LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 27 April 2020

2500 Model Questions and Answers for PSC Examination - 06

2500 Model Questions and Answers
(Chapter: 06)

1. All colleges will reopen ……. tomorrow.
(a) on                                           (b) at
(c) since                                       (d) from
Answer:(d)

2. …….. year has passed since the tsunami lashed certain coastal areas.
(a) The                                          (b) An
(c) A                                              (d) None of these
Answer:(c)

3. State of well being/pleasant excitement:
(a)  Content                                  (b) Euphoria
(c) Satisfaction                           (d) Morose
Answer:(b)

4. If you listened more carefully, you ……. so many mistakes.
(a) wouldn’t have made             (b) won’t make
(c) wouldn’t make                         (d) couldn’t make
Answer:(c)

5. He is an engineer working ….. Palghat.
(a) at                                                 (b) in
(c) around                                        (d) on
Answer:(a)

6. The person who has long experience:
(a) Pioneer                                       (b) Scholar
(c) Veteran                                       (d) Boss
Answer:(c)

7. The passive voice of ‘Did you do it?’:
(a) You were done by it               (b) He has done by it
(c) Was it done by you                 (d) Were it done by
Answer: (c)

8. It was ……. cats and dogs.
(a) rained                                      (b) raining
(c) will rain                                    (d)  had rain
Answer:(b)

9. The word ‘Alacrity’ means:
(a) Eagerness                              (b) Loud
(c) Critical                                     (d) Pale
Answer:(a)

10. The boy cried aloud ……. he saw a snake:
(a) yet                                           (b) and
(c) but                                           (d) when
Answer:(d)

11. He ……. the task entrusted to him.
(a) carried away                           (b) carried up
(c) carried out                            (d) carried by
Answer:(c)

12. More men adore the sun rising than the sun……..
(a) Shining                                   (b) Blazing
(c) Darkening                              (d) Setting
Answer:(d)

13. Antonym of ‘Reject’:
(a) Agree                                          (b) Accept
(c) Embrace                                     (d) Adopt
Answer:(b)

14. My advice did not …… him at all.
(a) effect                                          (b) affect
(c) afflict                                         (d) inflict
Answer:(b)

15. I asked the boy ………
(a) how old he was                        (b) how old are you
(c) how old he is                             (d) how old you are
Answer:(a)

16. He thanked me for what I ……...
(a) have done                                 (b) had done
(c) have been doing                      (d) had been doing
Answer:(b)

17. Butter is made ……. milk.
(a) of                                              (b) from
(c) with                                          (d) by
Answer:(b)

18. I have known him ……. a long time.
(a) since                                        (b) for
(c) by                                              (d) to
Answer:(b)

19. …… Andamans are a group of islands in …… Bay of Bengal:
(a) The, the                                    (b) The, a
(c) An, the                                      (d) The, an
Answer:(a)

20. The reported speech of: ‘He asked, ‘What is the time?’ is:
(a) He asked what the time was
(b) He asked what is the time
(c) He asked what the time is
(d) He asked what was the time
Answer:(a)

21. Rajyasamacharam is the first newspaper in Malayalam. Its publication was started in:
(a) 1790                                          (b) 1857
(c) 1847                                           (d) None of these
Answer:(c)

22. The person who became Deputy Chief Minister in Kerala two times:
(a) R.Shankar                                   (b) C.H.Muhammad Koya
(c) Aukkadar Kutti Napa                 (d) None of these
Answer:(b)

23. The number of district panchayats in Kerala:
(a) 999                                             (b) 140
(c) 14                                                 (d) 152
Answer:(c)

24.  Which was founded in 1885?
(a) CPM                                              (b) BJP
(c) Indian National Congress          (d) CPI
Answer:(c)

25. The seat of the Kerala High Court:
(a) Kollam                                          (b) Thiruvananthapuram
(c) Kozhikode                                    (d) Ernakulam
Answer:(d)

26.  Malampuzha Dam is in the river system:
(a) Bharatappuzha                    (b) Periyar
(c) Pamba                                   (d) Chaliyar
Answer:(a)

27.  The Dewan of Travancore who introduced public transport service in Travancore:
(a) P.Rajagopalachari               (b) Habibullah
(c) P.G.N.Unnithan                     (d) C.P.Ramaswamy Iyer
Answer:(d)

28. The most famous king of the kingdom of Kochi:
(a) Marthanda Varma                (b) Pazhassi Raja
(c) Sakthan Thampuran            (d) Manavedan
Answer:(c)

29. The birth place of Thacholi Othenan:
(a) Vadakara                                (b) Thalassey
(c) Kannur                                    (d) Thirunavaya
Answer:(a)

30. ‘Syanandooram’ is the Sanskrit name for:
( a) Kenner                                            (b) Kozhikode
(c) Kochi                                      (d) Thiruvananthapuram
Answer:(d)

31. The Dutchman who shared the first Nobel Prize for Economics with Ragnar Frisch of Norway:
(a) Jan Timber gen                      (b) Gunnar Myrdal
(c) Nicholas Tinbergen                (d) Adamsmith
Answer:(a)

32. The number of principal organs of the United Nations after the  Trusteeship Council suspended operations in 1994:
(a) 6                                                (b) 5
(c) 4                                                 (d) 7
Answer:(b)

33. Birth anniversary of Swami Vivekananda is observed as:
(a) National Youth Day                  (b) Patriotism Day
(c) National Science Day               (d) None of these
Answer:(a)

34. “Let them eat cakes”- Who is related to this statement?
(a) Louis XIV                                     (b) Louis XV
(c) Louis XVI                                      (d) Mary Antoinette
Answer:(d)

35. Who founded the Maurya dynasty?
(a) Asoka                                            (b) Bindudara
(c) Chandragupta Maurya             (d) Brihadratha
Answer:(c)

36.The first Indian to go to space:
(a) Kalpana Chawla                         (b) Ravish Malhotra
(c) Rakesh Sharma                           (d) Sunitha Williams
Answer:(c)

37.The Portuguese Navigator who led the expedition which completed the first circumnavigation:
(a) Columbus                                       (b) Magellan
(c) Cook                                                 (d) Cabral
Answer:(b)

38.King  of minerals:
(a) Gold                                                 (b) Sulphuric acid
(c) Iron                                                  (d) Aluminium
Answer:(a)

39. Benito Mussolini was known as:
(a) Il Duce                                            (b) Iron Duke
(c) Desert Fox                                     (d) Little Corporal
Answer:(a)

40. Which cave is famous for ‘Trimurti’ statues?
(a) Amanda                                        (b) Elephanta
(c) Eldora                                            (d) Amarnath
Answer:(b)

41. Madison Square Garden in the USA is related to:
(a) Baseball                                          (b) Cricket
(c) Boxing                                             (d) Polo
Answer:(c)

42. The Panama Canal was opened in:
(a) 1869                                               (b) 1914
(c) 1918                                               (d) 1920
Answer:(b)

43. The branch of biology related to the study of structure and organisation of living things:
(a) Alchemy                                      (b) Agronomy
(c) Anatomy                                      (d) Bionomy
Answer:(c)

44..The author of ‘Around the World in 80 Days’?
(a) Arthur C Clarke                         (b) Joules Verne
(c) Darwin                                         (d) Richard Rhodes
Answer:(b)

45.Intensity of sound is measured in:
(a) Currie                                           (b) Volt
(c) Watt                                              (d) Decibel
Answer:(d)

46. Which element has the lowest melting point?
(a) Mercury                                      (b) Hydrogen
(c) Carbon                                         (d) Helium
Answer:(d)

47. Which is known as ‘Chemical Sun’?
(a) Magnesium                                  (b) Francium
(c) Gallium                                          (d) Iridium
Answer:(a)

48 Which of the following plants helps nitrogen fixation?
(a) Beans                                            (b) Wheat
(c) Rice                                                (d) Tomato
Answer:(a)

49. The term associated with the cultivation of grapes:
(a) Aviculture                                     (b) Viticulture
(c) Floriculture                                  (d) Epiculture
Answer:(b)

50. The cloned wolf:
(a) Victoria                                            (b) Carbon Copy
(c) Snu Woolf and Snu Wooli            (d) Dolly
Answer:(c)

51. Jamnapari is a type of:
(a) Dog                                                    (b) Camel
(c) Cow                                                    (d) Goat
Answer:(d)

52. Thighbone is also known as:
(a) Radius                                               (b) Humerus
(c) Femur                                                (d) Sternum
Answer:(c)

53. The nearest planet to Sun:
(a) Venus                                                 (b) Earth
(c) Mercury                                             (d) Mars
Answer:(c)

54. What is the rank of Saturn in terms of size among the planets:
(a) First                                                     (b) Second
(c) Third                                                    (d) Fourth
Answer:(b)

55. The areas between polar circles and poles:
(a) Torrid zone                                       (b) Temperate zone
(c) Frigid zone                                        (d) None of these
Answer:(c)

56. Which is situated between Africa and Europe?
(a) Red Sea                                              (b) Caspian Sea
(c) Dead sea                                             (d) Mediterranean sea
Answer:(d)

57. Australia is the  ......... continent:
(a) Flattest                                                 (b) windiest
(c) highest                                                  (d) lowest
Answer:(a)

58.  The parliament of which country has the largest number of members?
(a) Britain                                                   (b) India
(c) USA                                                         (d) China
Answer:(d)

59. Shqipery is the local name of:
(a) Algeria                                                  (b) Armenia
(c) Angola                                                   (d) Albania
Answer:(d)

60. The second longest river in India:
(a) Goddard                                                (b) Narmada
(c) Krishna                                                 (d) Kaveri
Answer:(a)

61. Mahabalipuram Monuments in Tamil Nadu were built by:
(a) Cholas                                                     (b) Cheras
(c) Pallavas                                                  (d) Pandyas
Answer:(c)

62. The Dargah of Sufi saint Khwaja Muinuddin Chisti is in:
(a) Ajmer                                                    (b) Agra
(c) Fatepur Sikri                                       (d) Jaipur
Answer:(a)

63.  Which one of the following is a riverine port?
(a) Kolkata                                                 (b) Paradweep
(c) Mumbai                                                (d) Visakhapatnam
Answer:(a)

64. The largest lake in India:
(a) Chilkat                                                  (b) Sambhar
(c) Kolleu                                                    (d) Lonar
Answer:(a)

65. The headquarters of CBI:
(a) Mumbai                                              (b) New Delhi
(c) Kolkata                                                (d) Chennai
Answer:(b)

66. Who is regarded as the father of Indian Classical Music?
(a) Sarangadeva                                       (b) Viswamitra
(c) Narada                                                  (d) Kanada
Answer:(a)

67. The Jorhat National Park is in the State of:
(a) Bihar                                                     (b) Assam
(c) Arunachal Pradesh                           (d) None of these
Answer:(b)

68. The chief female deity of Indus people:
(a) Durga                                                    (b) Savitri
(c) Mother Goddess                                 (d) Shakti
Answer:(c)

69 .The second largest book in ancient Indian literature:
(a) Ramadan                                              (b) Padma Purana
(c) Skanda Purana                                    (d) Mahabharat
Answer:(c)

70. The reign of Sher Shah was between:
(a) 1540-1555                                            (b) 1540-45
(c) 1540-50                                                 (d) 1540-1556
Answer:(b)

71. The Persian traveller who visited India in 1443:
(a) Ma Huan                                                (b) Abdur Razaq
(c) Sulaiman                                                (d) Ibn Batuta
Answer:(b)

72. The Governor-General who annexed Satara to British India, the first princely state to be annexed to British India under Doctrine of Lapse:
(a) Canning                                                    (b) Cornwallis
(c) William Bentley                                     (d) Dalhousie
Answer:(d)

73. Bhagat Singh was a leader from:
(a) Uttar Pradesh                                         (b) Maharashtra
(c) Punjab                                                       (d) Bihar
Answer:(c)

74. What was called ‘post-dated cheque’ by Gandhiji?
(a) Cabinet Mission                                     (b) Crip’s Mission
(c) Govt of India Act, 1935                        (d) Quit India movement
Answer:(b)

75. Who is called the ‘mother of the Indian Revolution’?
(a) Sarojini Naidu                                        (b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama                           (d) Aruna Asaf Ali
Answer:(c)

76. In which year the Congress ministries in the provinces resigned to protest against the war policy of the British Government?
(a) 1937                                                         (b) 1938
(c) 1939                                                         (d) 1940
Answer:(c)

77. Which of the following part of the Constitution was prepared by Jawaharlal Nehru?
(a) Preamble                                                   (b) Fundamental Rights
(c) Fundamental Duties                              (d) Directive Principles
Answer:(a)

78. Which one of the following communities are specially mentioned in the Constitution?
(a) Scheduled Caste                                      (b) Scheduled Tribe
(c) Anglo-Indian                                            (d) All of these
Answer:(d)

79. The most populated state at the time of independence:
(a) Travancore                                                 (b) Junagarh
(c) Hyderabad                                                  (d) Rajputana
Answer:(c)

80. Which of the following offices is held during the pleasure of the President of India?
(a) Vice President                                               (b) Chief Justice of India
(c) Governor of a State                                       (d) UPSC Chairman
Answer:(c)

81. A number exceeds its one-fifth by 20. What is the number?
(a) 100                                                                (b) 25
(c) 5                                                                     (d) 20
Answer:(b)

82. Select the pair which is different from others:
(a) Hard work and success                          (b) Treatment and disease
(c) Coward and Fear                                    (d) Extravagant and Bankruptcy
Answer:(b)

83. Cruelty: Kindness :: Revenge : ?
(a) Punishment                                              (b) Crime
(c) Forgiveness                                               (d) Gratitude
Answer:(c)

84. Choose the odd one:
(a) Parrot                                                             (b) Pigeon
(c) Kiwi                                                                 (d) Sparrow
Answer:(c)

85. When there is an increase of 30% in the price of TV sets and a decrease of 20% in the number of sets sold, then what is the percentage effect on total sales?
(a) 4% loss                                                          (b) 8% loss
(c) 4% gain                                                          (d) 8% gain
Answer:(c)

86. 7,11,13,17,19,, ———
(a)18                                                                      (b) 21
(c) 23                                                                      (d) 27
Answer:(c)

87. Which one number can replace both question marks 1/?= ?/36
(a) 12                                                                       (b) 6
(c) 36                                                                       (d) 4
Answer:(b)

88. Clock is to Day as Calendar is to:
(a) Weekend                                                          (b) April
(c) Century                                                            (d) Year
Answer:(d)

89. Find the reciprocal of 0.01:
(a) 100                                                                   (b) 10
(c) 1/10                                                                 (d) 1
Answer:(a)

90. If TEA is 234, find what would 345 stand for ?
(a) ATE                                                                 (b) TAP
(c) EAR                                                                 (d) EAT
Answer:(c)

91. Convert 9/10 into a percent:
(a) 9%                                                                    (b) 19%
(c) 1.9%                                                                 (d) 90%
Answer:(d)

92. A for 2, B for 4, and E for 10; then C X D stands for:
(a) 42                                                                    (b) 38
(c) 48                                                                     (d) 14
Answer:(c)

93. Two students fought a college election.  The winning student got 60% of the total votes and won the election by 144 votes only.  What is the total number of votes polled?
(a) 720                                                                    (b) 480
(c) 360                                                                    (d) 240
Answer:(a)

94. Individual: Family:: Family:?
(a) State                                                                   (b) House
(c) Society                                                               (d) Nation
Answer:(c)

95. Select the odd one:
(a) Sparrow                                                            (b) Canary
(c) Hawk                                                                  (d) Cod
Answer:(d)

96. 60% of 37= ?
(a) 20                                                                          (b) 21
(c) 22                                                                         (d) 22.2
Answer:(d)

97. Fly : Parrot :: Crawl : ?
(a) Fish                                                                        (b) Crocodile
(c) Frog                                                                       (d) Sparrow
Answer:(b)

98. The sum of two numbers is 35 and their difference is 13.  Find the greater number:
(a) 23                                                                        (b) 24 
(c) 20                                                                        (d) 25
Answer:(b)

99. Select the odd one:
(a) Apple                                                                   (b) Orange
(c) Carrot                                                                  (d) Mango
Answer:(c)

100. A factory produces 145 cars a week. How many cars will it produces in a year?
(a) 7540                                                                 (b) 7450
(c) 7045                                                                 (d) 7500
Answer:(a)

<ഈ ബ്ലോഗിലെ മുഴുവന്‍ പോസ്റ്റുകളും ഒരുമിച്ച് കാണുക>
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment