Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2020 - February (Question Paper-02)

2020 - February (Question Paper-02)

KERALA PSC - KAS OFFICER (JUNIOR TIME SCALE ) TRAINEE-KERALA ADMINISTRATIVE SERVICE (Paper-II)
Date of Test: 22-02-2020
Question Paper Code: 016/2020
Download Question Paper - Click here

1. “By and large land reforms in India enacted so far and those contemplated in the near future ... are in the right direction, and yet due to lack of implementation the actual results are far from satisfactory”.  This is the view of :
(A) B.S. Sidhu
(B) M.L. Dantwala
(C) Venkatasubbiah
(D) V.S. Vyas
Answer: (B)

2. State the correct answer.
A unique objective of the Eighth Plan is :
(A) Achieving self-sufficiency in food production.
(B) Universalization of elementary education and thereby eradicating illiteracy in the age group of 15 to 35 years.
(C) Achieving a growth rate of 2.4% p.a.
(D) Export promotion and solving foreign exchange problem.
Answer: (B)

3. Arrange the Finance Commission Chairmen in the ascending order.
(A) C. Rangarajan, A.M. Khusro, Dr. Vijay L. Kelkar, Yaga Venugopal Reddy
(B) C. Rangarajan, Dr. Vijay L. Kelkar, A.M. Khusro, Yaga Venugopal Reddy
(C) C. Rangarajan, Dr. Vijay L. Kelkar, Yaga Venugopal Reddy, A.M. Khusro
(D) Dr. Vijay L. Kelkar, C. Rangarajan, A.M. Khusro, Yaga Venugopal Reddy
Answer: (X)

4. In which of the following Industrial policies were the major changes introduced?
(i) Liberalisation of licensed capacity.
(ii) Relaxation of industrial licensing.
(iii) Industrialisation of backward areas.
Select the correct answer using the codes given below.
(A) Industrial policy resolution, 1956.
(B) Industrial policy statement, 1977.
(C) Industrial policy of 1980.
(D) Industrial policy of 1991.
Answer: (D)

5. Which of the following could be said to have prevented the ‘trickle down’ effects in Indian economy?
(i) Increased dependence of agriculture on purchased inputs and privately managed irrigation.
(ii) More employment of labour by larger landholding farmers.
(iii) Lowered participation of women in agricultural workforce due to new technology.
(iv) The failure of the Green Revolution.
(A) (i) and (iii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (i) and (ii)
(D) (ii) and (iv)
Answer: (A)

6. Which of the following statements is not correct about Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojna?
(A) It was launched in March 2015.
(B) It will provide training to 300 million youths.
(C) It will be implemented by the ministry of skill development and entrepreneurship.
(D) It will focus on the class X and class XII students.
Answer: (X)

7. Land Reform does not refer to :
(A) Elimination of all forms of exploitation and social justice within the agrarian system.
(B) Removal of impediments arising from the agrarian structure for improved production.
(C) Consolidation of holdings.
(D) Provision of employment guarantee to the rural poor.
Answer: (X)

8. The second national commission on labour was set up on 15th October 1999 under the chairmanship of Ravindra Verma and the report was submitted on 29th June 2002.
Which of the following is not a recommendation of the report?
(A) Prior permission is necessary before lay off or retrenchment.
(B) ‘Go slow’ and ‘work to rule’ steps taken by trade unions should be considered misconduct.
(C) Organization should set up a grievance redressal committee for organisations employing 50 or more.
(D) To check multiplicity of trade unions.
Answer: (A)

9. Consider the following statements.
The knife-edge problem in the Harrod-Domar growth model implies a constant
(i) Rate of population growth
(ii) Output
(iii) Rate of saving
(iv) Capital-output ratio 
Of the statements :
(A) (iv) alone is correct
(B) (i) and (ii) are correct
(C) (i), (ii) and (iii) are correct
(D) (i), (iii) and (iv) are correct
Answer: (A)

10. Consider the following statements :
(i) Minimum support price is announced by the State governments.
(ii) Minimum support price is announced well before sowing.
(iii) Minimum support price is announced at the time of harvest.
(iv) Minimum support price is announced by the Central government.
Of the statements :
(A) (i), (ii) and (iii) are correct
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct
(C) (i) and (ii) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (D)

11. Which constitutional amendment is done to pass the GST bill?
(A) 101st
(B) 120th
(C) 122nd
(D) 115th
Answer: (C)

12. Which of the following statement is\are correct about the NITI Aayog?
(i) The aim of NITI Aayog is to achieve Sustainable Development Goals and to enhance cooperative federalism in the country.
(ii) The Prime Minister of India is the ex officio Chairperson of the NITI Aayog.
(iii) There are 8 full-time members in the NITI Aayog.
(A) Only (ii) and (iii)
(B) Only (ii)
(C) Only (i)
(D) Only (i) and (ii)
Answer: (C)

13. Imagine that the sex ratio in Kerala decreases from 2011 census to 2021 census; which could hypothetically be the reason/s among the following?
(i) There is a mass male return migration.
(ii) There is mass exodus of females to other countries.
(iii) There is a decrease in the female feticide.
(A) (i) only
(B) (ii) only
(C) Both (i) and (ii)
(D) Both (i) and (iii)
Answer: (C)

14. Regions are categorised into different stages with respect to its achievements in growth and human development.  At present which stage does Kerala State belong to among the following?
(A) Vicious
(B) Virtuous
(C) Human development lop-sided
(D) Growth lop-sided
Answer: (C)

15. Kerala State is considered to be very particular in constituting Finance Commissions on a regular basis.  Consider the following with respect to the fundamental Terms of Reference of these Commissions :
(i) Recommending devolution of fund from State to Local Governments.
(ii) Preparing memorandum to Union Finance Commission to assist the State finances.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) (i) only
(B) (ii) only
(C) Both (i) and (ii)
(D) Neither (i) nor (ii)
Answer: (A)

16. Kerala’s achievement in health sector is widely acknowledged.  Now consider the following statements :
(i) There is a syndrome of low mortality and high morbidity.
(ii) There is a syndrome of high mortality and low morbidity.
Which of the above statements is/are not correct?
(A) (i) only
(B) (ii) only
(C) Both (i) and (ii)
(D) Neither (i) nor (ii)
Answer: (A)

17. Which among the following is not a mission put forward through the recent Nava Keralam Karma Padhathi (NKKP) of Government of Kerala?
(A) Haritha Keralam
(B) Rebuilding Kerala
(C) Ardram
(D) LIFE
Answer: (B)
18. Infrastructure fund mobilisation structures of KIFFB is approved by :
(i) Reserve Bank of India
(ii) Securities Exchange Board of India
Which of the above is/are correct?
(A) (i) only
(B) (ii) only
(C) Both (i) and (ii)
(D) Neither (i) nor (ii)
Answer: (C)

19. Consider the following statements regarding land use pattern in Kerala in 2017-18.
(i) Largest area is under forest coverage.
(ii) Largest is Cultivated Area.
(iii) Largest area is put to non-agriculture uses.
Which of the above statement is/are correct?
(A) (i) only
(B) (ii) only
(C) (iii) only
(D) Both (i) and (iii)
Answer: (B)

20. Consider the following statements.
(i) Compared to Primary and Secondary Sectors, Services sector share is dominating in Kerala’s GSDP.
(ii) But in terms of employment/workforce, secondary sector is dominating.
Which of the above is/are correct?
(A) (i) only
(B) (ii) only
(C) Both (i) and (ii)
(D) Neither (i) nor (ii)
Answer: (A)

21. Consider the following schemes and its beneficiaries.
Schemes                           Beneficiaries
(i) Swapna Saphalyam                 NRKs
(ii) Santhwana                              Women
(iii) Insight Projects                       PWDs
(iv) Aswasakiranam                      Endosulfan victims
Which is/are not correctly matched?
(A) (ii) and (iii)
(B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iv)
(D) (i) and (iv)
Answer: (C)

22. K-SWIFT initiative of Government of Kerala is related to :
(A) Attract investment and Ease of doing business
(B) Attract Foreign Tourists
(C) Improve Social Welfare
(D) Increase Foreign Trade
Answer: (A)

23. Loka Kerala Sabha comprises of :
(i) Legislators and Parliamentarians from Kerala.
(ii) Elected Expatriates of Kerala abroad.
(iii) Elected Expatriates of Kerala in other Indian states.
Which of the above is/are correct?
(A) Only (ii) and (iii)
(B) Only (i) and (ii)
(C) Only (i) and (iii)
(D) All the above
Answer: (D)

24. In its achievements in Sustainable Development Goals (SDGs), Kerala was ranked first by NITI Aayog.  Which among the following is/are the main reasons for this rank?
(i) Health
(ii) Education
(iii) Gender equality
Select the correct answer from below :
(A) Only (ii) and (iii)
(B) Only (i) and (ii)
(C) Only (i) and (iii)
(D) All the above
Answer: (D)

25. Which of the following statements is/are true in relation to science and technology?
(i) Today’s science is tomorrow’s technology.
(ii) The border between science and technology is well defined today.
(iii) S & T developments of social/economic relevance are potential innovations.
(A) (i) only
(B) (ii) only
(C) (i) and (iii) only
(D) (i), (ii) and (iii)
Answer: (A)

26. Which of the following indicates the best system of public health in India?
(i) National Health Mission
(ii) Union Ministry of Health and Family Welfare
(iii) Primary Health Centers, Community Health Centers and Government Hospitals
(A) (i) only
(B) (ii) and (iii) only
(C) (i) and (iii) only
(D) (i), (ii) and (iii)
Answer: (D)

27. The following refers to a recent development in technology.  “It makes it possible to easily alter DNA sequences and modify Gene function.  It can therefore correct genetic defects and improve crops, but with associated ethical problems.”
Which of the following is the recent development referred to above?
(A) DNA Bar-coding
(B) CRISPR
(C) P53
(D) Terminator
Answer: (B)

28. A famous book titled ‘10% Human’ argues that human cells are just 10% of body.  The rest 90% cells are now considered key to our health. These 90% cells are mainly :
(A) Cells with Junk DNA
(B) Cells of Gut microbes
(C) Cells with CRISPR modified DNA
(D) Stem Cells
Answer: (B)

29. Nehru’s vision of S & T resulted in development of IITs and CSIR laboratories.  Even though innovations from academic system in India may be very modest, CSIR laboratories with 38 National Laboratories and 4600 Scientists and 8000 S & T personal have impressive output.
Which of the following are products from CSIR?
(i) Saheli (female oral contraceptive)
(ii) Sree Chithra Heart Valve
(iii) Indelible ink applied on forefingers to mark voters in elections
(iv) Coconut de-husking device
(A) (i) and (iii) only
(B) (i) only
(C) (iii) only
(D) (i), (iii) and (iv)
Answer: (A)

30. Chandrayaan-2 was a mixture of success and setback.  Which of the following statements are applicable to Chandrayaan-2 mission?
(i) It aimed at exploring south pole of the moon.
(ii) To further study the evidence of water molecule found by Chandrayaan-1.
(iii) To soft-land Vikram lander on the lunar surface and to relay information to earth.
(iv) The location of crash landing of Vikram has later been identified.
(A) (i) only
(B) (ii) only
(C) (i), (ii) and (iii) only
(D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: (D)

31. Consider the following statements in the context of Artificial Intelligence.
(i) Perceptron specifies all actions that need to be undertaken and specifies the order only when required.
(ii) Inductive machine learning derives the conclusion and then improves it based on the previous decisions.
(iii) Training scenario and feedback does not affect the performance of learner system.
(iv) Pattern matching allows computers to understand associations and relationships between objects and events.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only (i)
(B) Only (i) and (ii)
(C) Only (ii) and (iii)
(D) Only (iv)
Answer: (D)

32. With reference to the Information and Communication Technology (ICT), consider the following statements.
(i) The data related to various kinds of information with more precision and accuracy has been provided by ICT.
(ii) Through ICT, it is possible to identify the critical areas for competitive advantages in corporate sectors.
(iii) ICT products affect the process of environmental footprint of other products and activities across the economy.
(iv) The manufacturing system facilitated by ICT is energy-intensive, standardized as well as departmentalized.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) All the above
(B) (i), (ii) and (iii) only
(C) (i), (ii) and (iv) only
(D) (i), (iii) and (iv) only
Answer: (B)

33. Consider the following statements in the context of session hijacking.
(i) It is compromising a user’s session to exploit their data and perform malicious activities or misusing their credentials.
(ii) The most common method of session hijacking is IP spoofing where the attacker acts as one of the authenticated users.
(iii) Session hijacking can be prevented by using packet sniffers and cross-site scripting.
(iv) To protect the network with session hijacking, the defender has to implement security measures at Application as well as Network level.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) All the above
(B) (i), (ii) and (iii) only
(C) (i), (ii) and (iv) only
(D) (i) and (ii) only
Answer: (C)

34. Which one of the following schemes, deals with the generation of Digital Life Certificates?
(A) TIDE 2.0 Scheme
(B) MyGov
(C) Open Government Data Platform India
(D) Jeevan Pramaan
Answer: (D)
35. Which one of the following has been launched by the Central Government for providing softwares for the detection of malicious programs and free tools to remove these programs?
(A) National Cybercrime Threat Analytics Unit
(B) Cyber Swachhta Kendra
(C) National Critical Information Infrastructure Protection Centre
(D) Platform for Joint Cybercrime Investigation Team
Answer: (B)

36. The location of the planned prime landing site for Vikram Lander on Chandrayaan-2 was SLS54, which is located at 70.9S and 22.8E on the Moon.  Consider the following statements regarding the selection of the potential landing site.
(i) Visible to Earth for radio communication.
(ii) Water ice has been mapped at the site earlier by Lunar Reconnaissance Orbiter mission.
(iii) Local terrain features such that they don’t shadow the site for long durations.
Which of the following statements above is/are correct?
(A) (ii) and (iii)
(B) (i) and (iii)
(C) (i), (ii) and (iii) 
(D) (iii) only
Answer: (B)

37. The first dedicated Indian astronomy mission aimed at studying celestial sources in X-ray, optical and ultraviolet spectral bands simultaneously is :
(A) Chandrayaan-2
(B) Gaganyaan
(C) Astrosat
(D) Cartosat
Answer: (C)

38. Which one of the following statements is correct?
(A) Prithvi missile is a family of strategic surface-to-surface long-range ballistic missiles.
(B) Akash is a medium-range surface-to-air missile which flies at subsonic speeds.
(C) Trishul is India’s third-generation anti-tank missile with Imaging Infra-Red guidance.
(D) Agni is intermediate-range surface-to-surface missile with nuclear warhead capability.
Answer: (D)

39. The second spaceport of ISRO to launch rockets is proposed at the following location :
(A) Kulasekarapattinam, Tamil Nadu
(B) Kaithkhola, Odisha
(C) Pozhiyoor, Kerala
(D) Krishnapatnam, Andhra Pradesh
Answer: (A)

40. The upcoming smaller counterpart of PSLV rocket is :
(A) Mini Polar Satellite Launch Vehicle
(B) Cube Satellite Launch Vehicle
(C) Small Satellite Launch Vehicle
(D) Multiple Satellite Launch Vehicle
Answer: (C)

41. “Consistent availability of sufficient energy in various forms at affordable prices” is the definition of :
(A) Energy management
(B) Energy policy
(C) Energy security
(D) Energy conservation
Answer: (C)

42. The online platform established by the Ministry of New and Renewable Energy for Installation of Solar Photovoltaic :
(A) SPIN
(B) SOLARWHIN (C) SPINE
(D) INSP
Answer: (A)

43. In India the largest amount of installed grid-interactive renewable power capacity is associated with :
(A) Solar power
(B) Wind power
(C) Tidal power
(D) Biomass power
Answer: (B)

44. At the headquarters of which international organisation was the Gandhi Solar Park (GSP) recently inaugurated?
(A) United Nations
(B) World Health Organization
(C) International Atomic Energy Agency
(D) International Monetary Fund
Answer: (A)

45. With reference to the cause of ozone layer depletion which of the following statement is incorrect?
(A) A number of naturally occurring substances like Hydrogen Oxide (HOx), Methane(CH₄), Hydrogen Gas (H₂), Nitrogen Oxides (NOx) causes ozone layer depletion.
(B) Chlorine Monoxide (ClO); during volcanic eruptions, significant amount of chlorine may be released in the stratosphere which causes ozone layer depletion.
(C) Tiny particulate matter in the stratosphere, known as stratospheric aerosols, the only matter protect ozone layer depletion.
(D) Any event, which release chlorine atoms into the atmospheric, can cause severe ozone destruction because chlorine atoms in the stratosphere can destroy ozone very efficiently.
Answer: (C)

46. With reference to an initiative called ‘The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB)’ which of the following statements is/are correct?
(i) It is an initiative hosted by UNEP/IMF and World Economic Forum.
(ii) It is a global initiative that focuses on drawing attention to the economic benefits of biodiversity.
(iii) It presents an approach that can help decision-makers recognize, demonstrate and capture the value of ecosystem and biodiversity.
Select the correct answer :
(A) (i) and (ii) only
(B) (iii) only
(C) (ii) and (iii) only
(D) (i), (ii) and (iii)
Answer: (C)

47. Biomass gasification is considered to be one of the sustainable solutions to the power crisis in India.  In this context, which of the following statements is/are correct?
(i) Coconut shells, groundnut shells and rice husk can be used in biomass gasification.
(ii) The combustible gases generated from biomass gasification consist of hydrogen and carbon dioxide only.
(iii) The combustible gases generated from biomass gasification can be used for direct heat generation but not in internal combustion engines.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) (i) only
(B) (ii) and (iii) only
(C) (i) and (iii) only
(D) (i), (ii) and (iii)
Answer: (A)

48. Assertion (A): Biosphere constitutes an excellent life-support system which is sustainable and can fulfil all human needs.
Reason (R): The size and productivity of the biosphere is limited by availability of water, nutrients and environmental conditions.
Identify the correct code :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)
49. Which is the first industry using plasma technology for the disposal of hazardous waste for the conservation of the environment and natural resources?
(A) Madras Rubber Factory (MRF)
(B) Madras Fertilizers Limited (MFL)
(C) Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL)
(D) Steel Authority of India Limited (SAIL)
Answer: (D)

50. Radioactive waste management in our country is governed under :
(A) Hazardous Waste (Management, Handling and Trans-boundary Movement)
(B) Atomic Energy Act, 1962
(C) Environment (Protection) Act, 1986
(D) Biomedical Waste (Management and Handling) Rules, 1998
Answer: (B)
(' X ' DENOTES DELETION)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a comment

0 Comments