LATEST

Friday, 11 September 2020

Jawaharlal Nehru - Selected Questions

Jawaharlal Nehru - Selected Questions
Modern India / India / India  Freedom Fighters
1. In which year Jawaharlal Nehru was elected Congress president for the first time?
(a) 1928
(b) 1929
(c) 1930
(d) 1931
Answer: (b)

2. The autobiography of Jawaharlal Nehru:
(a) My Experiments with Truth
(b) My Truth
(c) My Life
(d) An Autobiography
Answer: (d)

3. Who was the Congress president when Jawaharlal Nehru was appointed as the chairman of the National Planning Committee constituted by INC?
(a) Motilal Nehru 
(b) Subhas Chandra  Bose 
(c) Mahatma Gandhi
(d) Pattabhi Seetharamaiah
Answer: (b)

4. Who was selected as the second person to observe individual satyagraha
in 1940:
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Vinoba Bhave
(c) Subhas Chandra Bose
(d) Dr.Rajendraprasad
Answer: (a)

5. ........... declared Jawaharlal Nehru was his political heir:
(a) CR Das
(b) Lajpat Rai
(c) BG Tilak   
(d) Mahatma Gandhi
Answer: (d)

6. In which year Jawaharlal Nehru appeared for the INA trial as defence counsel: 
(a) 1944
(b) 1945
(c) 1946
(d) 1947
Answer: (b)

7. Who introduced the first no-confidence motion against Jawaharlal Nehru govt?
(a) AK Gopalan
(b) Morarji Desai
(c) BR Ambedkar 
(d) JB Kripalani
Answer: (d)

8. Where is the Nehru Centre?
(a) Kolkata
(b) Mumbai
(c) New Delhi
(d) Chennai
Answer: (b)

9. Jawaharlal Nehru Port is situated at:
(a) Mumbai
(b) Visakhapatnam
(c) Kolkata
(d) Kandla
Answer: (a)

10. Who performed the role of Jawaharlal Nehru in the film ‘Gandhi’?
(a) Ben Kingsley (b) Jabbar Patel
(c) Roshan Seth (d) Sayyid Jeffri
Answer: (c)

11. Jawaharlal Nehru was the prime minister of India when national the emergency was declared for the first time in India. It was in:
(a) 1947
(b) 1962
(c) 1963
(d) 1964
Answer: (b)

12. The birthday of Jawaharlal Nehru is observed as:
(a) Children’s day (b) Education Day
(c) Teacher’s Day (d) Kisan Divas
Answer: (a)

13. To whom Jawaharlal Nehru dedicated his autobiography?
(a) Gandhiji
(b) Motilal Nehru
(c) Kamala Nehru 
(d) Indira
Answer: (c)

14. Which of the following part of the Constitution was prepared by Jawaharlal Nehru?
(a) Preamble  
(b) Fundamental Rights
(c) Fundamental Duties
(d) Directive Principles
Answer: (a)

15. Who moved Objective Resolution in the Constituent Assembly?
(a) BR Ambedkar 
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Patel
(d) Gandhiji
Answer: (b)

16. The famous speech delivered by Jawaharlal Nehru during the moments of transfer of power in 1947, is known as:

(a) I have a dream
(b) Tryst with destiny
(c) History will absolve me
(d) None of these
Answer: (b)

17. ‘Light has gone out... darkness everywhere” during which occasion
these words formed a part of the speech of Jawaharlal Nehru?
(a) During the transfer of power
(b) The demise of Mahatma Gandhi
(c) The demise of Kamala
(d) The demise of his father
Answer: (b)

18. The first person to appear on coins in independent India:
(a) Gandhiji
(b) Tagore
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Sankaracharya
Answer: (c)

19. Jawaharlal Nehru was called ......
(a) Rashtrakavi
(b) Rashtraguru
(c) Architect of India
(d) Father of Nation
Answer: (c)

20. Jawaharlal Nehru called ....... temples of modern India.
(a) Dams
(b) Atomic reactors
(c) Medical colleges 
(d) Universities
Answer: (a)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment