Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

ENRICH YOUR GK - PSC Bulletin Degree Level / KAS Questions and Answers (New Pattern Questions)

ENRICH YOUR GK - PSC Bulletin Degree Level / KAS 265 Questions and Answers

ENRICH YOUR GK - PSC Bulletin Degree Level / KAS Questions and Answers
: PSC Bulletin - PSC Degree Level Questions and Answers – 
ENRICH YOUR GK - KAS Questions and Answers / PSC New Pattern Syllabus Questions

പി.എസ്.സി. ബുള്ളറ്റിനെ അടിസ്ഥാനമാക്കി തയ്യാറാക്കിയ 265 ഡിഗ്രിലെവൽ / KAS ചോദ്യോത്തരങ്ങൾ.
 
PSC Degree Level / KAS Questions and Answers

1. When was the K.V. Kamath Committee set up for the restructuring of loans impacted by the Covid19 Pandemic?
a. August 2020 b. October 2020
c. November 2020 d. July 2020
Answer: (a)

2. Which of the following are correctly matched?
1. Champaran Satyagraha-1917
2. Kheda Satyagraha-1917
3. Ahmadabad Mill strike-1918
4. Rowlatt Act Satyagraha-1919
Choose the correct option
a. 1, 2 and 3 b. 2, 3 and 4
c. 1, 3 and 4 d. 1, 2, 3 and 4
Answer: (d)

3. Recently, who released the first edition of the National startup Awards (2020)?
a. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
b. Ministry of Civil Aviation
c. Ministry of Commerce and Industry
d. Ministry of Chemicals and Fertilizers
Answer: (c)

4. In Indian History, when did the Komgata Maru incident take place?
a. 1910 b. 1912
c. 1914 d. 1916
Answer: (c)

5. Which of the following was the place of Nirvana of the 23rd Jain Tirthankara Prshwanath?
a. Pavapuri b. Raivatgiri
c. Mount Ashtapada d. Samet Shikhar
Answer: (d)

6. Consider the following statements
1. Countries known as Non-co-operative countries or Territories (NCCTs) are put on the black list
2. Countries that are considered safe havens for supporting terror funding and money laundering are put on the FATF grey list.
Which of the following statement(s) is/are correct?
a. only 1 b. only 2
c. Both 1 and 2 d. Neither 1 nor 2
Answer: (c)

7. Who among the following won the Nobel Prize in Physics in 2020 regarding the discoveries about the Black Hole?
a. Roger Penrose b. Rainhard Genzel
c. Andrea Ghez d. All the above
Answer: (d)

8. What is the theme of World Habitat Day 2020?
a. Shelter is My Right
b. Housing For All-A Better Urban future
c. Frontier technologies as an innovative tool to transform waste to wealth
d. Municipal Solid Waste Management.
Answer: (b)

9. Which of the following are not the Fundamental Right?
1. Right to Equality
2. Right to Freedom of Religion
3. Right to Work 4. Right to Vote
Select the correct answer using the code given below
a. 1 and 3 b. 3 and 4
c. 1 and 2 d. 2, 3 and 4
Answer: (b)

10. Consider the following statements regarding Atal Tunnel.
1. The tunnel reduces the road distance by 46
Kms between Manali and Leh and the time by about 4 to 5 hours
2. Atal Tunnel is the first step towards providing all year connectivity to Ladakh
3. The Atal Tunnel will also provide a strategic benefit to the country's armed forces.
Which of the following statements are correct?
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only d. 1, 2 and 3
Answer: (d)

11. Which of the following are Kharif crops?
1. Rice 2. Bajra
3. Wheat 4. Maize
Select the correct answer using the code given below:
a. 1 and 4 b. 1, 2 and 3
c. 1, 2 and 4 d. 1, 2, 3 and 4
Answer: (c)

12. Who discovered New Caledonia and when?
a. James Cook, 1774 b. James Watson, 1799
c. Benjamin Cabrera, 1776
d. John Dalton, 1770
Answer: (a)

13. Consider the following statements:
1. The term Lokpal and Lokayukta were coined by Dr L. M Singhvi
2. Lokpal and Lokayukta are statutory bodies with any constitutional status.
3. They perform the function of an "Ombudsman" and inquire into allegations of corruption against certain public functionaries and for related matters.
Which of the following statement(s) is/are correct about Lokpal and Lokayukta?
a. 1 and 2 b. 1 and 3
c. 2 and 3 d. 1, 2 and 3
Answer: (d)

14. Which of the following are correctly matched?
1. Buddha: The highest spiritual potential in everyone
2. Dhamma: The teachings of Buddha
3. Sangha: Order of Monks who follow Buddhism Choose the correct option
a. 1 and 2 b. 1 and 3
c. 2 and 3 d. 1, 2 and 3
Answer: (d)

15. Which of the following scientists were awarded the Nobel Prize for Medicine 2020?
1. Harvey J. Alter 2. Charles M. Rice
3. Michael Houghton 4. William G. Kaelin Jr.
Choose the correct option
a. 1, 2 and 3 b. 1, 2 and 4
c. 2, 3 and 4 d. 1, 3 and 4
Answer: (a)

16. Choose the correct statement(s) related to Regur Soils or Black Cotton Soils
1. It is formed by the solidification of Lava spread
over a large area of the Deccan Plateau
2. They are very rich in minerals contents because these soils were formed due to Volcanic Activities
3. They are found in Karnataka, Maharashtra, MP, Gujarat, AP and Tamil Nadu.
a. Only 1 b. Only 2
c. Both 1 and 2 d. 1, 2 and 3
Answer: (d)

17. Which of the following is the river island of Brahmaputra?
a. Majuli b. Minicoy Island
c. Netrani Island d. Isukathippa Island
Answer: (a)

18. Which of the following statements concerning the globe grid is NOT correct?
a. Lines of latitude are always parallel to the equator
b. Meridians and parallels intersect at right angles
c. The equator is one half the length of a Meridian.
d. The scale on the surface of the globe is everywhere the same in every direction.
Answer: (c)

19. Consider the following statement(s) related to the scale of the map
1. The smaller the scale of the map, the larger the area it covers.
2. The smaller the scale of the map, the more accurately can its content be displayed.
Which of the following statement(s) is correct?
a. Only 1 b. Only 2
c. Both 1 and 2 d. Neither 1 nor 2
Answer: (a)

20. Select the correct Chronology of the hill stations in order of their Heights
a. Darjeeling, Srinagar, Leh, Simla
b. Srinagar, Darjeeling, Simla, Leh
c. Srinagar, Leh, Simla, Darjeeling
d. Simla, Srinagar, Leh, Darjeeling
Answer: (b)

21. Between which ranges does the Kashmir Valley in the Himalayas lie?
a. Siwalik and Pir Panjal
b. Pir Panjal and Dhauladhar
c. Zaskar and Pir Panjal
d. Dhauladhar and Zaskar
Answer: (c)

22. Who had broken M S Dhoni's record of most dismissals by wicket-keeper in T20 International Cricket in September 2020?
a. Sarah Taylor b. Alex Carey
c. Johny Bairstow d. Alyssa Healy
Answer: (d)

23. What is a Zombie Fire?
a. Fire that has no known source
b. fire that smoulders underground and reignites when the weather warms
c. Fire that is caused by Zombies, aliens.
d. Fire that blazes in uninhabited areas.
Answer: (b)

24. ISRO is planning to launch a space mission to which planet in 2025 along with participation from French Space Agency CNES?
a. Mars b. Jupiter
c. Saturn d. Venus
Answer: (d)

25. In which year Indian Council of Agricultural Research institution was established in India?
a. 1919 b. 1929
c. 1939 d. 1949
Answer: (b)

26. Choose the correct statements
1. Group of Countries including Norway, Sweden, Iceland and Denmark are together called 'Scandinavia'
2. Group of countries including Yugoslavia, Greece, Romania and Albania situated on the coast of the Black Sea and Mediterranean sea are called 'The Balkan States'.
3. Group of Countries including Lithuania, Latvia and Estonia are together called 'The Baltic States'
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only
c. 1, 2 and 3 d. 1 and 3 only
Answer: (c)

27. Which of the following is NOT matched correctly?
a. Pulicat Lake - Andhra Pradesh
b. Wular Lake - Jammu and Kashmir
c. Pushkar Lake - Rajasthan
d. Loktak Lake - Mizoram
Answer: (d)

28. Name the Border Guarding Force at Indo - China Border?
a. Indo - China Border Force (ICBF)
b. Aksai Chin border Force (ACBF)
c. Indo - Tibetan Border Police Force (ITBP)
d. None of the above
Answer: (c)

29. Select the correct non-renewable source of energy?
a. Hydel b. Thermal
c. Solar d. Wind Power
Answer: (b)

30. Which of the following was included as part of the Land Reforms initiated in India?
a. Tenancy reforms
b. Abolition of intermediaries
c. Reorganisation of Agriculture
d. All the above
Answer: (d)

31. Which of the following is NOT true about Bal Gangadhar Tilak?
a. He wrote 'Gita Rahasya'
b. He started Home Rule League in 1916
c. He started Ganpati Festival in 1893
d. He launched a newspaper ''Kesari'' in English
Answer: (d)
32. What was another name of the 'Quit India Movement?
a. Home Rule Movement
b. Swadeshi Movement
c. Khilafat Movement
d. August Kranti
Answer: (d)

33. Which of the following provision was not included in the Nehru Report?
a. India must be given Dominion Status
b. The Governor-General must be only the Constitutional head
c. There was to be no separate electorate
d. Diarchy should be introduced both at the centre as well as provinces.
Answer: (d)

34. Which of the means adopted under Self Respect Movement?
1. Violent Protests against upper classes
2. Undermine position of Brahmin Priests by formalizing weddings without them.
3. Boycott of temples and places of Brahmin residence
a. 1 and 3 b. Only 2
c. Only 3 d. All the above
Answer: (b)

35. Which of the following statements regarding Raja Rammohan Roy are correct?
a. Considered as the father of Indian Renaissance
b. Started Brahma Samaj
c. Set up Atmiya Sabha in Calcutta
d. Translated Vedas and five Upanishads to Bengali language
a. only 2 and 3 b. 1, 2 and 3 only
c. 1, 2 and 4 only d. All of the above
Answer: (d)

36. Who is the author of the book ''The First Indian War of Independence 1857 - 59''?
a. Karl Marx b.Syed Ahmad Khan
c. RC Majumdar d. S N Sen
Answer: (a)

37. Who was the Governor-General during the Revolt of 1857?
a. Lord Canning b. Lord Irwin
c. Lord Lytton d. Lord Willington
Answer: (a)

38. Match the following regarding various acts passed regarding Child Marriage
1. Age of consent A. forbade the marriage of girls below 12 years
2. Child Marriage B. not applicable to Act of 1872 Hindus, Muslims and the
other recognised faiths
3. Sarda Act C. Changed marriageable age to 18 and 14 for boys and girls
4. Child Marriage D. Changed marriage age restraint Act 1978 to 18 and 21 for girls and boys
a. 1-A, 2-B, 3-C, 4-D b. 1-B, 2-C, 3-D, 4-A
c. 1-D, 2-C, 3-A, 4-B d. 1-C, 2-D, 3-B, 4-A
Answer: (a)

39. Identify the correct statement(s)
1. The French was the last European power who reach India
2. French established their first factory at Surat
3. Portuguese discovered a direct sea route to India
4. Dutch founded their first factory in India at Masauli Patam
a. 1 and 3 only b. 1 and 2 only
c. 1 and 4 only d. 1, 2, 3 and 4
Answer: (d)

40. Treaty of Lahore taken place on ............
a. 1836 AD b. 1846 AD
c. 1725 AD d. 1816 AD
Answer: (b)

41. Which of the following statement is INCORRECT about the Act of 1919?
a. British India must be an integral part of the British Empire
b. Responsible Government would be realised only by progressive stages
c. Provincial subjects were classified into reserved subjects and transferred subjects.
d. The salary of the Secretary of State for India was drawn out of the revenues of the Indian Government.
Answer: (d)

42. Which nation has agreed to work with India towards the operationalization of Sittwe Port in the first quarter of 2021?
a. Myanmar b. Iran
c. Bangladesh d. Srilanka
Answer: (a)

43. Which state has become the first one to legally challenge the centre's farm reform laws in the Supreme Court?
a. Jharkhand b. Rajasthan
c. Punjab d. Chattisgarh
Answer: (d)

44. Who all have been awarded Nobel Prize in chemistry 2020?
a. Emmanuelle Charpentier and Jennifer A Doudna
b. Roger Penrose, Andrea Ghez and Reinhard Genzel
c. Harvey J Alter, Michael Houghton and Charles M Rice
d. John B Goodenough, M Stanley Whittingham and Akira Yoshino
Answer: (a)

45. The Nobel Prize for physiology or Medicine in 2020 has been awarded to three scientists for the discovery of which virus?
a. Hepatitis C b. Ebola
c. H1N1 d. Covid-19
Answer: (a)

46. Three Scientists Roger Penrose, Andrea Ghez and Reinhard Genzel have been awarded the Nobel Prize 2020 in which category?
a. Chemistry b. Physics
c. Economic Science d. Physiology or Medicine
Answer: (b)

47. Armenia has been locked in a decades-long conflict with which nation over Nagorno Karabakh Territory?
a. Azerbaijan b. Syria
c. Turkey d. Georgia
Answer: (a)

48. Which among the following is the world's longest Highway tunnel?
a. Pir Panjal Tunnel
b. Dr Syama Prasad Mukherjee Road Tunnel
c. Rohtang Tunnel d. Atal Tunnel
Answer: (d)

49. Dinesh Kumar Khara has been appointed as the new Chairman of which bank?
a. RBI b. SBI
c. PNB d. Canara
Answer: (b)

50. What is the new brand name of India's premium cotton?
a. Komal b. Shakti
c. Kasturi d. Kumkum
Answer: (c)

51. Which of the following statements is/are true about plasma?
a. The liquid part of the blood is plasma.
b. It is made up of only protein
c. It consists of antibodies d. only a and c are correct
Answer: (d)

52. Which of the following is not a type of element?
a. Metals b. Non-Metals
c. Metalloids d. Gases
Answer: (d)

53. What is the electronic configuration of Calcium Ion (Ca2+)?
a. 2, 8 b. 2,8,2
c. 2,8, 4 d. 2, 8, 8
Answer: (d)

54. Bleaching Powder is formed by treating chlorine with ..............
a. Calcium Hydroxide b. Potassium Hydrogen Carbonate
c. Magnesium Hydroxide d. None of the above
Answer: (a)

55. Name a gas used in high-speed Photography
a. Nitrous Oxide b. Krypton
c. Xenon d. Radon
Answer: (b)

56. Which of the following metal can be cut down with the help of a knife?
a. Sodium b. Potassium
c. Gallium d. All of the above
Answer: (d)

57. Name a metal oxide that is acidic and basic in nature?
a. Calcium Oxide b. Iron Oxide
c. Amphoteric Oxide d. Sulphur dioxide
Answer: (c)

58. The study of heat flow is called
a. Combustion b. Calorimetry
c. Diffusion c. Electrolysis
Answer: (b)

59. The gases employed for the respiratory activities of sailors (divers) are;
a. Oxygen and Nitrogen b. Oxygen and Helium
c. Oxygen and Argon d. Oxygen and Neon
Answer: (b)

60. Blue vitriol is:
a. Copper Sulphate b. Iron Sulphate
c. Calcium Sulphate d. Sodium Sulphate
Answer: (a)

61. Which of the following is called Philosopher's wool?
a. Zinc bromide b. Zinc nitrate
c. Zinc Oxide d. Zinc chloride
Answer: (c)
62. O₈¹⁶, O₈¹⁷, O₈¹⁸ are called:
a. Isotopes b. Isotones
c. Isobars d. Isoneutrons
Answer: (a)

63. By the emission of which isomers are produced:
a. Alpha-ray b. Beta-ray
c. Gamma-ray d. X-ray
Answer: (b)

64. Lord Wellesley established the Fort William College at Calcutta because
a. He wanted to revive his interest in oriental learning in India.
b. He wanted to train British civilians for administrative purposes in India.
c. He was asked by the Board of Directors at London to do so
d. He wanted to provide William Carey and his associates with employment
Answer: (b)

65. With reference to the history of India, "Ulgulan" or the Great Tumult is the description of which of the following events?
a. The Revolt of 1857
b. The Mappila Rebellion of 1921
c. The Indigo Revolt of 1859-60
d. Birsa Munda's Revolt of 1899-1900
Answer: (d)

66. Which part of the Constitution of India declared the ideal of 'Welfare State'?
a. Preamble b. Fundamental Rights
c. Seventh Schedule
d. Directive Principles of State Policy
Answer: (d)

67. One common agreement between Gandhism and Marxism is
a. Class Struggle
b. The final goal of a Stateless Society
c. Abolition of Private Property d. Economic determinism
Answer: (b)

68. The Preamble to the Constitution of India is
a. a part of Constitution but has no legal effect
b. not a part of Constitution and has no legal effect either
c. a part of Constitution and has the same legal effect as any other part
d. a part of the Constitution but has no legal effect independently of other parts.
Answer: (c)

69. "Gold Tranche" (Reserve Tranche) refers to
a. a loan system of the World Bank
b. a credit system granted by IMF to its members
c. one of the operations of a Central Bank
d. a credit system granted by WTO to its members.
Answer: (b)

70. With reference to the provisions contained in part IV of the Constitution of India, Which of the following statements is/are correct?
1. They shall be enforceable by courts
2. They shall not be enforceable by any courts
3. The principles laid down in this part are to influence the making of laws by the state.
a. 1 only b. 2 only
c. 1 and 3 only d. 2 and 3 only
Answer: (d)

71. Which one of the following categories of Fundamental Rights incorporates protection against untouchability as a form of discrimination?
a. Right against Exploitation b. Right to Freedom
c. Right to Constitutional Remedies
d. Right to Equality
Answer: (d)

72. In India, separation of judiciary from the executive is enjoined by
a. the Preamble of the Constitution
b. a Directive Principle of State Policy
c. the Seventh Schedule
d. the Conventional Practice
Answer: (b)

73. A Constitutional government by definition is an
a. government by legislature b. popular government
c. multi-party government d. limited government
Answer: (d)

74. Rajya Sabha has equal powers with Lok Sabha in
a. the matter of creating new All India Services
b. amending the Constitution
c. the removal of the government
d. making cut motions
Answer: (b)

75. Which of the following statements is not true about the Indian National
Congress?
a. It was formed in 1885
b. W.C. Banerjee was the first President of Congress
c. It was formed when 72 delegates from all the presidencies and provinces of India met at Bombay
d. Its founder, Allan Octavian Hume, was a retired British Professor in India.
Answer: (d)

76. Consider the following statement (s) regarding Khilafat Movement:
1. The Amritsar session of the INC gave a great fillip to the Khilafat agitation.
2. Khilafat Conference held in Calcutta under Presidentship of Jinnah
3. Khilafat Movement was started to support Ottoman Empire
Which of the above statement(s) is/are correct?
a. Only 1 b. Both 1 and 2
c. Both 1 and 3 d. 1, 2 and 3
Answer: (c)

77. Bhanu Athaiya had won India's first Oscar Award in costume design for her work in which classic film?
a. Roja b. Omkara
c. Pakeezah d. Gandhi
Answer: (d)

78. When is Global Handwashing Day observed?
a. October 11th b.October 14th
c. October 13th d. October 15th
Answer: (d)

79. Paul R Milgrom and Robert B Wilson have won the Nobel Prize 2020 in which category?
a. Chemistry b. Physics
c. Peace d. Economic Sciences
Answer: (d)

80. What is the name of the World war II bomb that was detonated underwater in Poland?
a. Fat Man b. Little Boy
c. Tall Boy d. Small Man
Answer: (c)

81. From which place did DRDO successfully flight-tested Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV)?
a. Dr APJ Abdul Kalam Launch at Wheeler Island, the coast of Odisha
b. Kurnool, the coast of Andhrapradesh
c. Coast of Visakhapatnam d. None of the above
Answer: (a)

82. Who has won the Nobel Peace Prize 2020?
a. The World Health Organization
b. Donald Trump
c. World Food Programme 
d. Jacinda Arden
Answer: (c)

83. India has signed the BECA Agreement (Basic Exchange and Cooperation Agreement for Geo-spatial co-operation) with which nation?
a. United States b. France
c. Germany d. Japan
Answer: (a)

84. Which among the following nations is not a member of the International
Labour Organisation?
a. Butan b. Bangladesh
C. Nepal d. Pakistan
Answer: (a)

85. Which state has secured first place under the PM-SVANidhi scheme?
a. Uttar Pradesh b. Karnataka
c. Madhya Pradesh b. Gujarat
Answer: (a)

86. Which nation will remain in the Financial Action Task Force (FATF) grey list till February 2021?
a. Syria b. Sudan
c. Iran d. Pakistan
Answer: (d)

87. Which nation has taken over the Championship of Governing Body of International Labour Organisation after a gap of 35 years?
a. Japan b. Russia
c. France d. India
Answer: (d)

88. Prime Minister of India launched 'Kisan Suryodaya Yojana' in which state on October 24, 2020?
a. Madhya Pradesh b. Gujarat
c. Odisha d. Bihar
Answer: (b)

89. India was ranked at which position in the recent Global Hunger Index 2020?
a. 94 b. 100
c. 87 d. 66
Answer: (a)

90. Which state will be setting up the world's biggest Zinc smelter project?
a. Madhya Pradesh b. Maharashtra
c. Rajasthan d. Gujarat
Answer: (d)

91. Which nation has become the first Arab nation to reach a visa exemption agreement with Israel?
a. UAE b. Saudi Arabia
c. Bahrain d. Qatar
Answer: (a)

92. Who become the first cricketer to score consecutive centuries in IPL's history?
a. K L Rahul b. Virat Kohli
c. Shikhar Dhawan d. Mayank Agarwal
Answer: (c)

93. Which telecommunications company has been selected by NASA to build the first-ever cellular network on Moon?
a. Deutsche b. Nokia
c. Soft Bank Group d. Verizon Communications Inc
Answer: (b)

94. NASA's OSIRIS-REX successfully touched which asteroids surface to collect dust and Pebbles?
a. Ceres b. Vesta
c. Juno d. Bennu
Answer: (d)

95. Which company ranked first in Forbes World's Best Employers 2020 list?
a. IBM b. Amazon
c. Samsung d. Microsoft
Answer: (c)

96. Which of the following statement(s) is/are true with regard to the term "Gig Economy"?
1. It is a free market system where organizations hire independent workers or freelancers on a contractual basis for short-term engagements.
2. Freelancers, independent contractual workers, temporary workers, project-based workers are examples of Gigi workers.
a. 1 only b. 2 only
c. Both 1 and 2 d. Neither 1 nor 2
Answer: (c)

97. Who was awarded the UN Global Climate Action Award 2020?
a. Greenpeace b. Greta Thunberg
c. National Oceanic and Atmospheric Administration
d. Global Himalayan Expedition
Answer: (d)

98. Which initiative has been launched by the Indian Railways to ensure the safety of Women Passengers in trains?
a. Meri Saheli b. Sarathi
c. Shakti d. Jailakshmi
Answer: (a)

99. Who has developed a messaging application called "secure Application for the Internet"?
a. DRDO b. ISRO
c. Indian Army d. Territorial Army
Answer: (c)

100. China is building the world's highest altitude cloud computing data centre in which region?
a. Taiwan b. Hong Kong
c. Beijing d. Tibet
Answer: (d)

101. Which of the following statements is/ are true with regard to the National Anthem of India?
1. The Hindi version of the National Anthem was adopted by the Constituent Assembly on 24th January 1950.
2. The National Anthem of India was sung for the first time at the Kolkata Session of the Indian National Congress on 27 December 1911.
a. 1 and 2 b. 1 only
c. 2 only d. Neither 1 nor 2
Answer: (a)

102. Choose the correct statements
1. The National Anthem of India (Jana Gana Mana) was composed by Rabindranath Tagore in 1911, originally in Bengali.
2. The song was translated into English in 1919 with the title 'Morning song of India'.
3. The song ''Jana Gana Mana'' was first published under the title ''Bharat Vidhata'' in Tattva Bodhini Patrika in January 1912.
a. 1, 2 and 3 b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only d. 1 and 2 only
Answer: (a)

103. Choose the correct statements
1. Earth Day is observed on 22 April every year.
2. First Earth Day was observed on April 22, 1970.
3. Gaylord Nelson is called the Father of Earth Day.
4. The First Earth Day celebration took place in the USA.
a. 1, 2 and 3 only b. 2, 3 and 4 only
c. 1, 3 and 4 only d. 1, 2, 3 and 4
Answer: (d)

104. What is the theme of Earth Day 2020?
a. Rhyming with nature
b. End Plastic Pollution
c. Save our Species
d. Climate action
Answer: (d)

105. Which of the following statements is not correct in relation to the Financial Emergency?
a. The declaration of Financial Emergency requires the approval of both houses of Parliament.
b. The resolution approving the declaration of financial emergency should be passed by a special majority by either House of Parliament.
c. Once approved by both Houses of Parliament, the financial emergency continues indefinitely, until it is revoked by the president.
d. The declaration of Financial Emergency can be cancelled by the President at any time. Such a proclamation does not require Parliamentary approval.
Answer: (b)

106. Name the organs that make up the excretory system in humans?
a. Two Kidneys b. Two Ureters
c. Bladder and urethra d. All the above
Answer: (d)

107. Name the excretory organ present in earthworm through which excretion takes place?
a. Moist Skin 
b. Nephridia
c. Both a and b 
d. Only b
Answer: (c)

108. In the stem of a Plant respiration and breathing takes place through:
a. Lenticels b. Stomata
c. Root hair d. Air tubes
Answer: (a)

109. Which of the following organisms have a parasitic mode of Nutrition?
a. Penicillium b. Plasmodium
c. Paramecium d. Parrot
Answer: (b)

110. An autoimmune disease of the thyroid tissue is called
a. Graves Disease b Thyroiditis
c. Thyroid Cancer d. None of the above
Answer: (a)

111. The process by which new species develop from the existing species is called
a. Homologous b. Analogous
c. Speciation d. Genetic Variation
Answer: (c)

112. If we say the Child has an IQ of 100, what does this mean?
a. The performance of the Child is below average
b. The performance of the Child is above average
c. The mental age of the Child is equal to his actual aged. The performance of the Child cannot be better
Answer: (c)

113. Which bacteria is responsible for the formation of Curd?
a. Lactic Acid Bacteria b. Lactobacillus Acidophillus
c. Lactobacillus Aureus d. Bacillus Radicicola
Answer: (b)

114. Which one of the following Bacteria present in the soil produces a Peculiar Smell if it rains on parched soil?
a. Streptomycetes b. Staphymycetes
c. Diplomycetes d. Micrococcus
Answer: (a)

115. Photosynthesis is
a. An Oxidation-Reduction reaction
b. Synthesis reaction
c. Organic reaction 
d. Replacement reaction
Answer: (a)

116. What will be the ratio of oxygen produced to that consumed in daylight hours when the rate of respiration is less than that of Photosynthesis?
a. 1:1 b. 10:1
c. 50:1 d. 5: 1
Answer: (b)

117. Rate of Photosynthesis does not depend upon:
a. Quality of light b. Intensity of light
c. Duration of light d. Temperature
Answer: (c)

118. The process of getting back a full organism from its body part is called
a. Spore formation b. Budding
c. Regeneration d. Fragmentation
Answer: (c)

119. The longest fibre on the cell body of a Neuron is called :
a. Myelin b. Nerve endings
c. Axon d. Dendrites
Answer: (c)

120. The directional movement of a plant in response to the touch of an object is called :
a. Phototropism b. Geotropism
c. Thigmotropism d. Hydrotropism
Answer: (c)

121. Which of the following is/ are true regarding the ratio of the National Flag?
a. The ratio of the length to the height of the flag shall be 3: 2
b. The ratio of the length to width of the flag shall be 3: 2
c. The ratio of the length to the height of the flag shall be 2: 3
d. Both (a) and (b)
Answer: (d)
122. Which of the following is/are NOT correctly matched?
1. Champaran Satyagraha - 1917
2. Kheda Satyagraha - 1918
3. Ahmedabad Mill Strike - 1918
4. Rowlatt Act Satyagraha -1919
a. Only 1 b. Both 2 and 3
c. Only 2 d. Both 2 and 4
Answer: (c)

123. Shri Kala Sarika Sudhakar recently won Arjuna Award National Sports Awards 2020. She is related to which of the following sports?
a. Rowing b. Tennis
c. Khokho d. Para Athletics
Answer: (c)

124. In which year former President (13th) Pranab Mukherjee was awarded Bharat Ratna, the highest Civilian Award in the country?
a. 2016 b. 2017
c. 2018 d. 2019
Answer: (d)

125. Various methods used by plants to get rid of their Waste Products are :
1. Gaseous Waste through Stomata and lenticels
2. Stored Solid and Liquid Waste by shedding leaves, peeling off bark and falling of fruits.
3. By secreting waste in the form of gum and resins.
Which of the following statements is/ are correct?
a. 1 and 2 are correct b. 2 and 3 are correct
c. 1 and 3 are correct d. 1, 2 and 3 are correct
Answer: (d)

126. Consider the following statements:
a. Respiration takes place both day and night
b. Photosynthesis occurs during daytime only
c. Both (a) and (b) are correct
d. Neither (a) nor (b) are correct
Answer: (c)

127. Blue-green Algae are :
a. Prokaryotes b. Eukaryotes
c. Both (a) and (b) d. Neither (a) nor (b)
Answer: (a)

128. Name the process in which the ingestion of material by the cells is done through the Plasma Membrane?
a. Egestion b. Diffusion
c. Osmosis d. Endocytosis
Answer: (d)

129. Which of the following components increases the effectiveness of the Photosynthesis process?
a. Ultra Violet b. Red
c. Blue d. Infrared
Answer: (b)

130. In which organ of the human body are the lymphocyte cells formed?
a. Liver b. Long bone
c. Pancreas d. Spleen
Answer: (b)

131. In the given item consist of two statements, one labelled as
''Assertion (A)' and the other labelled as 'Reason (R)'
Assertion (A): The sons of colour blind women are always colour blind but not the daughters.
Reason (R): Colour blindness is a sex-linked character and such characters are transferred from mother to son only.
Select your answer to these items using the codes given below.
Codes :
a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
c. A is true but R is false
d. A is false but R is true
Answer: (b)

132. Who has been appointed as the new Chairman of the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) in September 2020?
a. Rajesh Khullar b. Sameer Khare
c. P D Vaghela d. Parthasarthi Sensharma
Answer: (c)

133. JIMEX - 2020 military exercise was conducted between India and which nation?
a. Jamaica b. Jordan
c. Japan d. Vietnam
Answer: (c)

134. When was World Tourism day observed?
a. September 25th b. September 24th
c. September 27th d. September 26th
Answer: (c)

135. Which party has pulled out of the BJP led NDA Alliance over Farm Reform Bills?
a. JDU b. LJP
c. SAD d. AIADMK
Answer: (c)

136. Who has been selected as the First Women Fighter Pilot to fly Rafale Aircraft?
a. Shivangi Singh b. Shweta Sharma
c. Nalini Viswanathan d. Prerna Chaudhary
Answer: (a)

137. What was the theme of the International Day of Peace 2020?
a. Climate Action for Peace
b. Building Blocks for Peace
c. Education for Peace
d. Shaping Peace Together
Answer: (d)

138. Which state has won the United Nations Award for Preventing, Controlling non-communicable diseases?
a. Madhya Pradesh b. Kerala
C. Tamil Nadu d. Karnataka
Answer: (b)

139. Which TV series won the Emmy Award 2020 in the Outstanding Drama Series category?
a. Ozark b. Stranger Things
c. Succession d. The Crown
Answer: (c)

140. Who won the Men's Singles titles in 2020 in the Italian open?
a. Roger Federer b. Novak Djokovic
c. Dominic Thiem d. Diego Schwartzman
Answer: (b)

141. Which state will host the 51st Annual International Film Festival of India?
a. Karnataka b. Ladakh
c. Goa d. Kerala
Answer: (c)

142. Union Minister Suresh Angadi passed away due to Covid19 infection on September 23, 2020. He served under which portfolio until his death?
a. Minister of State for Railways
b. Minister of State for Sport
c. Minister of State for Education
d. Minister of State for Labour
Answer: (a)

143. Which city topped Global Smart City Index 2020?
a. Singapore b. Beijing
c. New Delhi d. Bengaluru
Answer: (a)

144. India was ranked at which position on the World Bank's Annual Human Capital Index?
a. 77th b. 116th
c. 110th d. 85th
Answer: (b)

145. Which Construction Company has won the bid for the construction of India's new Parliament building?
a. Reliance Infrastructure b. GMR
c. Tata Group d. Larsen and Toubro
Answer: (c)

146. Which Nation has been elected as a member of the United Nations Commission on Status of Women for the period 2021 - 2025?
a. China b. India
c. Pakistan d. Sri Lanka
Answer: (b)

147. Which Nation has become the 4th Arab Nation to make a peace deal with Israel?
a. Kuwait b. Qatar
c. Bahrain d. Oman
Answer: (c)

148. Who has been elected as Rajya Sabha Deputy Chairman in September 2020?
a. Manoj Kumar b. Anand Sharma
c. Harivansh Narayan Singh d. Ghulam Nabi Azad
Answer: (c)

149. Who won the Men's singles title at the US Open held in September 2020?
a. Alexander Zverev b. Dominic Thiem
c. Rafael Nadal d. Roger Federer
Answer: (b)

150. India was ranked at which position on the Global Economic Freedom Index 2020?
a. 105th b. 71st
c. 88th d. 97th
Answer: (a)

151. Match the names of Writs in the list I with their meanings in list II 
Name of the Writ          Meaning of the Writ 
List I                              List II
1. Habeas Corpus         A. To Command
2. Mandamus                B. By what warrant
3. Certiorari                   C. You should have the body
4. Quo Warranto           D. To inform
a. 1-B, 2-D, 3-A, 4-C
b. 1-B, 2-A, 3-D, 4-C
c. 1-C, 2-D, 3-A, 4-B
d. 1-C, 2-A, 3-D, 4-B
Answer: (d)

152. Which of the following statement is INCORRECT?
a. The age retirement of a member of the State Public Service Commission is 65 years.
b. Only the lower house of the Indian Parliament has the right to start an all India Service
c. The term of a member of a Public Service Commission is 6 years.
d. The Chairman of the State Public Service Commission is eligible for appointment as the Chairman or Member of the UPSC.
Answer: (a)

153. Which of the following is true about the Constitution (42nd Amendment) Act 1976?
a. Precedence to Directive Principles over Fundamental Rights.
b. Fundamental duties are included
c. Constitutional Amendment should not be questioned in any court.
d. All the above
Answer: (d)

154. Under which Article, Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex and place of birth is mentioned?
a. Article 17 b. Article 14
c. Article 16 d. Article 15
Answer: (d)

155. Choose the correct statements.
1. The Central Administrative Tribunals (CAT) is passed in1985.
2. The Chairman of the CAT, should be a sitting or retired judge of a High Court.
3. Article 323 A of the Indian Constitution has the Provision of CAT.
4. Union Central Administrative Tribunal is passed to provide for the adjudication or trial by Administrative Tribunals of disputes and complaints with respect to recruitment and conditions of service.
a. 1, 2 and 4 only b. 2, 3 and 4 only
c. 1, 2 and 3 only d. 1, 2, 3 and 4
Answer: (d)

156. Choose the correct statements.
1. Central information Commission (CIC) is established by the Central Government under the Right to Information Act, 2005.
2. President of India appoints the Chief Information Commissioner and Information Commissioners in India
3. Bimal Julka is the current Chief Information Commissioner of India.
a. 2 only b. 1 and 3 only
c. 1 and 2 only d. 1, 2 and 3
Answer: (d)

157. Which of the following organisation does not come under the definition of: ''States''?
a. IDBI b. CSIR
c. NCERT d. ONGC
Answer: (c)

158. Choose the correct statements.
1. Article 148 of the Constitution of India provides for the post of Comptroller and Auditor General of India (CAG)
2. The tenure of the office of the CAG is 6 years or age of 65, whichever is lower.
3. G.C Murmu is the current Comptroller and Auditor General of India.
4. LIC of India is fully audited by the Comptroller and Auditor General of India (CAG)
a. 1, 2, 3 and 4 b. 1, 2 and 3 only
c. 1, 2 and 4 only d. 2, 3 and 4 only
Answer: (b)

159. Which of the following is not a condition to become a citizen of India?
a. Descent b. Birth
c. Naturalization d. Acquired Property
Answer: (d)

160. Among which of the following are appointed by the Governor?
a. Advocate General b. Chief Secretary of the State
c. Vice-Chancellors of Universities
d. All the above
Answer: (d)

161. Identify the correct statements
1. Think tank of the Government of India that replaced the Planning Commission is NITI Aayog
2. NITI Aayog came into effect from 1st January 2015
3. Amitabh Kant is the current CEO of NITI Aayog.
4. Rajiv Kumar is the current Vice-Chairman of NITI Aayog
a. 1, 2, 3 and 4 b. 1, 2 and 4 only
c. 2, 3 and 4 only d. 1, 2 and 3 only
Answer: (a)

162. Consider the following statements regarding Andaman and Nicobar Islands and choose the correct answer.
1. It enjoys an equatorial climate
2. This is the only place in India where a volcano is located
3. This is the only place in India where a Coral bed is found
a. Only 1 b. Only 2
c. Both 1 and 2 d. 1, 2 and 3
Answer: (c)

163. Consider the following statement (s) is/ are related to the Thar Desert and choose the correct answer.
1. The desert continues into Pakistan as the Cholistan Desert
2. Most of the Thar Desert is situated in Rajasthan, covering 61% of its Geographic Area.
a. Only 1 b. Only 2
c. Both 1 and 2 d. Neither 1 nor 2
Answer: (c)

164. Which of the following statements related to the E1 Nino are correct?
1. It occurs at irregular intervals
2. Carriers of warm water
3. Carriers of less saline water
4. Its atmospheric equivalent is Southern Oscillation
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only
c. 3 and 4 only d. 1, 2, 3 and 4
Answer: (d)

165. Which of the following river originates near Mahabaleshwar, Maharashtra?
a. Godavari b. Krishna
c. Koyna d. Both (b) and (c)
Answer: (d)

166. Who has replaced Ashok Lavasa as the new Election Commissioner of India?
a. Rajiv Kumar
b. Pranab Bardhan
c. Subramaniam Swami
d. Sanjeev Sanyal
Answer: (a)

167. Which state's government has launched India's longest ropeway over the Brahmaputra river?
a. Arunachal Pradesh
b. Assam 
c. West Bengal
d. Meghalaya
Answer: (b)

168. Who has become the first Indian American to accept democratic party nomination for US Vice President's post?
a. Nikki Haley b. Kamala Harris
c. Pramila Jayapal d. Seema Verma
Answer: (b)

169. The prime minister of India announced the launch of two new projects to conserve India's most endangered species during his Independence Day speech in August 2020?
a. Project Rhino, Project Elephant
b. Project Leopard, Project Panda
c. Project Lion, Project Dolphin
d. Project Barasingha, Project Heron
Answer: (c)

170. Chandrayan -2 recently captured an image of a Crater on the moon. ISRO has named the crater after whom?
a. Atal Bihari Vajpayee
b. K Sivan
c. Vikram Sarabhai
d. A PJ Abdul Kalam
Answer: (c)

171. Which city was ranked top in the Swachh Survekshan 2020 rankings list?
a. Surat b. Navi Mumbai
c. Bhopal d. Indore
Answer: (d)

172. Which state has become the first state in the World to become fully organic?
a. Sikkim b. Uttarakhand
c. Tripura d. Meghalaya
Answer: (a)

173. Which Indian cricketer has been recommended for the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award by the National Sports Awards Committee?
a. Shikhar Dhawan b. Jasprit Bumrah
c. Rohit Sharma d. K L Rahul
Answer: (c)

174. What is the name of Russia's first covid-19 vaccine?
a. Sputnik V b. Koronas
c. Cosmos d. Meridian
Answer: (a)

175. Who is the new Comptroller and Auditor General of India?
a. G C Murmu b. Satyapal Malik
c. Manoj Sinha d. R K Mathur
Answer: (a)

176. Which country has become the first-ever in the Arab World to produce nuclear energy?
a. Saudi Arabia b. UAE
c. Bahrain d. Qatar
Answer: (b)

177. Manoj Sinha has been appointed the new Lieutenant Governor of which Union Territory?
a. Ladakh b. Jammu & Kashmir
c. Chandigarh d. Puducherry
Answer: (b)

178. Under the chairmanship of whom 'Committee for Evolution of the New Education Policy' submitted its report in May 2016?
a. Late shri. T.S. R Subramanian
b. Dr K. Kasturirangan
c. Rina Ray
d. Shri. Sanjay Dhotre
Answer: (a)

179. In National Education Policy (NEP) 2020, the current 10 + 2 system to be replaced by a new curricular structure. What is the new curricular structure?
a. 3 + 4 + 4 + 5 
b. 5 + 3 + 3 + 4
c. 4+ 3 + 3 + 5 
d. 5 + 4+ 3 + 3
Answer: (b)

180. Who among the following was the Chairman of the newly constituted drafting NEP 2020 in June 2017?
a. Vasudha Kamat
b. Dr K Kasturirangan
c. K J Alphonse
d. Ram Shankar Kureel
Answer: (b)

181. Name an antiviral medicine used for a clinical trial by Gilead Sciences for Covid-19 treatment?
a. Favipiravir B. Triazavirin
c. Remdesivir d. None of the above
Answer: (c)

182. What is the name of a therapy in which blood is infused from the recovered patients of Covid-19 to other critical Covid-19 patients?
a. Convalescent Plasma
b. Plasma Therapy
c. Both a and b 
d. Neither a nor b
Answer: (c)

183. What was the theme of the Union Budget 2020-21?
a. Har Nagrik Jeetega
b. Ease of Living
c. Ude Desh Ka Aam Nagrik
d. Sabka Sath, Sabka Vikas aur Sabka Vishwas
Answer: (b)

184. Vivad Se Vishwas scheme is related to
a. Indirect Tax 
b. Direct Tax
c. Both a and b 
d. Neither a nor b
Answer: (b)

185. Which one of the following is the correct sequence of formation of the commissions starting from the earliest?
1. Finance Commission
2. Planning Commission
3. Investment Commission
4. Election Commission
a. 1-2-3-4 b. 4-2-1-3
c. 2-4-1-3 d. 3-1-2-4
Answer: (b)

186. According to the census 2011, in India, What is the percentage of people (approximately) considered to be migrants (internal) ie now settled in a place different from their previous residence?
a. 25% b. 35%
c. 45% d. 55%
Answer: (b)

187. The National Water Academy (NWA) is located at
a. Dehradun b. Hyderabad
c. Bhopal d. Khadakwasla
Answer: (d)

188. Which one of the following rivers does not drain into the Black sea?
a. Volga b. Dnieper
c. Don d. Danube
Answer: (a)

189. The state of Hyderabad in the Deccan Officially acceded to the Indian Union in the year
a. 1948 b. 1950
c. 1949 d. 1947
Answer: (a)

190. Who founded the 'Seva Samiti' at Allahabad in 1914?
a. Hridayanath Kunzru
b. G.K Gokhale
c. Shri. Ram Bajpai 
d. T.B Sapru
Answer: (a)

191. The 11th Schedule of the Constitution of India distributes powers between
a. the Union and the State Legislatures
b. the State Legislatures and the Panchayat
c. the Municipal Corporation and the Panchayat
d. the Gramsabha and the Panchayat
Answer: (d)

192. The first Delimitation Commission in India was constituted in
a. 1949 b. 1950
c. 1951 d. 1952
Answer: (d)

193. Hilsa is the national fish of
a. Pakistan b. India
c. Bangladesh d. Nepal
Answer: (c)

194. Which one of the following climatic types is found in Central Spain?
a. Subarctic
b. Mediterranean dry hot Summer
c. Subtropical steppe
d. Humid Continental Warm Summer
Answer: (b)

195. The major part of central Asia is dominated by which one of the following language families?
a. Indo-European b. Sino-Tibetan
c. Austric d. Altaic
Answer: (d)

196. The work Siyar-ul-Mutakherin, which describes the Battle of Plassey, 1757 was written by
a. Salabat Jung b. Qasim Khan
c. Ghulam Husain d. Ram Mohan Roy
Answer: (c)

197. Naropa is an annual festival of
a. Sikkim 
b. Ladakh
c. Arunachal Pradesh
d. Nagaland
Answer: (b)

198. Which one of the following Articles of the Constitution of India Protects a person against double jeopardy?
a. Article 20 b. Article 21
c. Article 22 d. Article 23
Answer: (a)

199. Which one of the following is not a feature of the Ayushman Bharat Scheme?
a. There is no cap on family size and age
b. The Scheme includes Pre-and Posthospitalization
c. A defined transport allowance per hospitalization will also be paid to the
beneficiary
d. The Scheme provides a benefit cover of `10 lakh per family
Answer: (d)

200. Which one of the following soils is characterized by very high content of organic matter?
a. Vertisol b. Histosol
c. Gelisol d. Spodosol
Answer: (b)

201. In the field of tourism, which one of the following Indian states is described as ''One State Many World's?
a. Assam b. West Bengal
c. Karnataka d. Rajasthan
Answer: (c)
202. Nyishi Tribe is found mainly in
a. Andaman and Nicobar
b. Arunachal Pradesh
c. Nilgiri- Kerala 
d. Kashmir Valley
Answer: (b)

203. Which one of the following rivers joins Ganga directly?
a. Chambal b. son
c. Betwa d. Ken
Answer: (b)

204. The Hunter Commission (1882) was appointed to survey the state of education in India
a. deprecated University Education
b. Overruled the Despatch of 1854
c. endorsed the Despatch of 1854 with greater emphasis on primary education
d. Criticized the grants-in-aid system of schooling
Answer: (c)

205. The Global Goalkeeper Award is given by
a. the Bill and Melinda Gates Foundation
b. the United Nations Environment Programme
c. the Kellogg School of Management
d. the World Meteorological Organization
Answer: (a)

206. Which of the following are considered to be the four pillars of human development?
a. Equity, inclusion Productivity, and empowerment
b. Equity, Productivity, empowerment and Sustainability
c. Productivity, gender, inclusion and Equity
d. Labour, Productivity, Inclusion and equity
Answer: (b)

207. The famous Mughal Painting, depicting Jahangir embracing the Safavid king Shah Abbas, was painted by which one of the following Mughal painters?
a. Abd-al-Samad b. Abdul Hasan
c. Dasavant d. Bishandas
Answer: (d)

208. Which one of the following is NOT correct about the Repo rate?
a. It is the interest rate charged by the central bank on overnight loans
b. It is the interest rate paid by the commercial banks on overnight borrowing
c. It is the interest rate agreed upon in the loan contract between Commercial Bank and the Central Bank
d. It is the cost of collateral security
Answer: (a)

209. The 'Basel Convention' is aimed at protecting human health and the environment against adverse effects of which of the following?
a. Hazardous wastes
b. Persistent Organic Pollutants (POPs)
c. Mercury
d. Chemical and Pesticides
Answer: (a)

210. Saubhagya, a Government of India Scheme, relates to which of the following areas?
a. Achieving Universal Household electrification
b. Providing clean cooking fuel to poor households
c. Rationalizing subsidies on LPG
d. Stopping female foeticide
Answer: (a)

211. Which one of the following statements with regard to the functioning of the Panchayats is not correct?
a. Panchayats may levy, collect and appropriate taxes, duties, tolls etc.
b. A person who has attained the age of 25 years will be eligible to be a member of a Panchayat
c. Every Panchayats shall ordinarily continue for Five Years from the date of its first meeting
d. A Panchayat reconstituted after premature dissolution shall continue only for the remainder of the full period.
Answer: (b)

212. Which one of the following is, NOT a type of Commercial Agriculture?
a. Dairy Farming b. Grain Farming
c. Livestock ranching
d. Intensive subsistence agriculture
Answer: (d)

213. Which one among the following was demanded by the All India Depressed classes Leaders Conference at Bombay in 1931?
a. Universal Adult Suffrage
b. Separate electorates for untouchables
c. Reserved seats for the minorities
d. A unitary state in India
Answer: (b)

214. Which one of the following Acts reserved seats for women in Legislatures in accordance with the allocation of seats for different communities?
a. The Government of India Act, 1858
b. The Indian Councils Act, 1909
c. The Government of India Act, 1919
d. The Government of India Act, 1935
Answer: (c)

215. Who among the following was one of the founders of the 'Indian Society of Oriental Art'?
a. Rabindranath Tagore
b. Abanindranath Tagore
c. Dwarakanath Tagore
d. Bankim Chandra Chattopadhyaya
Answer: (b)

216. The Electro-Magnetic Waves, which are used for Satellite Communication are
a. Infrared radiations
b. Ultraviolet radiations
c. Radio waves 
d. Visible lights
Answer: (c)

217. Which of the following cell organelle contains DNA?
a. Golgi apparatus b. Mitochondrion
c. Lysosome
d. Endoplasmic reticulum
Answer: (b)

218. Which of the following endocrine glands is NOT found in pairs in humans?
a. Adrenal b. Pituitary
c. Testis d. Ovary
Answer: (b)

219. Which one of the following is the correct sequence of organs that occur in the path of urine flow in the human body?
a. Kidney, ureter, urinary bladder, urethra
b. Kidney, urinary bladder, ureter, urethra
c. Kidney, ureter, urethra, urinary bladder
d. urinary bladder, kidney, urethra, ureter
Answer: (a)

220. Silver articles become black after some time when exposed to air because
a. Silver gets Oxidized to Silver Oxide
b. Silver reacts with moist carbon dioxide in the air to form silver carbonate
c. Silver reacts with sulphur in the air to form
a coating of silver sulphide.
d. Silver reacts with nitrogen oxides in the air to form silver nitrate.
Answer: (c)

221. Which one of the following is the first enzyme to mix with food in the digestive tract?
(a) Trypsin (b) Cellulose
(c) Pepsin (d) Amylase
Answer: (d)

222. Match List -1 with List-II and select the correct answer using the code given below the lists List-I List-II
(Name)                          (Formula)
a. Bleaching Powder     1. NaHco₃
b. Baking Soda              2. Na₂Co₃ 10H₂O
c. Washing Soda           3. Ca (OH)₂
d. Slaked Lime              4. Caocl₂
a. A-4, B-1, C-2, D-3
b. A-4, B-2, C-1, D-3
c. A-3, B-2, C-1, D-4
d. A-3, B-1, C-2, D-4
Answer: (a)

223. A Solution having PH equal to Zero is known as
a. Highly alkaline Solution
b. Highly acidic Solution
c. Weakly acidic Solution
d. Neutral solution
Answer: (b)

224. Match List -1 with List-II and select the correct answer using the code given below the lists
List-I                                   List-II
(Component)                     (Use)
a. Boric acid                        1. Antiseptic
b. Citric acid                        2. Food Preservative
c. Magnesium Hydroxide    3. Antacid
d. Acetic acid                      4. Pickle
a. A-1, B-2, C-3, D-4
b. A-1, B-3, C-2, D-4
c. A-4, B-3, C-2, D-1
d. A-4, B-2, C-3, D-1
Answer: (a)

225. Which one of the following acids is produced in the human stomach?
a. Formic acid b. Sulphuric acid
c. Nitric acid d. Hydrochloric acid
Answer: (d)

226. The Property of the sound waves that determines the pitch of the sound is its
a. Frequency b. amplitude
c. Wavelength d. intensity
Answer: (a)

227. Which one of the following is NOT a property of the X-rays?
a. They are deflected by electric fields
b. They are not deflected by the magnetic field
c. They have high penetration length in a matter
d. Their wavelength is much smaller than that of visible light
Answer: (a)

228. Which one of the following types of radiation has the shortest wavelength?
a. Radio waves b. Visible light
c. Infrared d. Ultraviolet
Answer: (d)

229. The unit of the force constant K of spring is
a. N-m b. N/M
c. N-m2 d. N/m2
Answer: (b)

230. Which one of the following is Not an epidemic disease?
a. Cholera b. Malaria
c. Smallpox d. Elephantiasis
Answer: (d)

231. Which one of the following animals has a three-chambered heart?
a. Scoliodon b. Salamander
c. Pigeon d. Human being
Answer: (b)

232. Which one of the following is the correct sequence of events during sexual reproduction in plants?
a. Seeding, formation of embryo, pollination, fertilization, division of zygote
b. Formation of embryo, Seeding, pollination, fertilization, division of zygote
c. Pollination, fertilization, division of zygote, formation of embryo, Seeding
d. Seeding, formation of embryo, division of zygote, pollination, fertilization
Answer: (c)

233. In a periscope, the two plane mirrors are kept
a. Parallel to each other
b. Perpendicular to each other
c. at an angle of 600 with each other
d. at an angle of 450 with each other
Answer: (d)

234. Which of the following is not true about the image formed by a plane mirror?
a. It is of the same size as the object
b. It is laterally inverted
c. It is a real image
d. It is formed as far behind the mirror as the object is in front
Answer: (c)

235. When air is blown from the mouth into a test tube containing lime water, the lime water turns milky. This is due to the presence of
a. Water Vapour b. Oxygen
c. Carbon dioxide d. Carbon Monoxide
Answer: (c)

236. If X is the temperature of a system in Kelvin and Y is the temperature of the system in °c, then the correct relation between them is
a. x= 273-y b. x= 273+y
c. x= 173+y d. x= 173-y
Answer: (b)

237. What is the new brand name of India's Premium Cotton?
a. Komal b. Shakti
c. Kasturi d. Kumkum
Answer: (c)

238. Which one of the following is the earliest launched scheme of the Government of India?
a. Deen Dayal Antyodaya Yojana
b. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
c. Saansad Adarsh Gram Yojana
d. Dindayal Upadyaya Grameen Kaushalya Yojana
Answer: (b)

239. Who among the following won the Best Men's Player Award of FIFA Football Awards, 2019?
a. Christiano Ronaldo b. Virgil Van Disk
c. Lionel Messi d. Xavi
Answer: (c)

240. Geomorphic factors influencing plant and animal distribution is
a. Slope angle and relief only
b. Slope aspect and relative relief
c. Slope angle, slope aspect and relief
d. Slope angle, slope aspect and relative relief
Answer: (d)

241. Overseas Indians can exercise franchise in an election to Lok Sabha under which of the following conditions?
1. They must be citizens of India
2. Their names must figure in the electoral roll
3. They must be present in India to vote
select the correct answer using the code given below
a. 1, 2 and 3 b. 2 and 3 only
c. 1 and 2 only d. 1 on1y
Answer: (c)

242. In India, how many states/Union Territories have more than two international boundaries?
a. 1 b. 2
c. 3 d. 4
Answer: (d)

243. The 'Tattvabodhini sabha' was established by
a. Devendranath Tagore in 1839
b. Keshab chandra sen in 1857
c. Akshay Kumar Datta in 1850
d. Dwarakanath Tagore in 1840
Answer: (a)

244. 'Gandhi Solar Park' is located at
a. Newyork b. Vladivostok
c. Thimphu d. Houston
Answer: (a)

245. What was the code name given to the first-ever tri-service military exercise between India and USA?
a. Lion Triumph b. Elephant Triumph
c. Tiger Triumph d. Bison Triumph
Answer: (c)

246. Which one of the following Articles were defended by Dr B R Ambedkar on the Plea that it would be used as a matter of last resort'?
a. Article 352 b. Article 359
c. Article 356 d. Article 368
Answer: (c)

247. What is the ground on which the Supreme Court can refuse relief under Article 32?
a. The aggrieved person can get remedy from another court
b. That disputed facts have to be investigated
c. That no Fundamental Right has been infringed
d. That the petitioner has not asked for the proper writ applicable to his/her case.
Answer: (c)

248. The power of the Supreme Court to decide in the cases of a dispute between two or more states are called
a. Original Jurisdiction
b. inherent Jurisdiction
c. Plenary Jurisdiction
d. advisory Jurisdiction
Answer: (a)

249. The creation of a federal court in India was advocated by which of the following Acts/ Commissions?
a. The Government of India Act, 1919
b. The Lee commission, 1923
c. The Government of India Act, 1935
d. The Indian council's Act, 1909
Answer: (c)

250. The formulation of Policy in respect to Intellectual Property Rights (IPRs) is the responsibility of
a.The Ministry of Law and Justice
b.The Department of Science and Technology
c.The Department for Promotion of Industry and Internal Trade
d. The Ministry of Human Resource Development
Answer: (c)

251. The Government of India has recently constituted a Civilian award in the name of Sardar Vallabhai Patel in the field of contribution to
a. Unity and Integrity of India
b. Art and Culture
c. Social Work d. Entrepreneurship
Answer: (a)
252. Which of the following are true regarding the characteristics of different market structures in an economy?
1. In Perfect competition many producers selling similar products
2. In Monopoly only one producer sells one commodity
3. In Monopolistic competition many producers sell differentiated products
4. In Oligopoly few producers sell similar or almost similar products
a. 1, 2 and 3 only b. 1, 3 and 4 only
c. 1, 2, 3 and 4 d. 2, 3 and 4 only
Answer: (c)

253. Which nation successfully test-fired the Hypersonic Technology Demonstration Vehicle on September 7, 2020?
a. India b. Pakistan
c. China d. Bangladesh
Answer: (a)

254. Vodafone and Idea have re-branded themselves under which new brand identity?
a. Vi b. We
c. IV d. VIL
Answer: (a)

255. Which nation currently has the world's largest navy?
a. China b. US
c. UK d. Russia
Answer: (a)

256. Which Indian Renewable energy company has been ranked the world's no.1 in solar capacity?
a. NTPC Ltd b. Tata Power
c. JSW energy d. Adani Green
Answer: (d)

257. India has been ranked at which position in the Global Innovation Index 2020 released by World Intellectual Property Organisation?
a. 56 b. 48
c. 72 d. 65
Answer: (b)

258. Which nation has launched 'Agriota', an e-market platform to bridge the gap between Indian farmers and its food industry?
a. Saudi Arabia b. Qatar
c. Germany d. UAE
Answer: (d)

259. Union Cabinet has approved which mission for Civil Services Capacity Building aims to focus on capacity building of individual civil servants as well institutional capacity building?
a. Mission Shakti b. Mission Shivaay
c. Mission Dhrona d. Mission Karmayogi
Answer: (d)

260. Who has become the first Indian to enter the second round of the Grand slam singles event in the last 7 years?
a. Sumit Nagal
b. Prajnesh Gunneswaran
c. Somdev Devvarman
d. Yuki Bhambri
Answer: (a)

261. Which of the following are the written works of Dr Sarvepalli Radhakrishnan?
1. East and West: Some Reflections
2. The Philosophy of the Upanishads
3. An Idealist view of life
4. Eastern Religions and Western Thought
Choose the correct option
a. 1 and 2 b. 1, 2 and 4
c. 2 and 3 d. 1, 2, 3 and 4
Answer: (d)

262. Who has been appointed as the new chairman of the National School of Drama?
a. Naseeruddin Shah b. Javad Akhtar
c. Shabana Azmi d. Paresh Rawal
Answer: (d)

263. Northrop Grumman has named its next Cygnus spacecraft after which Indian descent astronaut?
a. Rakesh Sharma b. Kalpana Chawla
c. Sunitha Williams d. Ronald McNair
Answer: (b)

264. Who was conferred with Indira Gandhi Peace Prize 2019?
a. Robert E Kohler b. Peter J Bowler
c. David Attenborough
d. Floris Cohen
Answer: (c)

265. Which city will host the third annual Indopacific Business forum?
a. Abu Dhabi b. Hanoi
c. Prague d. Copenhagen
Answer: (b)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* SCERT TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a Comment

0 Comments