LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Tuesday, 21 April 2020

Modern India: Famous Persons - Questions & Answers (Chapter-2)

Modern India: Famous Persons
75 Questions & Answers 
(Chapter-2)

41. Name the leaders who formed the Swaraj Party:
(a) Motilal Nehru and C Rajagopalachari
(b) Jawaharlal Nehru and SC Bose
(c) Motilal Nehru and Chittaranjan Das
(d) None of these
Answer: (c)

42. Name the nationalist leader who was born in Mecca:
(a) Maulana Abul Kalam Azad                   (b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) Muhammad Ali Jinnah                                        (d) Muhammad Iqbal
Answer: (a)

43. Name the revolutionary leader who turned into an ascetic in the later years of his life:
(a) Bal Gangadhar Tilak                                       (b) Bhagat Singh
(c) Bipin Chandra Pal                                        (d) Aurobindo Ghosh
Answer: (d)

44. The first and last Indian to become the Governor-General of independent India:
(a) Mountbatten                                                  (b)Dr.Rajendraprasad
(c) Rajagopalachari                                             (d) S Radhakrishnan
Answer: (c)

45. Who got lathi blows while protesting against Simon Commission, which became fatal to him?
(a) Subhas Chandra Bose                                  (b) Lajpat Rai
(c) Bhagat Singh                                                   (d) Jatin Das
Answer: (b) 

46. Who headed Cabinet Mission?
(a) Stafford Crips                                                (b) AV Alexander
(c) Cyril Radcliff                                                  (d) Pethic Lawrence
Answer: (d)

47. Who headed the boundary commission appointed to demarcate the boundary between India and Pakistan?
(a) Sir Stafford Crips                                              (b) Lord Mountbatten
(c) Cyril Radcliff                                                       (d) Pethic Lawrence
Answer: (c)

48. Who is called modern Manu?
(a) BR Ambedkar                                                 (b) Nehru
(c) Sardar Vallabh Bhai Patel                           (d) Maunala Abul Kalam Azad
Answer: (a)

49. Who is called the ‘mother of Indian nationalism’?
(a) Sarojini Naidu                                                (b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama                                   (d) Aruna Asaf Ali
Answer: (c)

50. Who is regarded as the father of ‘the two-nation theory’?
(a) Muhammad Iqbal                                       (b) Muhammad Ali Jinnah
(c) Nehru                                                              (d) Rajagopalachari
Answer: (b)

51. Who is the founder of the Indian National Congress?
(a) Mahatma Gandhi                                          (b) WC Bannerjee
(c) AO Hume                                                           (d) SN Bannerjee
Answer: (c)

52. Who led the activities of the Theosophical Society in India?
(a) Aurobindo                                                  (b) Mahatma Gandhi
(c) Annie Besant                                              (d) Vinoba Bhave
Answer: (c)

53. Who led the Quit India Movement?
(a) Mahatma Gandhi                                     (b) Nehru
(c) Abul Kalam Azad                                        (d) No one
Answer: (d)

54. Who mooted the idea of a separate province for Muslims for the first time?
(a) Muhammad Ali Jinnah                              (b) Liaqat Ali
(c) Rehmat Ali                                                    (d)  Muhammad Iqbal
Answer: (d)

55. Who popularised the worship of Ganapathi in Maharashtra?
(a) BR Ambedkar                                            (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) KT Telang                                                    (d) VD Savarkar
Answer: (b)

56. Who presided over the all-party conference in 1928?
(a) Motilal Nehru                                         (b) MA Ansari
(c) Dr.Rajendraprasad                                (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (b)

57. Who put forward the ‘fourteen-point formula’?
(a) Muhammad Ali Jinnah                             (b) Nehru
(c) Mahathma Gandhi                                     (d) Rajagopalachari
Answer: (a)

58. Who raised the slogan ‘Inquilab Zindabad’ for the first time?
(a) Lajpat Rai                                                (b) Subhas Chandra Bose
(c) Bhagat Singh                                             (d) Motilal Nehru
Answer: (c)

59. Who was called the Bismark of India?
(a) Gandhiji                                                       (b) Sardar Vallabh Bhai Patel
(c) BR Ambedkar                                            (d)  VP Menon
Answer: (b)

60. Who was called the Grand old man of India’?
(a) Mahatma Gandhi                                   (b) Nehru
(c) Dadabhai Naoroji                                      (d) WC Bannerjee
Answer: (c) 

61. Who was called the hero of the Bardoli satyagraha?
(a) Mahatma Gandhi                                             (b) Nehru
(c) Vinoba Bhave                                                 (d) Sardar Vallabh Bhai Patel
Answer: (d)

62. Who was called the Queen of the Quit India Movement?
(a) Annie Besant                                                        (b) Vijayalekshmi Pandit
(c) Sarojini Naidu                                                      (d) Aruna Asaf Ali
Answer: (d)

63. Who was defeated by Subhas Chandra Bose in 1939 when he was elected to the post of Congress president?
(a) Dr.Rajendraprasad                                          (b) Jawaharlal Nehru
(c) Pattabhi Seetharamaiah                            (d) Maunala Abul Kalam Azad
Answer: (c)

64. Who was elected the president of INC when Subhas Chandra Bose resigned?
(a) Jawaharlal Nehru                                                   (b) C.Rajagopalachari
(c) Dr.Rajendraprasad                                                (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (c)

65. Who was instrumental in the integration of princely states after independence?
(a) Sardar Vallabh Bhai Patel                             (b) BR Ambedkar
 (c) Baldev Singh                                                    (d) Lal Bahadur Shastri
Answer: (a)

66. Who was known as ‘Kappalotiya Tamilan’?
(a) Veeraraghavachari                                       (b) Chempaka Raman Pillai
(c) CN Annadurai                                                 (d) VO Chidambaram Pillai
Answer: (d)

67. Who was known as ‘the lion of Punjab’?
(a) Bhagat Singh                                                 (b) Lajpat Rai
(c) Ajith Singh                                                      (d) Chandrasekhar Azad
Answer: (b)

68.  Who was known as the ‘saint of Pavnar’?
(a) Mahatma Gandhi                                         (b) Vinoba Bhave
(c) Jamnalal Bajaj                                                  (d) VD Paluskar
Answer: (b)

69. Who was popularly called ‘Bengal Tiger’?
(a) SC Bose                                                              (b) Aurobindo Ghosh
(c) Bankim Chandra Chatterji                           (d) Bipin Chandra Pal
Answer: (d)

70. Who was popularly called C.Rajagopalachari?
(a) Dr.Rajendraprasad                                            (b) Rajagopalachari
(c) Raja Ram Mohun Roy                                        (d) Raj Guru
Answer: (b)

71. Who was the first deputy prime minister of India?
(a) Sardar Vallabh Bhai Patel                          (b) Maunala Abul Kalam Azad
(c) Lal Bahadur Shastri                                      (d) S Radhakrishnan
Answer: (a)

72. Who was the first general secretary of INC?
(a) WC Bannerjee                                                    (b) Dadabhai Naoroji
(c) AO Hume                                                               (d) None of these
Answer: (c)

73. Who was the first home minister of India?
(a) BR Ambedkar                                                       (b) Nehru
(c) Sardar Vallabh Bhai Patel                        (d) Maunala Abul Kalam Azad
Answer: (c)

74. Who was the founder of the Muslim League?
(a) Muhammad Ali Jinnah                                                  (b) Agha Khan
(c) Liaqat Ali Khan                                                         (d) Muhammad Iqbal
Answer: (b)

75. Who was the founder of the Pakistan national movement?
(a) Iqbal                                                                  (b) Muhammad Ali Jinnah
(c) Rehmat Ali                                                       (d) Aga Khan
Answer: (c)
<Chapter:01 Previous Page><Home Page>
<Modern India: Famous Persons: Chapter 2>

<ഈ ബ്ലോഗിലെ മുഴുവന്‍ പോസ്റ്റുകളും ഒരുമിച്ച് കാണുക>
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment