Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2020 - September (Question Paper-02)

2020 - September (Question Paper-02)

Date of Test: 08/09/2020
Question Paper Code: 020/2020

1. The First Five Year Plan was launched in:
(A) 1949 (B) 1950 
(C) 1951  (D) 1952 
Answer: (C)

2. The constitutional amendment which introduced Goods and Service Tax (GST): 
(A)  100  (B) 101
(C) 102  (D) 103 
Answer: (B)

3. Sariska Wild Life Sanctuary is a tiger reserve in:
(A)  Rajasthan (B) Assam 
(C)  Uttarakhand (D) West Bengal 
Answer: (A)

4. River Tungabhadra is a tributary of:
(A)  Kaveri (B) Godavari 
(C)  Krishna (D) Narmada 
Answer: (C)

5. Ajanta caves belongs to the state of: 
(A)  Gujarat (B) Rajasthan 
(C) Madhya Pradesh (D) Maharashtra 
Answer: (D)

6. The largest bauxite producing state in India:
(A)  Odisha (B) Madhya Pradesh 
(C)  Chhattisgarh (D) Rajasthan
 Answer: (A)

7. National Rural Employment Guarantee Act was passed in:
(A)  2000 (B) 2005 
(C) 2007 (D) 2010 
Answer: (B)

8. The emperor known as ‘Indian Napoleon’: 
(A)  Chandragupta (B) Ashoka 
(C)  Kanishka (D) Samudragupta 
Answer: (D)

9. The ‘father of local self-government in India’:
(A)  Lord Lytton 
(B) Lord Ripon 
(C) Lord Curzon 
(D) Lord Mayo 
Answer: (B)

10. ‘Savarna Jatha’ was an event related to:
(A)  Vaikkom Satyagraha 
(B) Guruvayur Satyagraha 
(C)  Paliyam Satyagraha 
(D) Kallumala Agitation 
Answer: (A)

11. ‘Christumatha Nirupanam’ is a work written by: 
(A)  Poykayil Yohannan 
(B) Sree Narayana Guru 
(C)  Chattampi Swamikal 
(D) Kumaran Asan 
Answer: (C)

12. In Kerala inter-dining was popularized by: 
(A) Dr Palpu 
(B) Ayyankali 
(C) T. K Madhavan 
(D) K. Ayyappan 
 Answer: (D)
13. Who hailed Temple Entry Proclamation as a ‘miracle of modern times?
(A) Ambedkar (B) Jawaharlal Nehru 
(C)  Gandhiji (D) E.M.S 
Answer: (C)

14. Swadeshabhimani newspaper was owned by:
(A)  K. Ramakrishna Pillai 
(B)  Vakkom Moulavi 
(C) Vagbhatananda 
(D) C. Kesavan 
Answer: (B)

15. ‘Kanneerum Kinavum’ is the autobiography of:
(A)  V.T Bhattathirippad 
(B) M.R Bhattathirippad 
(C)  K.P Kesava Menon 
(D) E. Moidu Moulavi 
Answer: (A)

16. Cricket World Cup 2019 is hosted by: 
(A)  South Africa (B) Australia 
(C)  England (D) New Zealand 
Answer: (C)

17. Nobel Prize for Peace 2018 was awarded to Denis Mukwege and Nadia Murad for their efforts to end: 
(A) Child labour 
(B) Sexual violence 
(C)  Human trafficking 
(D) Women illiteracy 
Answer: (B)

18. The youngest among the Indian Union ministers who took office on 30 May 2019:
(A)  Anurag Singh Thakur 
(B) Mansukh Mandaviya 
(C) Sanjeev Kumar Balayan 
(D) Smriti Irani 
Answer: (D)

19. ‘The Kerala State Film Award 2019’ for Best Actress was awarded to:
(A) Parvathi 
(B) Rajisha Vijayan 
(C)  Nazriya Nazim 
(D) Nimisha Sajayan 
Answer: (D)

20. Among the weather warnings the least dangerous one is:
(A)  Yellow alert 
(B) Orange alert 
(C)  Red alert 
(D) None of these 
Answer: (A) 
Download Question Paper PDF - Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a comment

0 Comments