Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2020 - December (Question Paper-02)

2020 - December (Question Paper-02)


KERALA PSC - 
KAS OFFICER IN KERALA ADMINISTRATIVE SERVICE (Supplementary Exam for Gazetted Teaching Staff in Education Department) Paper-II
Department: Various
Date of Test: 29/12/2020
Question Paper Code: 066/2020
(ഈ ചോദ്യപേപ്പർ പി.ഡി.എഫ്. ചുവടെ നിന്നും ഡൗൺലോഡ് ചെയ്യാം)

1. Economic survey is published by 
A) Ministry of Finance 
B) Planning Commission
C) Government of India 
D) Indian Statistical Institute
Answer: (A)

2. Among the achievements of Indian planning, we may include
1. Development of strong infrastructure
2. Diversification of Industry and exports
3. High growth of National Income
4. High control over retail prices 
A) 1, 2 and 3 
B) 1, 2 and 4 
C) 1 and 2 
D) 2 and 3
Answer: (A)

3. Which of the following could be said to have prevented the ‘trickle down’ effects in Indian economy?
1. Increased dependence of agriculture on purchased inputs and privately managed irrigation.
2. Employing bonded labour by larger farmers.
3. Lowered participation of women agricultural labour due to use of technology.
4. Lack of expected returns of Green Revolution. 
A) 1 and 2 
B) 1 and 3 
C) 2 and 3 
D) 2 and 4
Answer: (X)

4. Which of the schemes launched by the Government of India aims at enhancing the livelihood security of the rural people by guaranteeing 100 days of employment in a financial year to a rural adult member who volunteer to do unskilled manual work?
A) TRYSEM 
B) PMGSY 
C) ASHA 
D) MGNREGA
Answer: (D)

5. Which of the following statements is correct?
A) Indian economy is as developed as that of China
B) About 70 per cent of Indian’s are self-employed and are the owners of micro or small enterprises
C) In India, single biggest employment is created by agriculture and allied activities
D) About 58 per cent of Indian workforce is employed in MNCs
Answer: (C)

6. The reason for India’s occupational structure remaining more or less the same over the years has been that 
A) Productivity in agriculture has been high enough to retain people to stay with agriculture
B) Lack of awareness among the people of the significant of transition from agriculture to industry for economic development
C) Increased investments towards capital intensive industries 
D) Ceilings on landholdings increased the number of landowners and hence their preference to stay with agriculture
Answer: (B)

7. Consider the following statements :
“Regional disparities in India are high and have been rising in recent years because” : 
1. There is persistent investment over time only in selected sectors.
2. Agro climatically some regions are less conducive to development.
3. Little or no agrarian transformation in some regions and the consequent lack of social and economic opportunities.
4. Continuous political instability in some areas.
Which of the above statements are correct? 
A) 1, 2 and 3 
B) 1, 2 and 4 
C) 1, 3 and 4 
D) 2, 3 and 4
Answer: (A)

8. Which one of the following statements regarding the levying, collecting and distribution of Income Tax is correct?
A) The Union Government levies, collects and distributes the proceeds of Income Tax between itself and the States  
B) The Union Government levies, collects and retains all the proceeds of Income Tax to itself
C) The Union Government levies and collects the tax and all the proceeds are distributed among the States 
D) Only the surcharge levied on income tax is shared between the Union and the States
Answer: (A)

9. Which of the following expenditures do not require the sanction of Parliament?
1. Salary and allowances of the President and CAG.
2. Debt charges of the Government.
3. Defence expenditure. 
4. Maintenance expenditure of embassies. 
A) 1, 2, 3 and 4 
B) 1, 2 and 3 
C) 1 and 2 
D) 2 and 4
Answer: (C)

10. The South Asian Free Trade Agreement (SAFTA) was introduced with a view of levying how much customs duty for trading any product within the SAARC Zone?
A) 5 percent  
B) 4 percent 
C) 2 percent 
D) No customs duty
Answer: (D)

11. In which of the following organisations the Prime Minister of India recently inaugurated five young Scientists Labs?
A) ISRO  
B) DRDO 
C) BARC 
D) DAE
Answer: (B)

12. The recently launched Control Equipment Identity Register Postal Operates under which department?
A) Department of Science and Technology 
B) Department of Telecommunications
C) Department of Biotechnology 
D) Department of Public Enterprises
Answer: (B)

13. Consider the following statements about population profile of Kerala as per the Census of India 2011 :
1. Among the districts of the state, Pathanamthitta has the lowest decadal growth rate.
2. The district in which the proportion of urban population is lowest in Idukki.
3. Kannur has the highest sex ratio.
Which of the statements given above is/are correct?
A) 1 and 2 only 
B) 2 and 3 only 
C) 1 and 3 only 
D) 1, 2 and 3
Answer: (C)

14. With reference to poverty in Kerala, which one of the following statements is not correct?
A) The factors such as land reforms, the spread of education and health care have played an effective role in reducing the poverty ratio in rural and urban areas
B) Poverty in Kerala is mainly concentrated in some social categories and groups such as SCs, STs, fisher-folk, potters and artisans
C) According to Socio-Economic and Caste Census (SECC) 2011 while considering the different indicator-wise deprivation rate among the rural households in Kerala, the highest deprivation was recorded in the indicator ‘female-headed households with no adult male member between age 16 to 59’
D) As per the SDG (Sustainable Development Goal) India Index Score, Kerala ranks first in health, education and gender equality
Answer: (C)

15. Consider the following pairs :
Rice Growing Season in Kerala         Period
1. Virippu                                        Starts in December-January and extends                                                           up to March April
2. Mundakan                                   Starts in September-October and extends                                                            up to  December-January
3. Puncha                                       Starts in April-May and extends up to                                                                  September-October 
Which of the pairs given above is/are correctly matched? 
A) 2 only 
B) 1 and 2 only 
C) 2 and 3 only 
D) 1, 2 and 3
Answer: (A)

16. The land reform in Kerala had three major components except 
A) Tenancy
B) Establishment of production Co-operatives
C) Homestead land (kudikidappu) occupied by the rural poor
D) Imposition of limits on land ownership
Answer: (B)
17. Consider the following statements about credit Co-operatives in Kerala
1. The Co-operative credit structure in the state comprises of short term and long-term credit.
2. Co-operatives are basically self-governing institutions with total accountability to the borrower members and in whose management, they have a say
3. In addition to the three-tier Co-operative banking there is a well-developed network of Urban Co-operative Banks in the State. 
Select the correct answer using the code given below : 
A) 1 and 2 only 
B) 2 and 3 only 
C) 1 and 3 only 
D) 1, 2 and 3
Answer: (D)

18. Consider the following pairs :
Which of the pairs given above is/are correctly matched? 
A) 1 only 
B) 1 and 2 only 
C) 2 and 3 only 
D) 1, 2 and 3
Answer: (D)

19. Consider the following statements on traditional industries in Kerala :
1. Traditional industries employ a minuscule part of the State’s total workforce.
2. Kerala’s traditional industries will strive to diversify into new products and evolve effective marketing and distribution strategies.
3. Rather than displacing workers modernisation will lead to overall expansion of the industry and the creation of greater value addition per worker. 
Select the correct answer using the code given below :
A) 1 and 2 only 
B) 2 and 3 only 
C) 1 and 3 only 
D) 1, 2 and 3
Answer: (B)

20. Consider the following pairs :
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
A) 1 only 
B) 1 and 2 only 
C) 2 and 3 only 
D) 1, 2 and 3
Answer: (A)

21. Consider the objectives of Industrial Policy, 2018 of the Kerala Government:
1. Create employment opportunities for skilled human resources within the State.
2. Adopt participatory approach in industrial and infrastructure investments. 
3. Provide trunk infrastructure for pooled industrial land, private industrial parks/estates.
Select the correct answer using the code given below :
A) 1 and 2 only 
B) 2 and 3 only 
C) 1 and 3 only 
D) 1, 2 and 3
Answer: (D)

22. Consider the following statements about Kerala Infrastructure and Technology for Education (KITE).
1. Facilitated the access of Samagra resource portal.
2. Initiated Hello English which is a learning enhancement programme. 
3. Developed Sametham school data bank application.
Which of the statements given above is/are correct?
A) 1 and 2 only 
B) 2 and 3 only 
C) 1 and 3 only 
D) 1, 2 and 3
Answer: (D)

23. In 2018, Kerala tourism has received which of the following award?
A) Lonely Planet Travel Award for best destination
B) Das  Goldene Stadttor Award for Biennale Print Campaign
C) Best Facebook Page Award
D) All the above
Answer: (D)

24. Consider the following pairs :
Which of the pairs given above is/are correctly matched? 
A) 1 only 
B) 1 and 2 only 
C) 2 and 3 only 
D) 1, 2 and 3
Answer: (C)

25. Which one of the following statement is correct in terms of CRISPER technology?
A) It is a gene silencing method widely used in plant pathology
B) It is a method for producing large number of identical antibody
C) It is a newly emerging gene editing technology
D) It is a molecular profiling method for gut microbiome
Answer: (C)

26. Burning plant-derived biomass releases CO2, but it has still been classified as a clean energy technology. Consider the following statements that do not correlate to maintain negative CO2 emission.
1. Planting perennial crops sequester more carbon than annual crops.
2. First-generation bioenergy projects are carbon neutral in nature.
3. Tilling and aeration procedures of soil enhances carbon negativity.
4. The total carbon sequestered by bioenergy crops root system must compensate for all the emissions from the related bioenergy project.
Select the correct answer using the code given below.
A) 1 and 2 
B) 2 and 3 
C) 3 and 4 
D) All of the above
Answer: (B)

27. In which one of the following states is Ranthambore National Park located?
A) Rajasthan 
B) Nagaland 
C) West Bengal 
D) Himachal Pradesh
Answer: (A)

28. Consider the following statements :
1. During Dengue virus infection one serotype confer protection against all other variants of virus.
2. All Dengue serotypes co-circulates in tropical and subtropical regions around the world.
3. Recurrent infection with Dengue virus is often fatal with hemorrhagic syndrome.
4. India has reported increased incidence of Dengue fever with all different serotypes.
Which one of the following statements given above is/are not correct?
A) 1 only 
B) 2 only 
C) Both 3 and 4 
D) All of the above
Answer: (A)

29. Consider the following statements about National Food Security Act, 2013
1. This is an Act for food and nutritional security by ensuring access to adequate quantity of food at affordable prices to people to live with dignity.
2. The State Government shall appoint or designate, for each district an officer to be the District Grievance Redressal Officer for expenditure and effective rectification of grievances of the aggrieved persons in matters relating to distribution of entitled foodgrains or meals.
3. This Act replaced 8 other older Acts regarding food safety and adulteration into one umbrella.
Which of the above statements is/are correct?
A) 1 and 2 
B) 2 and 3 
C) 3 only 
D) All of the above
Answer: (A)

30. The term CAR-T cells is applicable in the context of
1. A promising Anti HIV treating strategy using specific type of T cells.
2. Genetically engineered T cell for use in Immunotherapy.
3. CAR-T cells therapy is an FDA approved treatment method for relapsed blood cancer patients.
4. A cytotoxic T cell-targeted to kill an abnormal cell type.
Select the correct answer using the code given below :
A) 1 only 
B) 2 and 3 
C) 4 only 
D) All of the above
Answer: (D)

31. The process of breaking the image into different groups is called
A) Segmentation 
B) Clustering 
C) Edge detection 
D) Smoothing
Answer: (A)
32. Which technology is used to hide information inside a picture?
A) Rootkits 
B) Bit mapping 
C) Steganography 
D) Image Rendering
Answer: (C)

33. The dimensionality of a dataset is/are reduced by
A) Principal Component Analysis 
B) Random forest
C) Factor Analysis 
D) All the above
Answer: (A)

34. Which of the following is not a benefit of blockchain?
A) Audibility 
B) Security 
C) Traceability 
D) Scalability
Answer: (D)

35. Which of the following are the scopes of the ICT Security Policy that establishes security framework for information being processed in electronic form for the ACT government?
1. Provide a secure and effective Information and Communications Technology (ICT) based Information Security environment.
2. Ensure all information assets when in electronic form are continuously available and protected to a level commensurate with the assessed risk and value/classification of the asset.
3. Define standards for the defence against unauthorised access, use, modification, disclosure, damage or destruction of information assets.
4. Mandate processes to minimise risks associated with disruption or failure of ICT systems.
A) 1, 2, 3 
B) 2, 3 
C) 1, 3, 4 
D) 1, 2, 3, 4
Answer: (D)

36. Consider the following statements about PSLV :
1. It was used for Mangalyaan Mission.
2. It has completed 50 successful flights.
3. It has a non-cryogenic upper stage.
Which of the above statements are true?
A) 1 and 2 
B) 1 and 3 
C) 2 and 3 
D) 1, 2 and 3
Answer: (B)

37. In the context of a recent Mission by ISRO, consider the following statements : 
Cartosat – 3 was placed in 
1. Its orbit by GSLV MkII.
2. A Polar Orbit.
3. A Low Earth Orbit (LEO).
Which of the above statements is/are true?
A) 2 only 
B) 1 and 2 
C) 1 and 3 
D) 2 and 3
Answer: (D)

38. Which of the following is true about Astra missile?
A) It has an air-breathing propulsion system B) It is an air-to-surface missile
C) It can fly at supersonic speeds 
D) It is a cruise missile
Answer: (C)

39. Which of the following statements on ISRO’s Mission Chandrayaan-2 is true?
A) The spacecraft comprised of an orbiter, lander and rover
B) The goal was to explore north pole of the Moon
C) A variant of PSLV was used as the launch vehicle
D) The spacecraft spent two weeks in Lunar Transfer Trajectory
Answer: (A)

40. Mission Shakti successfully demonstrated India’s capability to Intercept
A) a satellite in its orbit 
B) an incoming ballistic missile
C) a moving tank 
D) a manoeuvring aircraft
Answer: (A)

41. The floating solar panel was first set upon which dam in Kerala?
A) Malampuzha 
B) Malankara 
C) Banasura Sagar 
D) Neyyar
Answer: (C)

42. The standard value of solar constant that has been accepted and adopted universally is
A) 1.673 kW/m²
B) 1.367 kW/m²
C) 1.763 kW/m²
D) 1.165 kW/m²
Answer: (B)

43. The betz limit is the theoretical maximum efficiency for a wind turbine which is
A) 72.4% 
B) 64.3% 
C) 59.3% 
D) 51.3%
Answer: (C)

44. The Ministry in the Central Government responsible for the management of natural disasters is the 
A) Ministry of Earth Sciences
B) Ministry of Home Affairs
C) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
D) Ministry of Human Resource Development
Answer: (B)

45. The concentration of Cd in polluted soil and the respective Cd concentration in root and leaves of four plant species grown in polluted soil is given below :
Based on the given data, which of the species listed in the Table is having highest translocation factor (TF) for Cd?
A) Spinach 
B) Amaranth 
C) Rice 
D) Wheat
Answer: (B)

46. Aichi Biodiversity Targets is  
A) A set of 20 global targets grouped under 5 strategic goals as the ‘Strategic Plan for Biodiversity 2011-2020’ for global biodiversity conservation
B) A set of 20 global targets grouped under 5 strategic goals as the ‘Strategic Plan for Biodiversity 2015-2030’ for global biodiversity conservation
C) A set of 17 global targets grouped under 7 strategic goals as the ‘Strategic Plan for Biodiversity 2011-2020’ for global biodiversity conservation
D) A set of 17 global targets grouped under 7 strategic goals as the ‘Strategic Plan for Biodiversity 2015-2030’ for global biodiversity conservation
Answer: (A)

47. With reference to the ‘Planetary Boundaries’ concept for sustainable development, consider the following statements :
1. It is a doughnut-shaped conceptual model having both social and planetary boundaries.
2. Planetary boundaries consist of nine specified boundaries including climate change and ocean acidification whereas social boundaries consist of job, voice, gender equality etc. for societal development.
3. The space between social and planetary boundaries is often called as the safe operating space for humanity.
4. The boundaries such as land system change, freshwater loss and biogeochemical flows (nitrogen and phosphorus flow) are yet to be quantified.
Which of the statement given above is incorrect?
A) 1 only 
B) 2 only 
C) Both 1 and 3 
D) 4 only
Answer: (D)

48. ‘Kuttanadu below sea level farming system’ in Kerala is one of the three ‘Globally Important Agricultural Heritage Systems (GIAHS) in India designated by Food and Agricultural Organization of the United Nations. Which are the other two GIAHS in India? 
A) Rice-wheat cropping in Indo-Gangetic plain and Coastal agriculture in Gujarat
B) Fishing practices in Sundarbans and Dryland agriculture in Vindhyan region
C) Saffron heritage of Kashmir and Koraput traditional agriculture in Odisha
D) Jhum cultivation in North East and Mango cultivation in Lucknow
Answer: (C)
49. Consider the following statements regarding thermoplastics :
1. Thermoplastics are a family of plastics used for the production of single-use plastics.
2. The most common thermoplastics are Polyethylene Terephthalate, Polypropylene, Low-Density Polyethylene, High-Density Polyethylene etc.
3. Thermoplastics use is mainly responsible for the microplastic pollution.
4. The term microplastic pollution generally implies to the plastic pollution due to the small pieces of plastics having the size of 1-2 cm.
Which of the statement given above is incorrect?
A) Both 1 and 2 
B) 3 only 
C) 1 only 
D) 4 only
Answer: (X)

50. IPBES stand for 
A) Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services
B) Indian Panel on Biodiversity and Environmental Sustainability
C) International Panel on Biodiversity and Ecosystem Services
D) Indian Platform on Biodiversity and Ecosystem Services
Answer: (A)
( ' X ' DENOTES DELETION)
Download Question Paper PDF - Click here

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a comment

0 Comments