LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 27 April 2020

2500 Model Questions and Answers for PSC Examination - 08

2500 Model Questions and Answers
(Chapter: 08)

1. You like vegetarian food,……?
(a) do you                                               (b) isn’t you
(c) aren’t you                                         (d) don’t you
Answer:(d)

2. I ……. the boy from the deep well.
(a) escaped                                            (b) saved
(c) am escaped                                      (d) am saved
Answer:(b)

3. He said to me that he ……. going abroad:
(a) is                                                     (b) has been
(c) had been                                       (d) was
Answer:(d)

4. The correctly spelt word is:
(a) SECRATARY                               (b) SECRETARY
(c) SECRATERY                                (d)  SECRETERY
Answer:(b)

5. I saw a …… of sheep grazing in the field:
(a) flock                                             (b) herd
(c) group                                           (d) pack
Answer:(a)

6. India trades ….. the USA ….. sugar and jute:
(a) with, in                                          (b) about, on
(c) from, on                                        (d)  off, ever
Answer:(a)

7. ‘Collaborate’ means:
(a) Work together                      (b) to work together with a common aim
(c) Joint venture                                  (d) Agreement
Answer:(b)

8. Antonym of ‘Delicious:
(a) Agreeble                                       (b) Unpalatable
(c) Enjoyable                                      (d) Tasty
Answer:(b)

9. This is for students …… mother tongue is not English:
(a) that                                                  (b) whose
(c) whom                                              (d) which
Answer:(b)

10. Find out the meaning of the word ‘methodical’ from the alternatives:
(a) Ordinary                                        (b) Dull
(c) Deep                                                (d) Systematic
Answer:(d)

11. Parsimony means:
(a) Excessive carefulness in spending money
(b) Wealth inherited from parents
(c) Partiality
(d) Jealousy
Answer:(a)

12. He is the …..of my two sons:
(a) older                                               (b) eldest
(c) elder                                               (d)  oldest
Answer:(c)

13. The opposite of ‘Stale’:
(a) Unhealthy                                    (b) Fresh
(c) Stylistic                                          (d) Old
Answer:(b)

14. The faster you run, ……..
(a) the sooner you get tired           (b) you get more tired
(c) sooner you get tired                   (d)  soon you get tired
Answer:(a)

15. As they had no children, they …….. an orphan:
(a) adapted                                         (b) Assaulted
(c) allotted                                          (d) adopted
Answer:(d)

16. Fools rush in where angels fear ……
(a) to walk                                            (b) to tread
(c) to cross                                            (d) to sit
Answer:(b)

17. Feminine gender of fox is:
(a) She-fox                                             (b) Bitch
(c) Hind                                                  (d) Vixen
Answer:(d)

18. Either you or Ravi …… to meet the principal today:
(a) have                                                 (b) has
(c) having                                              (d)  did
Answer:(b)

19. I felt pity ….. the poor widow:
(a) to                                                  (b) with
(c) on                                                 (d) for
Answer:(d)

20. The temples of South India are bigger than ……. North India:
(a) that of                                            (b) those of
(c) of which                                         (d)  all
Answer:(b)

21. Which one number can replace both question marks  ?/100 =  4/?
(a) 20                                                     (b) 25
(c) 1                                                        (d) 200
Answer:(a)

22. Select the odd one:
(a) Teacher                                           (b) Student
(c) Professor                                        (d) Principal
Answer:(b)

23. A party consisted of a man, his wife, his three sons and their wives and three children in each son’s family. How many are there in the party?
(a) 22                                                      (b) 13
(c) 17                                                      (d) 24
Answer:(c)

24. Year: Month:: Week:?
(a) Hour                                                (b) Month
(c) Day                                                   (d) Fortnight
Answer:(c)

25. An even prime number:
(a) 0                                                       (b) 4
(c) 2                                                        (d) -2
Answer:(c)

26. 65,63,60,56,51, ?
(a) 44                                                       (b) 45
(c) 46                                                        (d) 47
Answer:(b)

27. A student has to secure 40% marks to pass.  He gets 40 marks and fails by 40 marks.
(a) 300                                                   (b) 250
(c) 150                                                    (d) 200
Answer:(d)

28. Select the odd one:
(a) KLLM                                              (b) TUUV
(c) XXXZ                                                (d) OPPQ
Answer:(c)

29. Ear: Music :: Nose: ?
(a) Face                                                 (b) Breath
(c) Smell                                                (d) Music
Answer:(c)

30. If the perimeter of a rectangle is 200m and its breadth is 40m then its area in sq.metres is:
(a) 1200                                               (b) 2400
(c) 4800                                                (d) 6000
Answer:(b)

31. Man is to Masculine as Woman is to:
(a) Girl                                                  (b) Madam
(c) Feminine                                        (d) Lady
Answer:(c)

32. 350 X ? = 4200
(a) 15                                                     (b) 12
(c) 120                                                   (d) 150
Answer:(b)

33. Doctor : Patient :: Teacher : ?
(a) Class                                                 (b) Student
(c) School                                              (d) Lesson
Answer:(b)

34. 15% of 120 + 25% of 100= ?
(a) 48                                                      (b) 38
(c) 42                                                       (d) 43
Answer:(d)

35. Flower: Bouquet:: Player:?
(a) Captain                                          (b) Team
(c) Playground                                   (d) Flock
Answer:(b)

36. A train travelling at a uniform speed clears a bridge 110 m long in 10 seconds and passes a telegraph post in 5 seconds. The length of the train is …..  metres.
(a) 100                                                  (b) 110
(c) 105                                                   (d) 80.3
Answer:(b)

37. Save is related to Rescue in the same way as Seldom is related to:
(a) Certain                                           (b) Usual
(c) Often                                               (d) Rarely
Answer:(d)

38. If ABCD is coded as 1234, what would be GHIF stands for:
(a) 5678                                              (b) 7869
(c) 7896                                               (d) 6789
Answer:(c)

39. Six men working 8 hours per day earn Rs.720 per week.  Eight men working 6 hours a day will earn Rs. ……. per week.
(a) 540                                                 (b) 720
(c) 960                                                 (d) 740
Answer:(b)

40. Sun is to Night as Fish is to:
(a) Lake                                                 (b) Sea
(c) Land                                                (d) Water
Answer:(c)

41. The day on which Kariappa became the Commander in Chief of India is observed as:
(a) Armed Forces Flag day               (b) Navy Day
(c) Army Day                                        (d) Airforce Day
Answer:(c)

42. “For fools rush in where angels fear to tread” Who said this?
(a) Alexander Pope                            (b) Milton
(c) Churchill                                          (d) Byron
Answer:(a)

43. Who is the founder of Agra?
(a) Akbar                                             (b) Sikander Lodi
(c) Shah Jehan                                    (d) Jehangir
Answer:(b)

44.  The greatest ruler of Maurya dynasty:
(a) Bindusara                                   (b) Chandragupta Maurya
(c) Asoka                                            (d) Brihadratha
Answer:(c)

45. The battle of Hydaspes in which Alexander defeated Porus was fought in:
(a) BC 326                                                  (b) BC 323
(c) BC 316                                               (d) BC 336
Answer:(a)

46. The first woman chief minister of an Indian state:
(a) Sarojini Naidu                              (b) Vijayalekshmi Pandit
(c) Sucheta Kripalani                           (d) None of these
Answer:(c)

47. D.S.Senanayake is the father of the nation of:
(a) Indonesia                                       (b) Sri Lanka
(c) Philippines                                    (d) Myanmar
Answer:(b)

48. Abraham Lincoln was the .............. president of USA:
(a) 15th                                                       (b) 16th
(c) 17th                                                       (d) 18th
Answer:(b)

49. Father of Green Revolution in India:
(a) MS Swaminathan                          (b) Varghese Kurien
(c) Vikram Sarabhai                           (d) None of these
Answer:(a)

50. Which is not situated on the banks of Yamuna?
(a) Agra                                                 (b) Delhi
(c) Mathura                                          (d) Haridwar
Answer:(d)

51. The first to win an Olympic medal for India:
(a) Norman Pritchard                    (b) K.Lakshmanan
(c) K.Malleswari                              (d) Milkha Singh
Answer:(a)

52.  Shakespeare passed away in:
(a) 1564                                                (b) 1616
(c) 1612                                                (d) 1620
Answer:(b)

53. In which year Bangladesh declared independence?
(a) 1975                                             (b) 1972
(c) 1970                                              (d) 1971
Answer:(d)

54. Cryogenics is related to:
(a) Low Temperature                       (b) Pressure
(c) Insects                                            (d) Heredity
Answer:(a)

55. The colour of the Black box in aeroplanes:
(a) Red                                              (b) Orange
(c) Green                                          (d) Blue
Answer:(b)

56. Father of the e-mail:
(a) Ray Tomlinson                          (b) Glen Record
(c) Sabir Bhatia                                (d) Pascal
Answer:(a)

57.  Beryllium aluminium silicate is known as:
(a) Alum                                          (b) Topaz
(c) Ruby                                          (d) Emerald
Answer:(d)

58. Galvanisation is the process of coating of ..... on other metals.
(a) Copper                                        (b) Silver
(c) Gallium                                        (d) Zinc
Answer:(d)

59.  The rarest gas element in the atmosphere of Earth:
(a) Oxygen                                         (b) Nitrogen
(c) Radon                                            (d) Helium
Answer:(c)

60.  ‘The king of spices’:
(a) Cardomom                                 (b) Pepper
(c) All Spice                                       (d) Turmeric
Answer:(b)

61. Morphin is obtained from......
(a) Poppy                                           (b) Vinca
(c) Rauwolfia                                    (d) Neem
Answer:(a)

62. The wood used for making snake boat:
(a) Anjili                                             (b) Deodar
(c) Neem                                            (d) Mahagony
Answer:(a)

63. What kind of organism is ‘Bombay Duck’?
(a) Mammal                                      (b) Bird
(c) Fish                                               (d) Reptile
Answer:(c)

64.  The average length of femur:
(a) 100cm                                          (b) 50cm
(c) 75cm                                            (d) 25cm
Answer:(b)

65. The disease caused by Yersinia pestis:
(a) Yellow fever                               (b) Plague
(c) Cholera                                        (d) Malaria
Answer:(b)

66. The only planet which takes more time to complete rotation than a revolution?
(a) Venus                                             (b) Mercury
(c) Mars                                               (d) Jupiter
Answer:(a)

67.  The space-age was started on 4th October 1957 with the launching of Sputnik by:
(a) USA                                                (b) Soviet Union
(c) India                                                 (d) UK
Answer:(b)

68.  The airport in Port Blair is named after:
(a) Vir Savarkar                                 (b) SC Bose
(c) Mayo                                               (d) Dufferin
Answer:(a)

69. Almora hill station is in the state of:
(a) Uttarakhand                                   (b) Kashmir
(c) Himachal Pradesh                         (d) Assam
Answer:(a)

70. The second most important god during Rig Vedic period:
(a) Agni                                                 (b) Varuna
(c) Soma                                                (d) Yama
Answer:(a)

71. Which statement is incorrect?
(a) Sher Shah died in 1547
(b) Sher Shah built the Grand Trunk
(c) The tomb of Sher Shah is in Sasaram
(d) Purana Qila was built by Sher Shah
Answer:(a)

72. Who acted the role of Gandhi in the film ‘Gandhi’?
(a) Richard Attenborough              (b) Rajat Kapur
(c) Ben Kingsley                                  (d) None of these
Answer:(c)

73. Who was the president of INC when India got independence?
(a) Rajendraprasad                           (b) Maulana Azad
(c) Jawaharlal Nehru                         (d) JB Kripalani
Answer:(d)

74. The only Indian prime minister who did not face the parliament:
(a) Morarji Desai                                  (b) Charan Singh
(c) HD Dewe Gowda                             (d) Chandrasekhar
Answer:(b)

75. The 8th Schedule of Indian Constitution recognises   ———  languages.
(a) 20                                                           (b) 25
(c) 18                                                            (d) 22
Answer:(d)

76. Advocate General is appointed by:
(a) President                                                (b) Governor
(c) Chief Minister                                        (d) Law Minister
Answer:(b)

77. The author of ‘Kim’ and ‘Jungle Book’:
(a) Rudyard Kipling                                 (b) Mark Twain
(c) Victor Hugo                                          (d) Leo Tolstoy
Answer:(a)

78. Marry Todd was the wife of a famous US president. His name is:
(a) John F.Kennedy                                (b) Franklin D.Roosevelt
(c) Abraham Lincoln                             (d) George Washington
Answer:(c)

79. Who was the first transport minister in Kerala?
(a) KC George                                          (b) KP Gopalan
(c) C Achuthamenon                              (d) TV Thomas
Answer:(d)

80. The dam situated between Kuravan and Kurathi hills:
(a) Idukky                                                  (b) Idamalayar
(c) Mullaperiyar                                       (d) Neyyar dam
Answer:(a)

81. Punnapra-Vayalar agitation was in:
(a) 1945                                                    (b) 1946
(c) 1947                                                    (d) 1948
Answer:(b)

82. Rajyasamacharam was published from:
(a) Kottayam                                             (b) Kochi
(c) Kozhikode                                            (d) Thalassery
Answer:(d)

83.  The Malayalam film based on the theme of Rajan Case:
(a) Neythukaran                                        (b) Piravi
(c) Swam                                          (d) Meenamasathile Sooryan
Answer:(b)

84. The ruler of Travancore who abolished Sucheendram Kaimukku:
(a) Uthram Tirunal                                       (b) Visakham Tirunal
(c) Sri Mulam Tirunal                                   (d) Swati Tirunal
Answer:(d)

85. The first athlete from Kerala to get Arjuna Award:
(a) PT Usha                                                    (b) TC Yohannan
(c) KC Elamma                                              (d) Shyny Abraham
Answer:(b)

86.  The first technopark in Kerala was established at:
(a) Chathamangalam                                 (b) Kalamassery
(c) Thiruvananthapuram                          (d) Kochi
Answer:(c)

87. The place is known as Land of 3’C’s- Land of Cake, Land of Cricket, Land of Circus?
(a) Kozhikode                                            (b) Thalassery
(c) Kochi                                                      (d) Kollam
Answer:(b)

88.  The place where Parthasarathy Temple is situated?
(a) Aranmula                                                  (b) Ettumanoor
(c) Ochira                                                        (d) Harippad
Answer:(a)

89.  The only woman to get two Nobel Prizes:
(a) Selma Lagerlof                                     (b) Bertha Von Suttner
(c) Marie Curie                                            (d) Aung San Suu Ki
Answer:(c)

90.  The first Indian to get the Booker Prize:
(a) Kiran Desai                                          (b) Arundhati Roy
(c) Salman Rushdie                                 (d) None of these
Answer:(b)

91. The tenure of UN Secretary-General is ...... years:
(a) 4                                                              (b) 5
(c) 6                                                              (d) 7
Answer:(b)

92. The capital of Pallavas:
(a) Madurai                                            (b) Kanchipuram
(c) Thanjavur                                        (d) Muziris
Answer:(b)

93. Who authored ‘Indica’?
(a) Chanakya                                       (b) Megasthanes
(c) Fahien                                            (d) Huan Tsang
Answer:(b)

94. Pin code system was introduced in India in:
(a) 1970                                                 (b) 1971
(c) 1972                                                (d) 1973
Answer:(c)

95. “ Duty unto Death” is the motto of:
(a) CRPF                                              (b) BSF
(c) NSG                                                (d) Assam Rifle
Answer:(b)

96. The venue of 2018 World Cup Football:
(a) Russia                                            (b) Qatar
(c) England                                         (d)  South Africa
Answer:(a)

97. Who authored  ‘Hymavathabhoovil’?
(a) MP Veerendrakumar               (b) C. Radhakrishnan
(c) MK Sanu                                      (d) Unnikrishnan Puthur
Answer:(a)

98. The internet browser developed in India:
(a) Bhuvan                                          (b) Epic
(c) Viswasth                                       (d) Gagan
Answer:(b)

99. The name of which state means ‘Thirty-six Forts’?:
(a) Uttarakhand                                 (b) Karnataka
(c) Chhatisgarh                                  (d)  Jharkhand
Answer:(c)

100. In which year a Pakistani woman got Nobel Prize for the first time?
(a) 1979                                             (b) 2012
(c) 2013                                             (d) 2014
Answer:(d)

<ഈ ബ്ലോഗിലെ മുഴുവന്‍ പോസ്റ്റുകളും ഒരുമിച്ച് കാണുക>
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment