LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 27 April 2020

2500 Model Questions and Answers for PSC Examination - 02

2500 Model Questions and Answers
(Chapter: 02)

1. The value of 1.001+1.1001+0.1101 is:
(a) 12.1112                                     (b) 12.0222
(c) 12.2112                                     (d)  12.2202
Answer: (c)

2. The value of 3.15 X 0.15 is:
(a) 0.4725                                             (b) 4.725
(c) 0.4625                                               (d) 4.625
Answer: (a)

3. 13% of 770:
(a) 100.1                                                     (b) 100.0
(c) 99.1                                                        (d) 101.1
Answer: (a)

4. When the present age of the father is added to the present age of the son, the total is 30. What will be their total age after 10 years?
(a) 60                                                          (b) 50
(c) 40                                                          (d) 35
Answer: (b)

5.  Two pipes can fill a tank in 2 hours and 3 hours separately.  If both pipes are opened together the time required to fill the tank is:
(a) 80 min                                                         (b) 72 min
(c) 60 min                                                          (d) 48 min
Answer: (b)

6. Two chairs are sold for Rs.80 each one at a gain of 20% and the other at a loss of 20%. The net loss percentage is:
(a) 0                                                                (b) 4
(c) 5                                                                (d) 8
Answer: (b)

7. The missing term in the series:2,6,11,17,……,32 is:
(a) 24                                                             (b) 25
(c) 27                                                             (d) 28
Answer: (a)

8. A train of length 270 metres crosses a telegraph post in 18 seconds. The speed of the train is:
(a) 35kmph                                                 (b) 45kmph
(c) 60kmph                                                  (d) 54kmph
Answer: (d)

9. How many pieces of 4.5 metres can be cut from a cloth of 112.5 metres of length?
(a) 24                                                                 (b) 25
(c) 26                                                                  (d) 20
Answer: (b)

10. The magazine is related to the reader in the same way radio is related to:
(a) Viewer                                                        (b) Announcer
(c) Listener                                                      (d) Advertiser
Answer: (c)

11. Manu runs at 15.6 km ph.  How many metres does he run in two minutes?
(a) 260                                                                   (b) 312
(c) 520                                                                   (d) 1040
Answer: (c)

12. Rice: Field :: Grapes:?
(a) Courtyard                                                    (b) Garden
(c) Vineyard                                                      (d) Lawn
Answer: (c)

13. A bag is priced Rs.80 and is sold for Rs.68.  The rate of discount is:
(a) 20%                                                                  (b) 17%
(c) 15%                                                                  (d) 12%
Answer: (c)

14. 20 persons complete a job in 20 days. How many days will 25 men to complete the same job?
(a) 25                                                                      (b) 16
(c) 20                                                                      (d) 12
Answer: (b)

15. A train travels 42.5 kmph. How many metres it will travel in 12 minutes?
(a) 85                                                                     (b) 850
(c) 8500                                                                 (d) 85000
Answer: (c)

16. One kilogram is equal to …… gms:
(a) 1000 milligrams                                     (b) 100 milligrams
(c) 1000 grams                                              (d) 10 centigrams
Answer: (c)

17. The sum of two numbers is 15 and their difference is 3.  The numbers are:
(a) 15 and 12                                                         (b) 9 and 6
(c) 10 and 5                                                             (d) 12 and 9
Answer: (b)

18. The next number in the series 1,2,5,10 is:
(a) 15                                                                     (b) 21
(c) 17                                                                      (d) 20
Answer: (c)

19. A boy buys 3 oranges for Rs.4. How much he will pay for 3 dozen oranges?
(a) Rs.36                                                            (b) Rs.48
(c) Rs.38                                                            (d) Rs.32
Answer: (b)

20. The length of a rectangle is increased by 30% and the width is decreased by 30%. The percentage change in the area of the rectangle is:
(a) 6                                                                   (b) 9
(c) 18                                                                 (d) 24
Answer: (b)

21.  The first peafowl sanctuary in Kerala:
(a) Choolannur                                                (b) Thattekkad
(c) Thenmala                                                   (d) Mangalavanam
Answer: (a)

22. . What is known as ‘Railway city of Kerala’?
(a) Kollam                                                        (b) Bepur
(c) Shornur                                                        (d) Tirur
Answer: (c)

23. Mannadi, the place where Velu Thampy Dalawa committed suicide is in the district of:
(a) Kollam                                                         (b) Pathanamthitta
(c) Alappuzha                                                    (d) Ernakulam
Answer: (b)

24. Which European power built the Thalassery fort?
(a) British                                                        (b) Dutch
(c) French                                                      (d) Portuguese
Answer: (a)

25. Who wrote the song’ Omanathinkal Kidavo’?
(a) Swati Trunal                                             (b) Irayimman Thampy
(c) Unnayi Varrier                                          (d) Kunchan Nambiar
Answer: (b)

26. The novel ‘Indulekha’ was published in:
(a) 1889                                                    (b) 1894
(c) 1885                                                    (d) 1872
Answer: (a)

27. ‘Jeevitha Samaram’ is the autobiography of:
(a) C Kesavan                                            (b) K P Kesavamenon
(c) Thoppil Bhasi                                       (d) Thakazhi
Answer: (a)

28. The only subject in which organisations are eligible for Nobel Prize:
(a) Peace                                                    (b) Economics
(c) Literature                                               (d) Chemistry
Answer: (a)

29.  The first Indian to become Miss Universe:
(a) Aishwarya Rai                                       (b) Susmita Sen
(c) Diana Heyden                                      (d) Reita Faria
Answer:  (b)

30.  The headquarters of International Court of Justice is in Peace Palace in:
(a) Geneva                                                 (b) Amsterdam
(c) Hague                                                   (d) London
Answer: (c)

31. The leader related to ‘Pravasi Bharatiya Divas’(NRI Day):
(a) Rajiv Gandhi                                        (b) VP Singh
(c) Morarji Desai                                      (d) Gandhiji
Answer: (d)

32.  “ Four hostile newspapers are more to be feared than a thousand bayonets” this statement was made by:
(a) Abraham Lincoln                                (b) Churchill
(c) Napoleon                                               (d) Gandhiji
Answer: (c)

33. Isac Newton who is famous for his discovery of Laws of gravitation and three laws of motion, was born in:
(a) France                                                        (b) Germany
(c) Spain                                                         (d) England
Answer: (d)

34. The spirutual guru of Vivekananda:
(a) Ramakrishna Paramahansa
(b) Dayanand Saraswathy
(c) Iswar Chandra Vidhyasagar
(d) Rajaram Mohun Roy
Answer: (a)

35. Who was known as ‘Fuhrer’?
(a) Mussolini                                                  (b) Adolf Hitler
(c) Garibaldi                                                   (d) Stallin
Answer: (b)

36. Statue of Tiruvalluvar is the tallest statue in South India.  It is in:
(a) Maharashtra                                              (b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu                                                (d) Karnataka
Answer: (c)
37. The first Asian city to host Olympics:
(a) Beijing                                                       (b) Sydney
(c) Tokyo                                                        (d) Bangkok
Answer: (c)

38. Ohmmeter measures:
(a) Potential difference                                 (b) Electrical resistance
(c) Salinity                                                        (d) Humidity
Answer: (b)

39. The colour of universe:
(a) Black                                                         (b) White
(c) Red                                                            (d) Blue
Answer: (a)

40. The full form of IBM:
(a) Indian Business Machines
(b) International Business Machines
(c) International Business Management
(d) None of these
Answer: (b)

41. The gas using for filling balloons:
(a) Nitrogen                                                  (b) Oxygen
(c) Helium                                                    (d) Argon
Answer: (c)

42.  The full form of D.D.T.:
(a) Dichlorodiphenyltrichloromethane
(b) Dichlorodiphenyltrichloroethane
(c) Diphenyldichlorotrichloroethane
(d) Disulphophenyltrichloromethane
Answer: (b)

43. The acid contained in Palm oil:
(a) Palmitic acid                                        (b) Citric acid
(c) Malic acid                                            (d) Lactic acid
Answer: (a)

44. The birthplace of Coffee plant:
(a) India                                                         (b) Arabia
(c) Ethiopia                                                    (d) Ghana
Answer: (c)

45. Which animal produces tears without crying?
 (a) Elephant                                                 (b) Monkey
(c) Donkey                                                    (d) Seal
Answer: (d)

46. Which bird lays eggs with dark green colour:
(a) Kiwi                                                           (b) Emu
(c) Ostrich                                                     (d) Penguin
Answer: (b)

47. The planets without satellite are Mercury and .......
(a) Mars                                                        (b) Earth
(c) Venus                                                      (d) Neptune
Answer: (c)

48. Britain of the South:
(a) Japan                                                      (b) New Zealand
(c) Sri Lanka                                                 (d) India
Answer: (b)

49.  Mettur Dam in Tamil Nadu is in ..... river.
(a) Noyal                                                        (b) Amaravati
(c) Tamraparni                                             (d) Kaveri
Answer: (d)

50. The only person to be granted the highest honorary rank of Indian Airforce -Marshal of the Air Force:
(a) Manekshaw                                            (b) Kariappa
(c) Arjan Singh                                             (d) None of these
Answer: (c)

51.  The Indian State where the Hindu Marriage Act is not applicable is:
(a) Jammu & Kashmir                                (b) Sikkim
(c) Assam                                                    (d) Tamil Nadu
Answer: (a)

52. The source of Indian Philosophy:
(a) Ramayana                                            (b) Upanishads
(c) Rig Veda                                               (d) Yajur Veda
Answer: (b)

53.  Who founded the Khilji dynasty?
(a) Balban                                                   (b) Alauddin Khilji
(c) Jalaluddin Khilji                                    (d) Iltutmish
Answer: (c)

54. Who coined the slogan ‘Inquilab Zindabad’?
(a) Bhagat Singh                                         (b) Netaji Bose
(c) Aurobindo Ghosh                              (d) Muhammad Iqbal
Answer: (d)

55.  What was the real name of Dayanand Saraswathy?
(a) Mul Sankar                                          (b) Narendranath
(c) Gadhadhar                                          (d) Moniya
Answer: (a)

56. The first session of INC was held in:
(a) 1885                                                   (b) 1887
(c) 1889                                                  (d) 1890
Answer: (a)

57.  The parliament of...... is known as the ‘mother of all parliaments’:
(a) USA                                                    (b) India
(c) Britain                                               (d) Greece
Answer: (c)

58. Who among the following is the authority to issue ordinances?
(a) Prime Minister                                (b) Speaker
(c) Supreme Court                               (d) President
Answer: (d)

59. The number of states formed in 1956 under the State Reorganisation Act:
(a) 20                                                        (b) 22
(c) 28                                                        (d) 14
Answer: (d)

60. Which Article of the Constitution is related to amendment procedure?
(a) 268                                                     (b) 386
(c) 368                                                       (d) 383
Answer: (c)

61. Which Act passed by the British Parliament divided India and Pakistan?
(a) Indian Independence Act, 1947
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Govt. of India Act, 1947
(d) Atlee’s declaration
Answer: (a)

62. The first chairman of the National Human Rights Commission:
(a) A.S. Anand                                           (b) Venkitachelliah
(c) Ranganath Mishra                               (d) None of these
Answer: (c)

63. Maxim Gorky who authored ‘Mother’ was a ........writer:
(a) Italian                                                  (b) Spanish
(c) French                                                (d) Russian
Answer: (d)

64.  The Austrian woman who was married by Subhas Chandra Bose:
(a) Madeleine Slade                                  (b) Emile Shenkel
(c) Bhikaji Kama                                      (d) None of these
Answer: (b)

65. ‘Bridgestone’ is related to:
(a) Scooter                                                  (b) Cement
(c) Tyres                                                       (d) Shoes
Answer: (c)

66.  The place where Rajiv Gandhi was assassinated:
(a) New Delhi                                              (b) Amethi
(c) Sriperumputhur                                    (d) Chennai
Answer: (c)

67. Who was the president of India during the celebration of the 50 th year of Republic of India?
(a) Shankar Dayal Sharma                        (b) APJ Abdul Kalam
(c) KR Narayanan                                       (d) R Venkataraman
Answer: (c)

68. Servants of India Society was founded by Gopal Krishna Gokhale in:
(a) 1900                                                     (b) 1905
(c) 1906                                                     (d) 1907
Answer: (b)

69.  An Irish woman Margaret Noble became the disciple of ....... and adopted the name Sister Nivedita.
(a) Vivekananda                                         (b) Gandhiji
(c) Aurobindo Ghosh                              (d) Dayanand Saraswathy
Answer: (a)

70. Who authored ‘In search of Gandhi”?
(a) Louis Fischer                                       (b) R.K.Narayan
(c) Richard Attenborough                          (d) None of these
Answer: (c)

71.  Arabs under Muhammad Bin Qasim made the first Muslim invasion on India in the year:
(a) 721                                                         (b) 712
(c) 788                                                          (d) 1000
Answer: (b)

72. The greatest ruler in the history of Maratha Empire:
(a) Shambhaji                                              (b) Shivaji
(c) Sahu                                                        (d) Balaji Viswanath
Answer: (b)

73. Revenue Minister of Akbar was:
(a) Todarmal                                              (b) Asaf Khan
(c) Birbal                                                    (d) Man Singh
Answer: (a)

