Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2020 - January (Question Paper-03)

2020 - January (Question Paper-03)


KERALA PSC - 
Fireman Driver cum Pump Operator (Trainee) NCA-Fire and Rescue services (ONLINE EXAM)
Date of Test: 18/01/2020
Question Paper Code: 2/2020/OL
Download Question Paper - Click here

1:-When did Varkala Tunnel opened for transport
        A:-1875
        B:-1861
        C:-1865
        D:-1864
        Correct Answer:- Option-A

Question2:-Grant an aid to the educational institution (private) was introduced during the reign of
        A:-Ayilyam Tirunal
        B:-Srimoolam Tirunal
        C:-Swathi thirunal
        D:-Visakam Tirunal
        Correct Answer:- Option-A

Question3:-Who was the Diwan of Cochin who introduced vaccination against smallpox
        A:-Col Munro
        B:-Nanjappayya
        C:-Sunkunni Menon
        D:-Venkata Subayya
        Correct Answer:- Option-B

Question4:-Anjarakandy spice plantation started in the year
        A:-1799
        B:-1798
        C:-1797
        D:-1800
        Correct Answer:- Option-C

Question5:-Who was the Finance Minister of Aurangazeb
        A:-Raja Thodarmal
        B:-Poorniya
        C:-Abdul Fazal
        D:-Raghunath
        Correct Answer:- Option-D

Question6:-Which is the Arab country which has no desert
        A:-Kuwait
        B:-UAE
        C:-Tunisia
        D:-Bahrain
        Correct Answer:- Option-D

Question7:-What is the expansion of VVPAT
        A:-Voters Verified Paper Audit Text
        B:-Verified Voters Paper Audit Test
        C:-Verified Voters Popular Audit Test
        D:-Voters Verified Paper Account Trail
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question8:-First Yatheem Khana in Kerala started in connection of
        A:-Colarea
        B:-1921 Malabar rebellion
        C:-Flood of 1965
        D:-Natural calamities
        Correct Answer:- Option-B

Question9:-Who was the Diwan of Cochin who abolished slavery in cochin        A:-Sankunni Menon
        B:-Nanjappayya
        C:-Sankara Warrier
        D:-Venkata Subayya
        Correct Answer:- Option-B

Question10:-The post of Director of Public Instruction started in Kerala during the reign of
        A:-Sri Moolam Tirunal
        B:-Ayilyam Tirunal
        C:-Swathi Thirunal
        D:-Visakam Tirunal
        Correct Answer:- Option-A

Question11:-Where did handball originated
        A:-USA
        B:-Canada
        C:-France
        D:-Ireland
        Correct Answer:- Option-D
Question12:-Who was the ruler of Kerala who distributed dress materials to the backward classes
        A:-Sakthan Thampuran
        B:-Conally
        C:-Tippu Sultan
        D:-Manavarman
        Correct Answer:- Option-C

Question13:-When did village panchayat introduced in Kerala
        A:-1925
        B:-1926
        C:-1921
        D:-1922
        Correct Answer:- Option-A

Question14:-Who was the Diwan of Cochin who introduced Dyarchy
        A:-Govinda Menon
        B:-R.K.Shanmukham Chetti
        C:-I.W.Bhore
        D:-A.R.Banarji
        Correct Answer:- Option-B

Question15:-By whose report Malabar Special Police came into existence
        A:-Logen's Report
        B:-Nappier's report
        C:-Strange's Report
        D:-Conolly's report
        Correct Answer:- Option-C

Question16:-Indira Gandhi Gold Cup is connected with which game
        A:-men's football
        B:-women's cricket
        C:-women's hockey
        D:-women's football
        Correct Answer:- Option-C

Question17:-What was the capital of Malabar under Hyder Ali and Tippu Sultan
        A:-Kozhikode
        B:-Kanoor
        C:-Farookabad
        D:-Thalankara
        Correct Answer:- Option-C

Question18:-Who was the freedom fighter who was compelled to exile by British
        A:-Fasal Pookoya Thangal
        B:-Sayyed Alavi Thangal
        C:-Vakkam Moulavi
        D:-K.M.Maulavi
        Correct Answer:- Option-A

Question19:-What is the original name of Kunjali IV
        A:-Kuttyali
        B:-Mohamedali
        C:-Pattumarakkar
        D:-Sayyed Alavi
        Correct Answer:- Option-B

Question20:-Who was the Cochin Raja at the time of integration of Cochin with Travancore
        A:-Kerala Varma
        B:-Ravi Varma
        C:-Parikshit Thampuran
        D:-Ramavarma
        Correct Answer:- Option-C
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a comment

0 Comments