LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 27 April 2020

2500 Model Questions and Answers for PSC Examination - 04

2500 Model Questions and Answers
(Chapter: 04)

1. Select the odd one out:
(a) Transport                                         (b) Bus
(c) Car                                                     (d) Train
Answer: (a)

2. Vendor: Buyer :: Advocate:?
(a) Smith                                                (b) Witness
(c) Judge                                                (d) Client
Answer: (d)

3. The next number in the series: 7,10,9,12,11,…..
(a) 13                                                    (b) 14
(c) 16                                                    (d) 19
Answer: (b)

4. A man was 32 years of age when he had his first son. His wife was 35 years of age when his son attained the age of 7 years.  The difference between their age is …… years.
(a) 7                                                       (b) 3
(c) 5                                                       (d) 4
Answer: (d)

5. A book is most likely to have:
(a) Pages                                              (b) Cover
(c) Chapters                                         (d) Pictures
Answer: (a)

6. By paying an annual premium of Rs.140 a person insured his life for Rs.3500. For what sum must he insure with a premium of Rs.82?
(a) 2000                                                 (b) 2050
(c) 3000                                                  (d) 2500
Answer: (b)

7. Demography is related to the population in the same way Etymology is related to:
(a) Diseases                                             (b) Birds
(c) Coins                                                   (d) Words
Answer: (d)

8. A number is made of two digits. If 45 is added to the number, the digits get reversed. The number could be:
(a) 18                                                        (b) 36
(c) 54                                                        (d) 27
Answer: (d)

9. Drama: Director :: Magazine:?
(a) Publisher                                          (b) Editor
(c) Reader                                               (d) Printer
Answer: (b)

10. 50% of 50% of 12 is how much?
(a) 3                                                         (b) 6
(c) 2                                                         (d)1
Answer: (a)

11. If PRAYAG is coded as 654342, what would be 5424 stands for?
(a) YAGA                                                (b) MAYA
(c) GAYA                                                (d) RAGA
Answer: (d)

12. If the difference between the compound interest and simple interest on a certain sum at a rate of 5% per annum in 2 years is Rs.15, the sum is:
(a) 5000                                                   (b) 5500
(c) 4500                                                   (d) 6000
Answer: (d)

13. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes first:
(a) Cloud                                                (b) Middle
(c) Chain                                                 (d) Grunt
Answer: (c)

14. If the rate of simple interest is 12% per annum the amount that would fetch interest of Rs.6000 per annum:
(a) 720                                                   (b) 48543.69
(c) 50000                                              (d) 72000
Answer: (c)

15. Select the odd one:
(a) Petrol                                              (b) Diesel
(c) Kerosene                                        (d)Vanaspati
Answer: (d)

16. The salaries of Suma and Rema together amounted to Rs.2000.  Suma spends 95% of her salary and Rema 85% of hers. If their salaries are the same what is Rema’s salary?
(a) Rs.500                                           (b) Rs.750
(c) Rs.1250                                         (d) Rs.1000
Answer: (a)

17. Ruling: King:: Learning;?
(a) Book                                              (b) School
(c) Scholar                                         (d) Teacher
Answer: (c)

18. A husband and wife had five married sons. Each of these had four children.  How many members are there in the family?
(a) 50                                                  (b) 40
(c) 32                                                  (d) 30
Answer: (c)

19. HIJ:MNO :: RST : ?
(a) WXY                                             (b) UVM
(c) VWX                                             (d) XYD
Answer: (a)

20. 500 is divided by 2.5:
(a) 125                                               (b) 200
(c) 250                                               (d) 2000
Answer: (b)

21. ‘Decease’ is the synonym of:
(a) Illness                                         (b) Unfree
(c) Interval                                       (d) Death
Answer: (d)

22.  The passive voice of ‘Close the door’ is:
(a) Let the door close                   (b) Let the door be closed
(c) Let the door closed                 (d) Let the door is closed
Answer: (b)

23. Do not cry ……. split milk.
(a) over                                            (b) at
(c) by                                                (d) for
Answer: (a)

24. He spoke …… to me …… Urdu.
(a) to, in                                            (b) by, in
(c) to, with                                         (d) at, in
Answer: (a)

25. One who deals in flowers is called:
(a) Grocer                                          (b) Florist
(c) Hawker                                        (d) Draper
Answer: (b)

26. I ……… for him for the last one hour.
(a) have been waiting                       (b) am waiting
(c) waited                                            (d) was waiting
Answer: (a)

27. Which one of the following sentences is not wrong?
(a) Wait here till I return
(b) Wait here till I will return
(c) Wait here till I shall return
(d) Wait here till I would return
Answer: (a)

28. You are free, ……..?
(a) are you                                           (b) don’t you
(c) aren’t you                                       (d) won’t you
Answer: (c)

29. ……. the problem facing us is ….. universal one.
(a) The, an                                           (b) A, an
(c) The, a                                             (d) A, the
Answer: (c)

30. ……. brave soldier lost …… arm in the rescue operation:
(a) The, a                                             (b) The, an
(c) A, a                                                  (d) A, the
Answer: (b)

31. If you came to me, ……..
(a) I would help you                            (b) will help you
(c) had helped you                              (d) would have helped you
Answer: (a)

32. The meaning of ‘exonerate’:
(a) to convict                                       (b) to convince
(c) to punish                                       (d)  to clear anything wrongdoing
Answer: (d)

33. The police is entrusted …… the enforcement of law and order.
(a) for                                                      (b) to
(c) with                                                   (d) at
Answer: (c)

34. The work was done ……. haste.
(a) in                                                       (b) at
(c) on                                                      (d) for
Answer: (a)

35. This is the boy ……. pocket was picked.
(a) who                                                  (b) whom
(c) whose                                              (d) which
Answer: (c)

36. If I had gone for the interview ……..
(a) I would get the job                        (b) I would have got the job
(c) I will get the job                             (d)  I will have get the job
Answer: (b)

37. Which of the following sentences is wrong?
(a) My uncle went abroad last week
(b) He was in a hurry to go to office
(c) If you work hard, you will pass

(d)  No sooner had he reached the home when the light went out
Answer: (d)

38. Kishore is studying hard, but you are ……
(a) well                                               (b) not
(c) industrious                                   (d) fine
Answer: (b)

39. She has two houses in this street, and the house over there is also ……
(a) her                                                (b) hers
(c) her house                                    (d) herself
Answer: (b)

40. For the last six months he ……. Ayurvedic treatment for Asthma.
(a) is taking                                        (b) was taking
(c) takes                                            (d) has been taking
Answer: (d)

41. The first Malayalam film to get President’s silver medal in 1954:
(a) Chemmeen                                  (b) Swayamvaram
(c) Thulabharam                               (d) Neelakkuyil
Answer: (d)

42. Who was the first secretary of the SNDP Yogam, formed in 1903?
(a) Narayana Guru                            (b) Kumaranasan
(c)  Dr.Palpu                                      (d) None of these
Answer: (b)

43. Name the publication started by Muhammad Abdur Rehman Sahib from Kozhikode in 1924:
(a) Al Hilal                                         (b) Al Ameen
(c) Comrade                                    (d) None of these
Answer: (b)

44. The first Malayali to get Magsaysay Award:
(a) MS Swaminathan                      (b) V Kurien
(c) Sugathakumari                         (d) K Kelappan
Answer: (b)

45.  Who wrote ‘Agnisakshi’?
(a) Lalithambika Antharjanam        (b) Madhavikutty
(c) PK Balakrishnan                          (d) O. N. V. Kurup
Answer: (a)

46. Kappad, where Vasco da Gama landed on 20th May 1498 is in the district of:
(a) Kannur                                          (b) Kozhikode
(c) Palakkad                                      (d) Malappuram
Answer: (b)

47. The place where an observatory was established in ancient Kerala:
(a) Vizhinjam                                     (b) Kollam
(c) Mahodayapuram                        (d) Alappuzha
Answer: (c)

48. Which is known as ‘bird village in Kerala’?
(a) Nooranad                                    (b) Pakshipathalam
(c) Thattekkad                                (d) Choolannoor
Answer: (a)

49. Which district in kerala has the largest number of Panchayat Raj Institutions?
(a) Thiruvananthapuram                (b) Ernakulam
(c) Palakkad                                     (d) Malappuram
Answer: (d)

50. State Institute of Rural Development is situated at:
(a) Peechi                                        (b) Mulankunnathkavu
(c) Kottarakkara                             (d) Thiruvananthapuram
Answer: (c)

51. Wife of J.B.Kripalani, who became the first woman Chief Minister of an Indian State:
(a) Sarojini                                        (b) Swarnalatha
(c) Suchetha                                     (d) Sarada
Answer: (c)

52.  The pope who introduced Gregorian calendar in 16th century:
(a) Gregory XII                                 (b) Gregory VIII
(c) Gregory XI                                   (d) Gregory XIII
Answer: (d)

53. The Czech born German novelist who authored ‘The Trial’:
(a) Jose Saramago                         (b) Franz Kafka
(c) Immanuel Kant                          (d) Victor Hugo
Answer: (b)

54. Who was the first Chairman of the National Human Rights Commission?
 (a) Js. J.S.Varma                            (b) Js. A.S.Anand
(c) Js. Rangnath Mishra                 (d) Js.M.N.Venkitachellayya
Answer: (c)

55.The First Deputy Chairman of Planning Commission
(a) Jawaharlal Nehru                       (b) K.C.Neogi
(c) Gulsarilal Nanda                         (d) K.S.Santhanam
Answer: (c)

56. The first mid-term poll in India was held in:
(a) 1957                                            (b) 1962
(c) 1967                                            (d) 1971
Answer: (d)

57. The shortest of the three lists in the Seventh Schedule of the Constitution:
(a) Union                                            (b) State
(c) Concurrent                                  (d) Both (b) and (c)
Answer: (c)

58. Who among the following cannot be removed from office except in the manner prescribed in the Constitution of India?
(a) The CEO Niti Aayog
(b) The Chief Election Commissioner
(c) The Chairman, Finance Commission
(d) The Governor of a State
Answer: (b)

59. Rajiv Gandhi was born at:
(a) Amethi                                               (b) Lucknow
(c) Allahabad                                          (d) Mumbai
Answer: (d)

60.  Whose autobiography is ‘My Life and Times’?
(a) Zakir Hussain                                 (b) V.V.Giri
(c) SD Sharma                                       (d) KR Narayanan
Answer: (b)

61.  Who gave the slogan ‘Jai Hind’?
(a) Tagore                                               (b) Gandhiji
(c) Netaji Subhas Bose                         (d) Nehru
Answer: (c)

62. In which language Gandhiji started the weekly ‘Young India’?
(a) English                                                (b) Marathi
(c) Hindi                                                   (d) Gujarati
Answer: (a)

63. Ramanuja expounded :
(a) Vishishtadwaitha                              (b) Suddhadvaitha
(c) Advaithavedanta                               (d) None of these
Answer: (a)

64. The mother of Akbar:
(a) Gulbadan Begum                              (b) Hamida Banu Begum
 (c) Noor Jahan                                       (d) None of these
Answer: (b)

65. Persian Emperor Darius annexed Punjab in the year:
(a) 516 BC                                              (b) 326 BC
(c) 327 BC                                              (d) 461 BC
Answer: (a)

66. Suddhodhana, the father of Buddha was the ruler of:
(a) Vaisali                                             (b) Rajgriha
(c) Kapilavastu                                    (d) Saranath
Answer: (c)

67. Bhageerathi and Alakananda meet at:
(a) Prayag                                          (b) Rudraprayag
(c) Devaprayag                                 (d) Karnaprayag
Answer: (c)

68. Orchid Paradise in India:
(a) Assam                                         (b) Sikkim
(c) Arunachal Pradesh                    (d) Himachal Pradesh
Answer: (c)

69. India is the birthplace of four major religions Hinduism, Buddhism, Jainism and.......
(a) Parsi religion                             (b) Bahai religion
(c) Shintoism                                  (d) Sikh religion
Answer: (d)

70. Ajanta and Ellora caves are in the state of:
(a) Maharashtra                               (b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh                        (d) Tamil Nadu
Answer: (a)

71. The largest tributary of Ganga:
(a) Kosi                                             (b) Yamuna
(c) Son                                              (d) Gomti
Answer: (b)

72. Which schedule of the Indian Constitution is related to languages?
(a) 7th                                              (b) 8th
(c) 9th                                              (d) 10th
Answer: (b)

73. The highest peak in Aravallis:
(a) Mahendragiri                              (b) Shillong Peak
(c) Gurusikhar                                   (d) Nokrek peak
Answer: (c)

74. The area of India is ...... sq.km.
(a) 388630                                        (b) 3287263
(c) 2487263                                      (d) 4288630
Answer: (b)

75.  Which High Court has jurisdiction over the largest number of states?
(a) Allahabad                                     (b) Guwahati
(c) Madras                                         (d) Delhi
Answer: (b)

76.  Which is not correct about William Shakespeare?
(a) He was a contemporary of Queen Victoria
(b) He married Ann Hathaway
(c) He was known as ‘Bard of Avon’
(d) He lived during 1564-1616
Answer: (a)

77. The oldest capital city in the world:
(a) Damascus                                      (b) Ur
(c) San Marino                                     (d) Tokyo
Answer: (a)

78. In which country Nihilism was originated?
(a) Russia                                          (b) Germany
(c) China                                            (d) Italy
Answer: (a)

79. Nicolae Ceausescu was the communist ruler of:
(a) Russia                                         (b) Romania
(c) Rwanda                                      (d) Uganda
Answer: (b)

80. Hepatology is the study of:
(a) Liver                                             (b) Heart
(c) Brain                                            (d) Lungs
Answer: (a)

81. Which is known as ‘filter of the human body’?
(a) Heart                                           (b) Liver
(c) Kidney                                         (d) Pancreas
Answer: (c)

82. Xerophytes are plants in:
(a) Deserts                                       (b) Oceans
(c) Ponds                                          (d) Rivers
Answer: (a)

83. The study of trees:
(a) Dendrology                                   (b) Pomology
(c) Xylology                                        (d) Oenology
Answer: (a)

84. Chemical used for the preservation of food:
(a) Sodium Benzoate                        (b) Aspirin
(c) Sodium Citrate                             (d) Phenolphthalein
Answer: (a)

85. Which acid is used as an antiseptic?
(a) Folic acid                                  (b) Formic acid
(c) Boric acid                                  (d) Carbonic acid
Answer: (c)

86. The rays used in the remote control of TV:
(a) UV Rays                                    (b) Infra-Red rays
(c) X rays                                        (d) Gama rays
Answer: (b)

87. India launched its first artificial satellite on April 19, 1975, from Kapustinyar in:
(a) Kazakhstan                             (b) Russia
(c) Ukraine                                    (d) Uzbekistan
Answer: (b)

88. Who among the following born first?
(a) Socrates                                  (b) Plato
(c) Aristotle                                   (d) Alexander
Answer: (a)

89. The year in which Julius Ceasar was murdered by Brutus:
(a) BC 58                                       (b) BC 30
(c) BC 44                                       (d) BC 34
Answer: (c)

90. Lakshmi Bhai Institute of Physical Education is in:
(a) New Delhi                               (b) Gwalior
(c) Pune                                        (d) Patiala
Answer: (b)

91. Which award is known as ‘Oscar in sports’?
(a) Laureus Award                         (b) Khel Ratna
(c) Dronacharya Award                 (d) None of these
Answer: (a)

92. The largest cave in India:
(a) Ellora                                        (b) Amarnath
(c) Elephanta                                 (d) Udayagiri
Answer: (b)

93. Father of Plastic Surgery:
(a) Atreya                                         (b) Charaka
(c) Susruta                                      (d) None of these
Answer: (c)

94. The last king of Maurya dynasty:
(a) Brihadratha                               (b) Dhanananda
(c) Devabhuti                                  (d) Asoka
Answer: (a)

95.  The political guru of Gopala Krishna Gokhale:
(a) Dadabhai Navroji                    (b) Surendranath Bannerjee
(c) Rajaram Mohun Roy               (d) M.G.Ranade
Answer: (d)

96. Lords Cricket stadium is in:
(a) India                                           (b) Australia
(c) England                                      (d) South Africa
Answer: (c)

97. Which country conferred ‘Swadhinata Sammanona’ to Indira Gandhi for her contribution to the country’s liberation war in 1971?
(a) Bangladesh                              (b) Maldives
(c) Nepal                                        (d) Bhutan
Answer: (a)

98. The capital of Argentina:
(a) Beunes Aires                           (b) Rio de Janeiro
(c) La Paz                                      (d) Santiago
Answer: (a)

99. Fukushima Nuclear Plant was built-in:
(a) USA                                          (b) Brazil
(c) Japan                                        (d) South Africa
Answer: (c)

100. The easternmost state of India:
(a) Assam                                        (b) Manipur
(c) Nagaland                                   (d) Arunachal Pradesh
Answer: (d)

<ഈ ബ്ലോഗിലെ മുഴുവന്‍ പോസ്റ്റുകളും ഒരുമിച്ച് കാണുക>
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment