Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2020 - September (Question Paper-03)

2020 - September (Question Paper-03)


KERALA PSC - 
Motor Transport Sub-inspector (Trainee) (ONLINE EXAM)
Date of Test: 04/09/2020
Question Paper Code: 10/2020/OL
(ഈ ചോദ്യപേപ്പർ പി.ഡി.എഫ്. ചുവടെ നിന്നും ഡൗൺലോഡ് ചെയ്യാം)

Question91:-Article 360 of the Indian Constitution deals with?
        A:-National Emergency
        B:-Special status to Jammu and Kashmir
        C:-Financial Emergency
        D:-Election Commission of India
        Correct Answer:- Option-C

Question92:-Which of the following statements are true with Fundamental Duties mentioned in the Indian Constitution?
1. It incorporated into the Constitution by the 42nd Constitutional Amendment Act of 1976
2. Ten Fundamental Duties were included by the 42nd Amendment Act
3. The 11th Fundamental Duty was incorporated by the 86th Constitutional Amendment Act, 2002
Select the correct answer using the code given below.
        A:-1 and 2 only
        B:-1 and 3 only
        C:-2 and 3 only
        D:-1,2 and 3
        Correct Answer:- Option-D

Question93:-In the case of death of the vice-president, the national flag shall be half-masted:
        A:-Throughout the country
        B:-Throughout the Delhi the only
        C:-Throughout the native state, the Vice-President belongs to
        D:-Throughout the National capital and native state of Vice-President
        Correct Answer:- Option-A

Question94:-Which of the following statement is/are not true about the status of Governor of a state in India?
        A:-Appointment of the same person as a governor for two or more states is possible
        B:-A Governor acts as an agent of the central government
        C:-A Governor is  a nominal executive head (titular) or constitutional head) of the state
        D:-The office of governor of a state is an employment under the Central Government
        Correct Answer:- Option-D

Question95:-Choose the false statement among the following statements:
        A:-Art.31-c was introduced by the 25th Constitutional Act which gave Art. 39(b) and 39(c) precedence over fundamental Rights
        B:-Article 44, to protect all monuments of historic interest and national importance
        C:-Article 40, to organize village Panchayats as units of self-government
        D:-The 25th Constitutional Act came to be challenged before the Supreme Court in Kesavananda Bharti case (1973)
        Correct Answer:- Option-B

Question96:-The Constituent Assembly of India was step up under the framework of?
        A:-Cabinet mission
        B:-Simon commission
        C:-Cripps mission
        D:-Mountbatten Plan
        Correct Answer:- Option-A

Question97:-Choose the wrong statement among the following statements:
        A:-Constituent Assembly ratified the India's membership of the commonwealth in May 1949
        B:-Constituent Assembly adopted the national flag on July 22, 1953
        C:-Constituent Assembly adopted the national song on January 24,1950
        D:-Constituent Assembly adopted the national anthem on January 24,1950
        Correct Answer:- Option-B
Question98:-___________ is India's highest military decoration, awarded for displaying distinguished acts of valour during wartime
        A:-Bharat Ratna
        B:-The Param Vir Chakra
        C:-Vishisht Seva Medal
        D:-Kirti Chakra
        Correct Answer:- Option-B

Question99:-With reference to the powers of Prime Minister which following is/are true?
        A:-He allocates and reshuffles various portfolios among the ministers
        B:-He can ask  a minister to resign or advise the President to dismiss him in case of difference of Opinion
        C:-He recommends persons who can be appointed as ministers by the president
        D:-All of the above
        Correct Answer:- Option-D

Question100:-The maximum membership of Rajya Sabha is limited to
        A:-250
        B:-225
        C:-450
        D:-445
        Correct Answer:- Option-A

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a Comment

0 Comments