74. Who was the greatest king of Vardhana dynasty?
(a) Prabhakaravardhana                          (b) Harshavardhana
(c) Rajyavardhana                                      (d) None of these
Answer: (b)

75. Jatra is folk dance drama popular in the villages of:
(a) West Bengal                                      (b) Assam
(c) Tamil Nadu                                       (d) Gujarat
Answer: (a)

76. The largest African country:
(a) Congo                                                (b) Algeria
(c) Sudan                                                (d) South Africa
Answer: (b)

77. The Minister for Revenue in Kerala:
(a) KM Mani                                           (b) Adoor Prakash
(c) Thiruvanchoor Radhakrishnan     (d) KB Ganeshkumar
Answer: (b)

78. The national heritage animal of India:
(a) Lion                                                  (b) Tiger
(c) River Dolphin                                    (d) Elephant
Answer: (d)

79. The co-laureate of Nobel Peace Prize with Malala:
(a) Kailash Satyarthi                                (b) Aruna Roy
(c) Aravind Kejriwal                                  (d) None of these
Answer: (a)

80. The new Lok Sabha Speaker of India:
(a) Rajnath Singh                                     (b) Thampi Durai
(c) Meira Kumar                                        (d) Om Birla
Answer: (d)

81. How …….. is it since you left your house?
(a) far                                                         (b) long
(c) many                                                    (d) much
Answer: (b)

82. Last year my father …….. a computer from England.
(a) purchase                                               (b) bring
(c) brought                                                 (d) send
Answer: (c)

83. Mohan has visited all the cities in Kerala since he …… working in road transport.
(a) had                                                        (b) has been
(c) having                                                   (d) had been
Answer: (b)

84. The word ‘able’ is an:
(a) Adverb                                                  (b) Adjective
(c) Article                                                    (d) Apostrophe
Answer: (b)

85. The teacher asks the boy, …….?
(a) why you are late                                     (b) why you were late
(c) why were you late                                  (d) why are you late
Answer: (d)

86. Pick out the incorrect singular-plural group among the following?
(a) Child-Children                                        (b) Storey-Stories
(c) Mouse-Mice                                          (d) Wolf-Wolves
Answer: (b)

87. I believe, you are just eighteen years old, ……?
(a) don’t you                                               (b) are you
(c) aren’t you                                               (d) didn’t you
Answer: (c)

88. The two brothers shared the apple …… them.
(a) by                                                           (b) between
(c) for                                                          (d) with
Answer: (b)

89. The one-word substitute for one who studies rivers is:
(a) Diluvialist                                              (b) Speleologist
(c) Potamologist                                       (d) Orologist
Answer: (c)

90. My uncle always …….. to my request.
(a) response                                              (b) responds
(c) react                                                     (d) recognise
Answer: (b)

91. The students stood up when the teacher ……. The classroom:
(a) enters                                                  (b) is entering
(c) has entered                                         (d) entered
Answer: (d)

92. Select the word with correct spelling:
(a) Tableou                                                 (b) Tableau
(c) Tablo                                                     (d) Teblo
Answer: (b)

93. ‘Crush’ means:
(a) Subdue                                                   (b) Grind
(c) Execute                                                  (d) Crowd
Answer: (b)

94. ‘To read between the lines’ means:
(a) To suspect                                             
(b) To read carefully
(c) To understand the hidden meaning of the writer
(d) to do useless things
Answer: (c)

95. The thief jumped ……. the compound wall.
(a) on                                                            (b) of
(c) at                                                            (d) over
Answer: (d)

96. My purse has been missing ……. yesterday.
(a) till                                                         (b) from
(c) on                                                        (d) since
Answer: (d)

97. ‘Fable’ means:
(a) Invention                                             (b) Table
(c) Tale                                                      (d) Epic
Answer: (c)

98. She was so badly injured that she needed …… care in the hospital.
(a) Extensive                                            (b) Little
(c) Medical                                                (d) Intensive
Answer: (d)

99. Good teachers usually ……. bright pupils in their studies.
(a) Enthrall                                                  (b) Encourage
(c) Engage                                                  (d) Encroach
Answer: (b)

100.All differences between nations and persons ……. amicably.
(a) should be settled                                 (b) settle
(c) are settling                                          (d) were settling
Answer: (a)

<ഈ ബ്ലോഗിലെ മുഴുവന്‍ പോസ്റ്റുകളും ഒരുമിച്ച് കാണുക>
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment