LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 27 April 2020

2500 Model Questions and Answers for PSC Examination - 10

2500 Model Questions and Answers
(Chapter: 10)

1. Which is not belonged to Vitamin B complex?
(a) Thiamine                                        (b) Riboflavin
(c) Niacin                                              (d) Retinol
Answer:(d)

2. The son of Bimbisara:
(a) Asoka                                              (b) Ajatasatru
(c) Chandragupta Maurya               (d) Brihadratha
Answer:(b)

3. Akbar granted the site for the construction of Golden Temple in Amritsar to:
(a) Guru Nanak                                  (b) Arjan Dev
(c) Ram Das                                        (d) Teg Bahadur
Answer:(c)

4. The name of M.N.Govindnan Nair is related to:
(a) One Lakh Houses Scheme         
(b) Lottery
(c) Land Reforms                        
(d) Educational Reforms
Answer:(a)

5. How many districts in Kerala have no coastline?
(a) 5                                                       (b) 6
(c) 7                                                         (d) 3
Answer:(a)

6. Which is not an element?
(a) Diamond                                          (b) Graphite
(c) Marble                                              (d) Mercury
Answer:(c)

7. Dynamite was invented by:
(a) Michael Faraday                          (b) Edison
(c) Alfred Nobel                                  (d) None of these
Answer:(c)

8. In the Indian tradition, there are four ends to man’s life. Which one of the following is not one of them?
(a) Kama                                                  (b) Dharma
(c) Artha                                                  (d) Raksha
Answer:(d)

9. The rule of the English East India Company came to an end in:
(a) 1757                                                  (b) 1857
(c) 1858                                                  (d) 1875
Answer:(c)

10. Which of the following has the oldest rocks in India?
(a) Himalayas                                     (b) Shiwalic
(c) Vindhyas                                         (d) Aravallis
Answer:(d)

11. Who invaded India in 1398?
(a) Mahmoud Ghazni                         (b) Nadir Shah
(c) Muhammad Ghori                       (d) Timur
Answer:(d)

12. Who wrote ‘The Republic’:
(a) Aristotle                                          (b) Plato
(c) Socrates                                          (d) Machiavelli
Answer:(b)

13. Fourteen Indian banks were nationalized in:
(a) 1980                                               (b) 1949
(c) 1959                                               (d) 1969
Answer:(d)

14. How many years separate the first visit of Vasco da Gama to India and the end of Portuguese rule in India:
(a) 463                                                 (b) 449
(c) 459                                                 (d) 461
Answer:(a)

15. Which is niacin deficiency disease?
(a) Pellagra                                         (b) Marasmus
(c) Scurvy                                            (d) Beriberi
Answer:(a)

16. The first actress/actor to win National Award for the performance in a Malayalam film?
(a) P.J. Antony                                      (b) Balan K.Nair
(c) Sarada                                              (d) Mammotty
Answer:(c)

17. The significance of March 12, 1930, in Indian History:
(a) Beginning of Dandi March
(b) First RoundTable Conference
(c) Martyrdom of Bhagat Singh
(d) Simon Commission visited India
Answer:(a)

18. Site of Protein synthesis in a cell is:
(a) Chromosome                                  (b) Vacuole
(c) Ribosome                                          (d) Mitochondria
Answer:(c)

19. The father of the nation of Bangladesh:
(a) Ziaur Rehman                                (b) Mujibur Rehman
(c) Muhammad Ali Jinnah                (d) Liaqat Ali Khan
Answer:(b)

20. Pochampad in Andhra Pradesh is related to:
(a) Beginning of Panchayat Raj system
(b) Launching of Bhoodan Movement
(c) Conducting nuclear experiment
(d) Chipko Movement
Answer:(b)

21. The first college in Kerala was set-up at:
(a) Thiruvananthapuram                    (b) Kottayam
(c) Ernakulam                                         (d) Thalassery
Answer:(b)

22. Which Article of the Constitution of India prohibits untouchability?
(a) 15                                                         (b) 16
(c) 17                                                         (d) 18
Answer:(c)

23. The ‘Tennis Court Oath’ is related to the revolution in:
(a) China                                                  (b) Russia
(c) France                                              (d) Britain
Answer:(c)

24. The second woman recipient of Bharat Ratna:
(a) Indira Gandhi                          (b) Mother Theresa
(c) Aruna Asaf Ali                        (d) M.S. Subbalekshmi
Answer:(b)

25. The founder of the daily ‘Swadeshabhimani’:
(a) K.P.Kesavamenon                     (b) K.Ramakrishna Pillai
(c) EMS                                               (d) Vakkom Maulavi
Answer:(d)

26. The capital of Assam:
(a) Shillong                                       (b) Guwahati
(c) Tezpur                                          (d) Dispur
Answer:(d)

27. Whose birthday is celebrated as National Youth Day in India?
(a) Sankaracharya                                (b) C.V.Raman
(c) Sri Ramakrishna Paramhamsa        (d) Vivekananda
Answer:(d)

28. India Gate is situated in:
(a) Mumbai                                            (b) Delhi
(c) Hyderabad                                        (d) Chennai
Answer:(b)

29. The first meeting of  the Constituent Assembly of India was in the year:
(a) 1945                                                 (b) 1947
(c) 1946                                                 (d) 1944
Answer:(c)

30. In which Olympics an Indian woman got a medal?
(a) Athens                                          (b) Beijing
(c) Sydney                                          (d) Atlanta
Answer:(c)

31. The gas used for the artificial ripening of green fruits is:
(a) Acetylene (Ethylene)               (b) Carbon dioxide
(c) Ethane                                          (d) Hydrogen
Answer:(a)

32. The Mughal painting reached its zenith during the reign of:
(a) Shah Jehan                                  (b) Aurangazeb
(c) Jahangir                                       (d) Akbar
Answer:(c)

33. Dove is a symbol of:
(a) Joy                                                    (b) Peace
(c) Mourning                                        (d) War
Answer:(b)

34. Philately relates to:
(a) Coin collection                                (b) Pen friendship
(c) Stamp collection                              (d) None of these
Answer:(c)

35. Scotland of the East:
(a) Shimla                                             (b) Shillong
(c) Dharamsala                                    (d) Dispur
Answer:(b)

36. The study of rivers:
(a) Potamology                                     (b) Orology
(c) Psephology                                     (d) Hydrology
Answer:(a)

37. Yakshagana is the dance form of:
(a) Tamil Nadu                                     (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh                            (d) Kerala
Answer:(b)

38. The founder of Bhahmasamaj:
(a) Raja Ram Mohun Roy                (b) Atmaram Pandurang
(c) Aurobindo Ghosh                       (d) Vivekananda
Answer:(a)

39. Galena is the chief ore of:
(a) Lead                                                (b) Zinc
(c) Tin                                                  (d) Magnesium
Answer:(a)

40. The headquarters of the World Health Organisation:
(a) London                                        (b) New York
(c) Geneva                                         (d) Vienna
Answer:(c)

41. Which medical system follows the maxim ‘Like cures like’:
(a) Unani                                             (b) Homoeopathy
(c) Ayurveda                                      (d) Allopathy
Answer:(b)

42. The most abundant element in the universe:
(a) Hydrogen                                    (b) Helium
(c) Nitrogen                                       (d) Oxygen
Answer:(a)

43. The number of bones in the human body:
(a) 208                                              (b) 204
(c) 206                                              (d) 202
Answer:(c)

44. Europa is the satellite of:
(a) Uranus                                         (b) Jupiter
(c) Saturn                                          (d) Neptune
Answer:(b)

45. Who discovered blood circulation?
(a) Alexander Flemming              (b) Karl Landsteiner
(c) William Harvey                        (d) Robert Hook
Answer:(c)

46. The acid contained in Vinegar:
(a) Formic acid                               (b) Hydrochloric acid
(c) Nitric acid                                  (d) Acetic acid
Answer:(d)

47. Dengue Fever is caused by:
(a) Virus                                           (b) Bacteria
(c) Fungus                                        (d) None of these
Answer:(a)

48. The surface which absorbs all the colours will appear as:
(a) White                                         (b) Black
(c) Red                                             (d) Blue
Answer:(b)

49. Renal is the adjective of:
(a) Heart                                           (b) Liver
(c) Kidney                                         (d) Brain
Answer:(c)

50. The shortest day in Australia will be on:
(a) June 21                                         (b) December 22
(c) March 21                                    (d) September 23
Answer:(a)

51. The organisation which got the most number of Nobel Prizes:
(a) UNO                                              (b) Red Cross
(c) UNICEF                                        (d) ILO
Answer:(b)

52. The International Date Line passes through:
(a) Gibraltar strait                          (b) Bering Strait
(c) Florida Strait                              (d) Malacca Strait
Answer:(b)

53. Leonardo da Vinci airport is in:
(a) Rome                                          (b) Paris
(c) Amsterdam                              (d) Brussels
Answer:(a)

54. Adolf Hitler committed suicide in:
(a) 1945                                                 (b) 1944
(c) 1947                                              (d) None of these
Answer:(a)

55. The first Home Minister of independent India:
(a) Maulana Azad                            (b) Syamaprasad Mukherjee
(c) Sardar Patel                                 (d) John Mathai
Answer:(c)

56. Who one of the following is not an extremist leader of the national movement of India?
(a) Lala Lajpat Rai                          (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Bipin Chandra Pal                       (d) Gopala Krishna Gokhale
Answer:(d)

57. The month of the Gregorian calendar which is named after Jupiter’s wife is:
(a) May                                                 (b) June
(c) July                                                   (d) August
Answer:(b)

58. The first American President to die in harness:
(a) Abraham Lincoln                          
(b) William Henry Harrison
(c) James Garfield
 (d) William Mc Kinley
Answer:(b)

59. The fastest animal on earth is:
(a) Lion                                                 (b) Tiger
(c) Cheetah                                          (d) Rabbit
Answer:(c)

60. Number of Puranas:
(a) 18                                                    (b) 6
(c) 4                                                         (d) 108
Answer:(a)

61.  Ezhimala Naval Academy is in the district of:
(a) Kasargod                                          (b) Ernakulam
(c) Kannur                                              (d) None of these
Answer:(c)

62. The chief guest in India’s Republic Day celebrations of 2015 was the president of:
(a) Iran                                                  (b) Afghanistan
(c) USA                                                  (d) France
Answer:(c)

63. The number of Oscar awards won by ‘Slum Dog Millionnaire’:
(a) 8                                                        (b) 7
(c) 9                                                        (d) 10
Answer:(a)

64. The vehicle ‘Ecosport’ is launched by:
(a) Maruti                                            (b) Hyundai
(c) Ford                                                (d) Nissan
Answer:(c)

65. Swat Valley is in:
(a) Pakistan                                        (b) India
(c) Nepal                                             (d) Afghanistan
Answer:(a)

66. Liberhan Commission is related to the enquiry on:
(a) Godhra riot 
(b) Demolition of Babri Masjid
(c) Anti-Sikh riots of 1984
(d) Hawala Case
Answer:(b)

67. The first digital state in India?
(a) Tamilnadu                                 (b) Kerala
(c) Karnataka                                     (d) Goa
Answer:(b)

68. The 29th state of India:
(a) Uttarakhand                                 (b) Chhatisgarh
(c) Telangana                                      (d) Jharkhand
Answer:(c)

69. The mascot of 35th National Games:
(a) Appu                                              (b) Milly
(c) Sid                                                   (d) Ammu
Answer:(d)

70. One of the winners of Gyanpeeth Award 2006 is Ravindra Kelkar. He is a famous writer in ..... language.
(a) Hindi                                            (b) Sanskrit
(c) Kannada                                      (d) Konkani
Answer:(d)

71. A narrow strip of land joining two landmasses:
(a) Isthmus                                        (b) Strait
(c) Port                                               (d) Peninsula
Answer:(a)

72. ‘Credible’ means:
(a) Praiseworthy                             (b) Believable
(c) Readable                                     (d) False
Answer:(b)

73. An unwanted troublesome possession:
(a) White-collar                              (b) White flag
(c) White elephant                        (d) White man’s burden
Answer:(c)

74. One who is able to eat enormously:
(a) Ventriloquist                           (b) Ventripotent
(c) Ventricose                                (d) Ventiduct
Answer:(b)

75. The collective noun for ‘judges’:
(a) chain                                           (b) bench
(c) code                                             (d) team
Answer:(b)
76. This is a useful piece of information from ____ honest man.
(a) the                                                (b) a
(c) a           (d) none of these
Answer:(c)

77. He takes delight ___ his studies.
(a) about                                           (b) in
(c) to                                                   (d) of
Answer:(b)

78. The meaning of ‘BENEVOLENCE’:
(a) Kindness                                    (b) Overhead
(c) Cruelty                                        (d) Uphold
Answer:(a)

79. One who is present everywhere:
(a) Omnipotent                              (b) Omniscient
(c) Omnivorous                               (d) Omnipresent
Answer:(d)

80. The aggregate of surrounding things, conditions or influences.
(a) Agriculture                               (b) Superstitions
(c) Fluent                                         (d) Environment
Answer:(d)

81. The opposite of ‘Pride’:
(a) Humility                                 (b) Humble
(c) Gentleness                             (d) Simplicity
Answer:(a)

82. The synonym of ‘Incredible’:
(a) True                                            (b) Interesting
(c) Well known                              (d) Unbelievable
Answer:(d)

83. Find out the meaning of the word “indigenous”:
(a) Genius                                       (b) Intelligent
(c) Genuine                                     (d) Native
Answer:(d)

84. Find the correctly spelt word:
(a) Committee                                 (b) Committee
(c) Comitte                                       (d) Commetie
Answer:(b)

85. The phrase ‘put up with’ means:
(a) tolerate                                     (b) refuse
(c) postpone                                   (d) extinguish
Answer:(a)

86. If I ____ his address, I could write to him.
(a) knew                                            (b) had known
(c) know                                           (d) will know
Answer:(a)

87. Which one is in the singular form?
(a) Mice                                               (b) Oxen
(c) Radii                                              (d) Crisis
Answer:(d)

88. She writes ____ her left hand.
(a) by                                                     (b) for
(c) through                                           (d) with
Answer:(d)

89. John is ...... honourable man.
(a) a                                                       (b) this
(c) an                                                     (d) that
Answer:(c)

90. Will you wait ..... I return?
(a) when                                               (b) till
(c) as                                                      (d) while
Answer:(b)

91. I am certain that I am wearing Leela’s cap, and she is wearing.....
(a) my                                                        (b) its
(c) her                                                        (d) mine
Answer:(d)

92. The meaning of ‘charisma’:
(a) Enormous excitement                   (b) Candour
(c) Fraudulent use of power              (d) Magnetic appeal
Answer:(d)

93. The box....... ten books.
(a) contain                                              (b) contains
(c) containing                                       (d) none of these
Answer:(b)

94. ...... you are called, you may step into the room.
(a) as soon as                                     (b) after
(c) before                                            (d) when
Answer:(d)

95. The synonym of ‘anger’ is:
(a) rage                                                (b) pleasant
(c) happy                                             (d) love
Answer:(a)

96. To try to establish world peace is only....
(a) a fair play                                     (b) an oily tounge
(c) a wet blanket                                (d) a wild goose chase
Answer:(d)

97. It is high time that we .....the place.
(a) leave                                                (b) left
(c) have left                                         (d) had left
Answer:(b)

98. There is a vacancy for an expert ..... video editing.
(a) on                                                    (b) with
(c) at                                                       (d) in
Answer:(d)

99. The synonym of ‘rare’ is:
(a) available                                         (b) scarce
(c) important                                       (d) frequent
Answer:(b)

100. The antonym of ‘entry’ is:
(a) Exit                                                  (b) disentry
(c) gateway                                          (d) doorway
Answer:(a)

<ഈ ബ്ലോഗിലെ മുഴുവന്‍ പോസ്റ്റുകളും ഒരുമിച്ച് കാണുക>
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment