LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 11 September 2020

Karnataka - Practice Questions

Karnataka - Practice Questions
Indian States / Karnataka / Practice Questions
1. Gersoppa or Jog falls is the highest waterfalls in India: It is in... river:
(a) Kaveri
(b) Godavari
(c) Krishna
(d) Sharavati
Answer: (d)

2. The Mauryan Emperor  Chandragupta Maurya passed away at:
(a) Srirangapatnam (b) Patliputam
(c) Sravanabelagola (d) Mysore
Answer: (c)

3. Kudremukh is famous for:
(a) Iron ore project 
(b) Bird sanctuary
(c) Major port
(d) National Park
Answer: (a)

4. Sravanalabelagola is mainly a holy place of:
(a) Muslims
(b) Buddhists 
(c) Jains
(d) Hindus
Answer: (c)

5. Tipu was defeated and killed in the ......... Mysore war in 1799.
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer: (d)

6. Konkan Railway connects Roha and .....
(a) Bangaluru
(b) Mysore
(c) Srirangapatnam 
(d) Mangalore
Answer: (d)

7. Gol Gumbaz is situated at:
(a) Bijapur
(b) Bangaluru
(c) Kollur
(d)Srirangapatnam
Answer: (a)

8. Who was the Governor-General of British India when Tipu was killed?
(a) Wellesley
(b) Dalhousie
(c) William Bentick
(d) Warren Hastings
Answer: (a)

9. Which is not one of the constituents of Jog Falls?
(a) Raja
(b) Rani
(c) Roja
(d) Rocket
Answer: (c)

10. The classical dance form of Karnataka:
(a) Bharatnatyam
(b) Mohiniyattom
(c) Kathak
(d) Yakshagana
Answer: (d)

11. The place in Karnataka where the ‘Mat’ of Sankaracharya is situated:
(a) Dwaraka
(b) Puri
(c) Sringeri
(d) Kanchi 
Answer: (c)

12. The headquarters of the Surya Kiran team:
(a) Bangalore (b) Srirangapatanam
(c) Mangalore
(d) Bidar
Answer: (d)

13. The headquarters of ISRO is:
(a) Nirvachan Sadan (b) Dholpur House
(c) Anthareesh Bhavan
(d) Akash Bhavan
Answer: (c)

14. The only approved institution to make the national flag of India is situated at:
(a) Hubly
(b) Bangalore
(c) Mangalore
(d) Kollur
Answer: (a)

15. The Sanskrit village in Karnataka:
(a) Kollur
(b) Merkara 
(c) Mattur
(d) Dharmasthala
Answer: (c)

16. The statue of Ugranarasimha can be seen at:
(a) Mysore
(b) Srirangapatna
(c) Sravanabelagola 
(d) Hampi
Answer: (d)

17. Gomateswara is also known as:
(a) Bahubali
(b) Devadutta
(c) Jamali
(d) Siddhartha
Answer: (a)

18. Which dynasty constructed the Pattadakkal monuments?
(a) Vijayanagara
(b) Wodeyar
(c) Chalukya
(d) Pallava
Answer: (c)

19. Who founded the Indian Institute of Sciences in Bangalore?
(a) Jamshedji Tata 
(b) JRD Tata
(c) CV Raman
(d) M Visweswaraiah
Answer: (a)

20. The founder of the Indian Academy of Sciences in Bangalore:
(a) M Visweswaraiah
(b) Jamshedji Tata
(c) JRD Tata
(d) CV Raman
Answer: (d)
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment