LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 11 September 2020

Afghanistan- Practice Questions

Afghanistan- Practice Questions
Afghanistan / World / Practice Questions
1. In ancient times, South Afghanistan was known as:
(a) Ariana
(b) Thrace
(c) Asia Minor
(d) Sinai
Answer: (a)

2. Afghanistan was ruled by:
(a) Khmr Rougue 
(b) Taliban
(c) Vietkong
(d) Chakma
Answer: (b)

3. The statues of Buddha at ....... was demolished by the Taliban:
(a) Kabul
(b) Bamian
(c) Borobudur
(d) Jalalabad
Answer: (b)

4. Taliban was thrown out of power by the military operation of ...... in 2001.
(a) India
(b) Pakistan
(c) China
(d) USA 
Answer: (d)

5. ........ are the people of Afghanistan.
(a) Maoris
(b) Gorkhas
(c) Pashtuns
(d) Chakmas
Answer: (c)

6. Father of the nation of Afghanistan is .........
(a) Sahir Shah
(b) Babur
(c) Sher Shah
(d) Jahangir
Answer: (a)

7. The mausoleum of Babur, the founder of the Mughal empire in India, is in ........
(a) Jalalabad
(b) Kabul
(c) Kandahar
(d) Herat
Answer: (b)

8. The most popular sport in Afghanistan is ......
(a) Kabbadi
(b)Hockey
(c) Buzkashi
(d) Chess
Answer: (c)

9. The most common languages spoken in Afghanistan are Dari and ......
(a) Pashto
(b) Hindi
(c) Arabic
(d) Russian
Answer: (a)

10. Afghanistan is the ....... member of SAARC.
(a) 6th
(b) 7th
(c) 8th
(d) 9th
Answer: (c)

11. One of the 16 Mahajanapadas of Ancient India which is now in Afghanistan:
(a) Magadha
(b) Panchala
(c) Matsya
(d) Gandhara
Answer: (d)

12. Name the Operation launched by US British forces in
Afghanistan:
(a) Operation Enduring Freedom
(b) Operation Blue Star
(c) Operation Desert Fox 
(d) Operation  Overlord
Answer: (a)

13. The capital of Afghanistan:
(a) Kandhar
(b) Islamabad
(c) Kabul
(d) Herat
Answer: (c)

14. The national anthem of Afghanistan:
(a) Quami Tarana 
(b) Milli Tarana
(c) Druk Yul
(d) Rashtriya Dhun
Answer: (b)

15. Kabul is on the banks of the river:
(a) Indus
(b) Kabul
(c) Ravi
(d) Jhelum
Answer: (b)
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment