Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2020 - January (Question Paper-02)

2020 - January (Question Paper-02)


KERALA PSC - ICDS SUPERVISOR - WOMEN AND CHILD DEVELOPMENT
Date of Test: 04-01-2020
Question Paper Code: 002/2020
Download Question Paper - Click here

1. Pellagra is caused due to the deficiency of
(A) Thiamine       
(B) Riboflavin       
(C) Niacin    
(D) Folic acid 
Answer: (C)

31. POCSO Act was enacted by the parliament in the year
(A) 2016 
(B) 2014 
(C) 2012 
(D) 2018 
Answer: (C)

32. Gerontology is the study of _______
(A) Aspects of Aging 
(B) Aspects of Marriage 
(C) Aspects of women 
(D) Aspects of youth 
Answer: (A)

33. “Vimukthi” is a Kerala government mission for awareness against
(A) Domestic violence 
(B) Bonded labour 
(C) Deaddiction 
(D) Juvenile Delinquency 
Answer: (C)

34. Minamata is a disease caused by the release of the chemical
(A) Arsenic 
(B) Chlorine 
(C) Mercury 
(D) Lead 
Answer: (C)

35. The venue of the first earth summit
(A) Kyoto, Japan 
(B) Rome, Italy 
(C) Doha, Qatar 
(D) Rio Dejaneiro, Brazil 
Answer: (D)

36. Community Development Programme launched in
(A) 1951 
(B) 1952 
(C) 1954 
(D) 1948 
Answer: (B)

37. National Consumer Day is observed on
(A) December 24 
(B) January 24 
(C) October 10 
(D) November 24 
Answer: (A)

39. The first woman Prime Minister in the world
(A) Sirimavo Bandaranaike 
(B) Margaret Thatcher 
(C) Indira Gandhi 
(D) Golda Meir 
Answer: (A)
40. According to 2011, census the female sex ratio in India
(A) 940 
(B) 943 
(C) 1084 
(D) 1053  
Answer: (A)

41. Name the social activist who leads the historical struggle against MNC Coco-Cola
(A) Gomathy 
(B) Mayilemma 
(C) Medha Patkar 
(D) Vandana Shiva 
Answer: (B)

42. Nirbhaya Act came into force on
(A) April 3, 2010 
(B) April 3, 2015 
(C) April 3, 2013 
(D) April 3, 2016 
Answer: (C)

43. The first transgender school in India has opened in
(A) Kolkata 
(B) Mumbai 
(C) Nagarcoil 
(D) Kochi 
Answer: (D)

49. Name the dam in the Narmada River which allegedly causing displacement of thousands of tribal people in Gujarat?
(A) Sardar Sarovar Dam 
(B) Tehri Dam 
(C) Nagarjuna sagar Dam 
(D) Hirakud Dam 
Answer: (A)

50. Identify the name given to the tropical cyclone that hit Kerala coastal lines during December 2017.
(A) Gaja 
(B) Okhi 
(C) Tsunami 
(D) Fani 
Answer: (B)

51. A special award has been constituted which is given for Best Reporting on Women in Panchayati Raj. What is the name of that award?
(A) Nari Ratna award 
(B) Indira Gandhi Award 
(C) Sarojini Naidu Award 
(D) Mother Teresa Award 
Answer: (C)

62. Protection of women from Domestic Violence Act 2005 came into force from,
(A) 26 September 2005 
(B) 26 October 2006 
(C) 26 October 2005 
(D) 13 September 2006 
Answer: (B)

71. In the Indian Constitution, which type of the Sabha is mentioned under Panchayat Raj-
(A) District Sabha 
(B) Gram Sabha 
(C) Nagar Panchayat Sabha 
(D) Zila Sabha 
Answer: (B)
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a Comment

0 Comments