakir Hussain
(c) S Radhakrishnan                            (d) Rajendraprasad
Answer: (b)

62. The first to become the prime minister of India while he/she was a member of Rajya Sabha:
(a) Lal Bahadur Shastri                         (b) Indira Gandhi
(c) Rajiv Gandhi                                     (d) PV Narasimha Rao
Answer: (b)

63. The budget is presented in the Lok Sabha by the Finance Minister in the name of the ......of India.
(a) President                                           (b) Prime Minister
(c) RBI Governor                                     (d) Speaker
Answer: (a)

64. The Winter session of Lok Sabha begins in the month of:
(a) September                                          (b) October
(c) November                                           (d) December
Answer: (c)

65. Motions of no confidence against the government can only be introduced and passed in the......
(a) Lok Sabha                                           (b) Rajya Sabha
(c) Either House                                       (d) None of these
Answer: (a)

66. The number of schedules in the Constitution of India when it was brought into force:
(a) 12                                                           (b) 10
(c) 9                                                             (d) 8
Answer: (d)

67.  The Indian who headed a new sect ‘The Order of the Star of the East” at the age of 20:
(a) Rajaneesh                                             (b) Jiddu Krishnamurthy
(c) Shri Shri Ravisankar                            (d) Chinmayananda
Answer: (b)

68. Kublai Khan was the emperor of:
(a) Russia                                                  (b) Egypt
(c) China                                                   (d) Persia
Answer: (c)

69. The nationality of Akiro Kurasova, the world-famous filmmaker:
(a) France                                                 (b) Russia
(c) Japan                                                  (d) China
Answer: (c)

70. The number of members in the first ministry of Kerala including Chief Minister:
(a) 12                                                           (b) 11
(c) 13                                                           (d) 10
Answer: (b)

71.  In which river Chenkulam hydel project is built?
(a) Pamba                                                 (b) Kallada
(c) Vamaanapuram river                         (d) Muthirappuzha
Answer: (d)

72. ‘The Vrindavan of Kerala’:
(a) Malampuzha Garden                        (b) Napier Museum
(c) Neyyar Dam                                       (d) Munnar
Answer: (a)

73. The taluk in Kerala with the longest coastline:
(a) Kollam                                                 (b) Kozhikode
(c) Cherthala                                            (d) Chirayinkeezhu
Answer: (c)

74.  The annual festival of which temple is known as ‘Bharani’?
(a) Guruvayur                                          (b) Ambalappuzha
(c) Kodungallur                                       (d) Sabarimala
Answer: (c)

75. The first Malayali woman to become Governor of an Indian State:
(a) Fatima Beevi                                   (b) KK Usha
(c)Anna Chandy                                     (d) Mary Punnan
Answer: (a)

76. The first Indian woman to become a grandmaster in Chess:
(a) Koneru Humpy                                  (b) Dronavally Harika
(c) Divyendu Barua                                 (d) Saina Nehwal
Answer: (a)

77. Chittagong is the main port of:?
(a) Sri Lanka                                            (b) Bangladesh
(c) Maldives                                             (d) Nepal
Answer: (b)

78. Longest served a member of Kerala Legislative Assembly?
(a) KM Mani                                              (b) GR Gowri
(c) Oommen Chandy                               (d) PJ Joseph
Answer: (a)

79. The 193rd member of UNO:
(a) Montenegro                                       (b) South Sudan
(c) Kosovo                                                (d) East Timor
Answer: (b)

80.  The largest Scandinavian country:
(a) Norway                                               (b) Denmark
(c) Sweden                                               (d) None of these
Answer: (c)

81. The average of three numbers is 20. If two numbers are 16 and 22, the third is:
(a) 20                                                        (b) 22
(c) 18                                                        (d) 19
Answer: (b)

82.  Five years ago I was thrice as old as my son and ten years later I shall be twice as old as my son. How old are we now?
(a) 30 & 40                                               (b) 50 &20
(c) 40& 15                                                (d) 35 & 15
Answer: (b)

83. Raju is shorter than Gopi but taller than Rahim who is taller than Meena. Who is the shortest of the four?
(a) Gopi                                                    (b) Raju
(c) Rahim                                                (d) Meena
Answer: (d)

84. In certain code FHQK means GIRL. How WOMEN will be written in the same code?
(a) VNLDM                                                (b) FHQKN
(c) XPFNO                                                 (d) VLNDM
Answer: (a)

85. 12.5% of 80:
(a) 8                                                             (b) 10
(c) 20                                                           (d) 40
Answer: (b)

86. Choose the odd one:
(a) Goldsmith                                             (b) Blacksmith
(c) Carpenter                                               (d) Sailor
Answer: (d)

87. Three-fifth of one-fourth of a number is 18. What is the number?
(a) 140                                                          (b) 120
(c) 160                                                           (d) 90
Answer: (b)

88. A mother always has:
(a) Father                                                       (b) Beauty
(c) Child                                                          (d) Husband
Answer: (c)

89. Select the odd one:
(a) Bullet                                                           (b) Rifle
(c) Pistol                                                           (d) Gun
Answer: (a)

90. Three times an unknown number is one less than 40. What is the unknown number?
(a) 15                                                                 (b) 13
(c) 12                                                                  (d) 14
Answer: (b)

91. Ship: Water :: Train:?
(a) Path                                                              (b) Road
(c) Passenger                                                   (d) Track
Answer: (d)

92. If 75% of a number is added to 75 the result is the number itself, then the number is:
(a) 250                                                                 (b) 750
(c) 400                                                                  (d) 300
Answer: (d)

93. By selling a fan for Rs.475, a person loses 5%. To get a gain of 5% he should sell the fan for:
(a) Rs.500                                                             (b) Rs.525
(c) Rs.535                                                            (d) Rs.575
Answer: (b)

94. Select the choice with similar relationship exit: Enter
(a) Notorious: Famous                                     (b) Go: Depart
(c) Money: Buy                                                   (d) Peace: Nation
Answer: (a)

95. Forest: Tree:: Crowd:?
(a) Riot                                                                (b) Mob
(c) Fire                                                                (d) Person
Answer: (d)

96. F,K,P,?
(a) T                                                                   (b) U
(c) V                                                                   (d) Q
Answer: (b)

97. Select the odd one:
(a) Land                                                             (b) Lake
(c) Sea                                                             (d) River
Answer: (a)

98. As Fox is related to Cunning, Rabbit is related to:
(a) Timid                                                      (b) Courageous
(c) Bold                                                       (d) Skilful
Answer: (a)

99.  Find out the odd one:.
(a) May                                                        (b) June
(c) July                                                        (d) August
Answer: (b)

100. Select the odd one:
(a) Juice                                                      (b) Cheese
(c) Butter                                                     (d) Curd
Answer: (a)

<ഈ ബ്ലോഗിലെ മുഴുവന്‍ പോസ്റ്റുകളും ഒരുമിച്ച് കാണുക>
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment