Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2020 - September (Question Paper-01)

2020 - September (Question Paper-01)


KERALA PSC - 
Food Safety Officer
Date of Test: 29/09/2020
Question Paper Code: 029/2020
Download Question Paper - Click here

71. Who among the following was the Anglo-Indian representative in the Indian Constituent Assembly?
A) Morris Johns 
B) Frank Anthony 
C) Sardar Vallabha Bhai Patel  
D) K. M. Munshi
Answer: (B)

72. Which Article of the Indian Constitution deals with Right to Life?
A) Art. – 14 
B) Art. – 19 
C) Art. – 20 
D) Art. – 21
Answer: (D)

73. Who among the following is returning officer for the election of President of India?
A) Secretary-General of Lok Sabha 
B) Chief Election Commissioner
C) Chief Justice of India  
D) Prime Minister of India
Answer: (A)

74. What is the subject matter of Article 40 of Indian Constitution?
A) Uniform Civil Code   
B) Prohibition
C) Right to Education   
D) Panchayati Raj
Answer: (D)

75. By which Amendment Secularism incorporated in the Preamble of Indian Constitution?
A) 24th
B) 74th
C) 42nd
D) 44th
Answer: (C)

76. Which Article of Indian Constitution deals with Grama Sabha ?
A) Article 243 
B) Article 248 
C) Article 233 
D) None of the above
Answer: (A)

77. Which among the following are in the centre list of 7th Schedule of Indian Constitution?
1. Markets and fairs
2. Insurance
3. Taxes on Profession
4. Banking
A) 1 and 2 
B) 1 and 3 
C) 2 and 4 
D) 3 and 4
Answer: (C)
78. In which year Balwant Rai Mehta Committee was appointed?
A) 1947 
B) 1957 
C) 1967 
D) 1987
Answer: (B)

79. Identify the subject matter of the second chapter of the Indian Constitution.
A) Citizenship 
B) Union and State 
C) Fundamental Rights   
D) Executive
Answer: (A)

80. Which among the following Act is related to Article 17?
1. Nirbhaya Act, 2013
2. Protection of Civil Rights Act in 1976
3. Armed Forces (Special Powers) Act, 1958
4. Citizenship Amendment Act, 2019
A) 1 and 2 
B) 2 only 
C) 3 only 
D) 3 and 4
Answer: (B)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a comment

0 Comments