LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 27 April 2020

2500 Model Questions and Answers for PSC Examination - 09

2500 Model Questions and Answers
(Chapter: 09)

1. Identify the odd one:
(a) Pencils                                           (b) Books
(c) Pens                                                (d) Mangoes
Answer:(d)

2. ‘AB’ is related to ‘EF’ in the same way as ‘IJ’ is related to:
(a) MN                                                  (b) KL
(c) OP                                                    (d) LM
Answer:(a)

3. A clock loses 5 seconds an hour. If the time in the clock is set right on Sunday noon, then what will the time will it indicate on Monday moon (that is the next day):
(a) 11. 58 p.m.                                    (b) 12 noon
(c) 12.02 p.m.                                     (d) 11.58 a.m.
Answer:(d)

4. In a certain code, DREAMING is written as BFSEFMHL. How is TREATISE written in that code:
(a) USFBDRHS                                   (b) BFSUDRHS
(c) BFSUSHRD                                    (d) None of these
Answer:(d)

5.  The average age of A,B and C is 7 years.  The average age of A and B is 6 years and that of B and C is 8 years. Find the age of B:
(a) 6 years                                           (b) 7 years
(c) 8 years                                             (d) 9 years
Answer:(b)

6. If  EXAMINATION could be given the code number 125, what code can be given to HARD WORK?
(a) 521                                                     (b) 250
(c) 68                                                        (d) 98
Answer:(d)

7. A train crosses a pole in 15 seconds, while it crosses 100-meter long platform in 25 seconds. The length of the train is
(a) 125m                                                (b) 135 m
(c) 150 m (d) 175 m
Answer:(c)

8.  Identify the odd one:
(a) Slowly                                             (b) Silently
(c) Fast                                                   (d) Read
Answer:(d)

9. A house owner wants to get his house painted. He is told that this would require 25 kg of paint. Allowing for 15% wastage and assuming that the paint is available in 2kg tins, the number of tins required for painting the house is
(a)15                                                      (b) 12
(c) 10                                                     (d) 20
Answer:(a)

10. In the certain code language, 24685 is written as 33776. How 35791 written in that code?
(a) 44882                                             (b) 44880
(c) 46682                                             (d) 44682
Answer:(a)

11. After spending 25% of his money, a man has Rs.24 left. How much had he in the beginning?
(a) Rs.40                                                 (b) Rs.36
(c) Rs.30                                                   (d) Rs.32
Answer:(d)

12. Pick the odd one out:
(a) Dog                                                      (b) Cow
(c) Lion                                                    (d) Animal
Answer:(d)

13. A and B together can plough a field in 10 hours, but by himself A requires 15 hours. How long would B take to plough the same field?
(a) 10 hours                                             (b) 20 hours
(c) 30 hours                                              (d) 40 hours
Answer:(c)

14. A person sold 320 mangoes for the C.P. of 400 mangoes. His gain per cent is
(a) 10%                                                      (b) 15%
(c) 12½%                                                  (d) 25%
Answer:(d)

15. What was the number of days in 1900 A.D:
(a) 336                                                       (b) 366
(c) 365                                                       (d) 360
Answer:(c)

16. What was the number of days in 2000 A.D:
(a) 360                                                       (b) 364
(c) 365                                                       (d) 366
Answer:(d)

17. What percentage is equivalent to 3/5?
(a) 85%                                                     (b) 60%
(c) 15%                                                      (d) 65%
Answer:(b)

18. If ‘VICTORY’ is coded as ‘YLFWRUB’, how ‘SUCCESS’ can be coded?
(a) VYEEHVV                                           (b) VXFFHVV
(c) VXFFIVV                                              (d) VYEFIVV
Answer:(b)

19.  A car covers a distance of 720 km in 12 hours. What is the average speed of the car?
(a) 60 kmph                                           (b) 40kmph
(c) 55kmph                                             (d) 75kmph
Answer:(a)

20. Find the cost of painting the walls of a room 10 metres long, 5 metres broad and 6 metres high at the cost of Rs. 4 per square metre:
(a) Rs. 720                                                  (b) Rs.880
(c) Rs. 360                                                  (d) Rs. 1200
Answer:(a)

21. The first woman to get Nobel Prize:
(a) Bertha Von Suttner                              (b) Marie Curie
(c) Selma Lagerlof                                      (d) Pearl S Buck
Answer:(b)

22. The second to become Secretary-General of the United Nations:
(a) Dag Hammarskjold                             (b) Trygve Lie
(c) U Thant                                                   (d) Kurt Waldheim
Answer:(a)

23. National Sports day is observed on August 29. It is the birthday of:
(a) Major Dhyan Chand                              (b)Lala Amarnath
(c) Vivekananda                                           (d) K.Jadhav
Answer:(a)

24.  “I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat” Who is related to this statement?
(a) Subhas Chandra Bose                         (b) Napoleon
(c) Winston Churchill                                (d) Gandhiji
Answer:(c)

25.  The founder of Kolkata:
(a) Francis Martin                                        (b) Francis Dey
(c) Job Charnock                                           (d) Robert Clive
Answer:(c)

26. The author of ‘Manimekhalai’:
(a) Nagarjuna                                              (b) Tholkappiar
(c) Sattanar                                                  (d) Atula
Answer:(c)

27. Who discovered the steam engine?
(a) James Watt                                           (b) Daimler
(c) Chrystler                                                (d) Benz
Answer:(a)

28. Who was called ‘African Gandhi’?
(a) Kenneth Kaunda                               (b) Nelson Mandela
(c) Julius Nyerere                                     (d) Patrice Lumumba
Answer:(a)

29. King of Metals:
(a) Iron                                                        (b) Silver
(c) Arsenic                                                  (d) Gold
Answer:(d)

30.  Land of Marble:
(a) Italy                                                        (b) Canada
(c) Norway                                                  (d) Japan
Answer:(a)

31. The venue of the first Winter Olympics:
(a) Chamonix                                             (b) St.Mortiz
(c) St.Placid                                                 (d) Oslo
Answer:(a)

32. The first World War commenced in:
(a) 1912                                                     (b) 1918
(c) 1917                                                        (d) 1914
Answer:(d)

33. Lexicography is related to:
(a) Mapmaking                                       (b) Lawmaking
(c) Dictionary                                          (d) None of these
Answer:(c)

34. Water boils at ......Kelvin.
(a) 96                                                         (b) 100
(c) 273                                                       (d) 373
Answer:(d)

35. Frequency of sound is measured in:
(a) Columb                                             (b) Hertz
(c) Decibel                                                (d) Dyne
Answer:(b)

36. The full form of ‘PDF”:
(a) Printable Document Formatting
(b) Portable Document Formatting
(c) Page Document Format
(d) Printable Document Form
Answer:(b)

37. Water has maximum density at .... degree Celcius:
(a) 0                                                           (b) 4
(c) 25                                                         (d) 100
Answer:(b)

38. The main fuel that provided energy during the Industrial Revolution:
(a) Diesel                                                  (b) Petrol
(c) Coal                                                      (d) Peat
Answer:(c)

39. The alloy used to make pendulum of clocks:
(a) Invar                                                   (b) Alnico
(c) Electrum                                            (d) Amalgum
Answer:(a)

40. The botanical name of Pipal tree (national tree of India)
(a) Ficus religiosum                          (b) Ficus bengalensis
(c) Cassia fistula                                  (d) Azadirachta indica
Answer:(b)

41.  Who is regarded as the father of ‘Green Revolution in the world’?
(a) Norman E Borlaug                       (b) MS Swaminathan
(c) William Gaud                                (d) None of these
Answer:(a)

42. The slowest fish:
(a) Sail fish                                            (b) Mackeral
(c) Seahorse                                          (d) Tuna
Answer:(c)

43. Which organ helps the birds to sing?
(a) Tounge                                            (b) Beak
(c) Syrinx                                               (d) Nose
Answer:(c)

44.  The smallest planet:
(a) Earth                                                  (b) Venus
(c) Mars                                                   (d) Mercury
Answer:(d)

45. The time is taken by  earth to complete one rotation:
(a) 23 hours 40 minutes 56 seconds
(b) 24 hours 56 minutes 4.091 seconds
(c) 24 hours 56 minutes 4.091 seconds
(d) 23 hours 46 minutes 40 seconds
Answer:(c)

46.  In which continent is Atlas mountain?
(a) Asia                                                (b) North America
(c) South America                             (d) Africa
Answer:(d)

47.  In which state is Naina Devi Temple?
(a) Haryana                                        (b) Jammu Kashmir
(c) Gujarat                                           (d) Himachal Pradesh
Answer:(b)

48. The sugar bowl of the world:
(a) Portugal                                       (b) India
(c) Jamaica                                         (d) Cuba
Answer:(d)

49. Lenin passed away in:
(a) 1924                                               (b) 1928
(c) 1930                                               (d) 1948
Answer:(a)

50. The national calendar of India is based on .....Era:
(a) Kollam Era                                    (b) Gregorian
(c) Saka                                                 (d) Hijra
Answer:(c)

51. The smallest district in India:
(a) Yanam                                            (b) Alappuzha
(c) Chennai                                           (d) Mahe
Answer:(d)

52. The first state formed on linguistic basis in 1953:
(a) Andhra                                          (b) Rajasthan
(c) Karnataka                                     (d) Tamil Nadu
Answer:(a)

53. Gurgaon, where the factory of Maruti Udyog Limited is situated, is in the state of:
(a) Haryana                                      (b) Punjab
(c) Assam                                          (d) West Bengal
Answer:(a)

54. .The first Insurance company in India:
(a) Oriental Life Insurance Company
(b) Bombay Mutual Life Assurance Society
(c) National Insurance Company
(d) United Insurance Company
Answer:(a)

55. Tamasha is a dance form in:
(a) Maharashtra                               (b) Kerala
(c) Karnataka                                    (d) Orissa
Answer:(a)

56. Which city was known as Kusumpur, Pushpapura, Azimabad in different periods?
(a) Patna                                            (b) Delhi
(c) Kolkata                                         (d) Bhopal
Answer:(a)

57.  Arthasastra is a book on:
(a) Philosophy                                  (b) Statecraft
(c) Astronomy                                   (d) Geography
Answer:(b)

58.  Who was known as ‘Madurai Konda Chola’?
(a) Vijyalaya                                      (b) Rajendra
(c) Rajaraja                                        (d) Parantaka
Answer:(d)

59. Name the Governor-General who was called ‘Akbar of British India’?
(a) Wellesley                                     (b) Curzon
(c) William Bentick                         (d) Dufferin
Answer:(a)

60. The incident which compelled Gandhiji to repeal non-cooperation movement?
(a) Wagon tragedy                          (b) Jallianwallabagh Massacre
(c) Chauri-Chaura incident           (d) Champaran satyagraha
Answer:(c)

61. The Prime Minister of India when SAARC was formed in 1985 December:
(a) Rajeev Gandhi                              (b) Indira Gandhi
(c) V.P.Singh                                        (d) None of these
Answer:(a)

62. The Act which introduced diarchy or dual government for the first time:
(a) Govt. of India Act, 1919
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Council Act, 1909
(d) Indian Council Act, 1892
Answer:(a)

63. The tenure of member of Rajya Sabha is ...... years.
(a) 4                                                       (b) 5
(c) 6                                                        (d) Permanent
Answer:(c)

64. Which Article of the Constitution deals with Amendment procedure?
(a) 360                                                   (b) 370
(c) 368                                                    (d) 356
Answer:(c)

65. The name ‘Exide’ is related to:
(a) Tyres                                               (b) Battery
(c) Mobile phone                                (d) Computer
Answer:(b)

66. In which date the first ministry came into power?
(a) 5th April 1957                              (b) 16th March 1957
(c) 28th February 1957                    (d) 31st July 1959
Answer:(a)

67. The only leader to become Deputy Chief Minister of Kerala twice.
(a) R Sankar                                           (b) Awkkaderkutty Naha
(c) CH Muhammad Koya                  (d) None of these
Answer:(c)

68. In which river the Dharmadom island is situated?
(a) Periyar                                            (b) Chaliyar
(c) Kabani                                             (d) Anchrakkandy
Answer:(d)

69. Which district in Kerala has the largest number of National Parks:
(a) Wayanad                                       (b) Palakkad
(c) Ernakulam                                     (d) Idukki
Answer:(d)

70. The first minister in the history of Kerala to fail in by-election:
(a) K.Muraleedharan                        (b) MV Raghavan
(c) R.Balakrishna Pillai                    (d) None of these
Answer:(a)

71. The Kerala High Court was formed in:
(a) 1956                                                (b) 1957
(c) 1958                                                (d) 1959
Answer:(a)

72. Muthirappuzha is a tributary of:
(a) Pamba                                             (b) Bharatappuzha
(c) Chaliyar                                          (d) Periyar
Answer:(d)

73. The city where the first radio station was established in Kerala:
(a) Kozhikode                                     (b) Kochi
(c) Kollam                                             (d) Thiruvananthapuram
Answer:(d)

74. The first Malayali to become the Deputy Chairman of Rajya Sabha:
(a) KR Naryanan                                (b) MM Thomas
(c) MM Jacob                                       (d) M Sayeed
Answer:(c)

75.  In which district is Sankhumukham beach?
(a) Kollam                                             (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram                 (d) Ernakulam
Answer:(c)

76. Kerala Minerals and Metals is situated at:
(a) Kundara                                        (b) Chavara
(c) Punalur                                          (d) Aluva
Answer:(b)

77.  The venue of 2018 World Cup Football:
(a) Qatar                                                 (b) China
(c) Russia                                               (d) France
Answer:(a)

78.   Maithripala Sirisena was elected the president of:
(a) Indonesia                                        (b) Sri Lanka
(c) Nepal                                                 (d) Myanmar
Answer:(b)

79. The  Jaitapur Nuclear power project is in the state of:
(a) Maharashtra                                  (b) Karnataka
(c) Tamil Nadu                                     (d) Gujarat
Answer:(a)

80. Sanju Samson  is associated with:
(a) Tennis                                             (b) Polo
(c) Boxing                                             (d) Cricket
Answer:(d)

81. Unhygienic surroundings …….. health problems.
(a) give rise to                                      (b) bring into being
(c) call for                                              (d) set in
Answer:(a)

82. Prologue means:
(a) Concluding part of a poem
(b) Abridged form of a literary work
(c) Introductory part of a poem
(d) The summary of a poem
Answer:(c)

83. Cleanliness is next to …….
(a) mankind                                          (b) brutality
(c) godliness                                         (d) wickedness
Answer:(c)

84. The branch of medical science which deals with the problems of the old:
(a) Obstetrics                                      (b) Geriatrics
(c) Nephrology                                    (d) Oncology
Answer:(b)

85. Population increase …… with depletion of foreign reserves has led to greater hardships:
(a) joined                                               (b) mixed
(c) added                                               (d) coupled
Answer:(d)

86. Antonym of ‘Opulent’:
(a) Sumptuous                                   (b) Drooping
(c) Wealthy                                         (d) Poor
Answer:(d)

87. ……man cannot live by bread alone:
(a) the                                                    (b) a
(c) a                               (d) No preposition is needed
Answer:(d)

88. ‘Crocodile sorrow’ is:
(a) Sincere sorrow                             (b) Crying
(c) Insincere sorrow                          (d) None of these
Answer:(c)

89. A butcher sells ……..
(a) Sweets                                                (b) Meat
(c) Fish                                                      (d) Furniture
Answer:(b)

90. We should abide …… the rules of the institution:
(a) with                                                    (b) by
(c) on                                                         (d) to
Answer:(b)

91. He is ……. a hypocrite or a deceiver.
(a) either                                                 (b) as well as
(c) but                                                      (d) through
Answer:(a)

92. Choose the misspelt word:
(a) Governor                                        (b) Admirer
(c) Bearer                                             (d) Conquerer
Answer:(d)

93. They now wished they …… harder at school. Then they wouldn’t have failed their examinations.
(a) worked                                           (b) will work
(c) had worked                                    (d)  would have worked
Answer:(c)

94. Carcass means:
(a)  An animal                                     (b) Dead body of an animal
(c) A bird                                              (d) A reptile
Answer:(b)

95. Unless you hurry, you …… late.
(a) would have been                           (b) will be
(c) would be                                           (d) can be
Answer:(b)

96. To make one feel less tired:
(a)  Retire                                              (b) Exhaust
(c) Suffer                                                (d) Refresh
Answer:(d)

97. The patient is sinking. There is ……. a doctor can do to help him.
(a)  little                                                 (b) a little
(c) much                                                 (d) enough
Answer:(a)

98. The rules required that anyone who had held office for two consecutive years was not ……. For re-election:
(a) admissible                                      (b) permissible
(c) eligible                                              (d) accessible
Answer:(c)

99. I went to the shop keeper ….. sells stationery.
(a)  who                                                   (b) which
(c) whose                                                  (d) whom
Answer:(a)

100. The correct spelling of the word that means ‘destruction’ is:
(a) anihilation                                         (b) anihilasion
(c) anihilashan                                        (d)  annihilation
Answer:(d)

<ഈ ബ്ലോഗിലെ മുഴുവന്‍ പോസ്റ്റുകളും ഒരുമിച്ച് കാണുക>
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment